Ezek a dologok valósultak meg a 2020-as várakozásainkból

2020.12.31. 11:01

2020. január 1-én publikáltunk egy cikket „11 ok, amiért örülünk 2020-nak” címmel, aztán jött a koronavírus-járvány. Megnéztük, mi valósult meg a vírus előtti idők várakozásaiból.

Ezek a dologok valósultak meg a 2020-as várakozásainkból

Az emberek szeretik a jóslatokat, ráadásul ezeknek általában túl nagy tétjük nincsen. Nem véletlen, hogy a különböző politikai és gazdasági elemzők és beszélő fejek annyira szeretnek konkrét jóslatokba bocsátkozni: bármilyen hülyeséget is jósoljon az ember, ha nem jön be a dolog, azt utólag senki nem szokta számonkérni. Simán megéri tehát sokak által teljesen valószínűtlennek gondolt, vagy bizonytalan kimenetelű dolgokban jósolni – hiszen ha véletlenül fején találjuk a szöget, évekig mi lehetünk „Az Ember, Aki Megmondta, Amit Senki Más Nem Látott Jönni” – vesztenivaló pedig nincs.

Éppen ezért mi sem vetjük meg a jóslatokat – 2020 január elsején például megírtuk, minek fogunk örülni ebben az évben. Ugyan ezek inkább újságíróink személyes várakozásai, a 2020 decemberi Azonnali mégis úgy döntött, szembesíti önmagával a 2020 januári énjét. Jó szórakozást!

1. Európa-bajnokság Budapesten

2020 elején még azt hittük, hogy az idei nyár egész Magyarországon és Budapesten is a fociról fog szólni. Ehhez képest márciusban már a belarusz bajnokságról kellett nagyriportot írnunk, mert a többi európai országban sorra állították le a bajnokságokat. Az is kiderült már tavasszal, hogy idén nyáron EB sem lesz, az UEFA – ha minden jól megy – 2021 nyarára halasztotta az eseményt.

A magyar focirajongóknak tehát 2020-ban nem sok oka volt tehát örülni – aztán BL-főtáblára jutott a Fradi, majd jött a magyar válogatott izlandiak elleni meccse, és kijutottunk az Európa-bajnokságra is. Mi ez, ha nem vigasz?

2. Megyünk a Marsra

Elindultunk – vagyis részben, mármint nem mi mint Azonnali, hanem az emberiség. Az év elején négy Mars-misszióról is írtunk, ebből három sikeresen el is startolt: az Egyesült Arab Emirátusok Amal nevű, Kína Tianven-1-es és a NASA Persevarence nevű Mars-szondája is úton van a vörös bolygó felé. Egyedül az európai-orosz szonda, a Rosalin Franklin kilövését halasztották el, azt viszont 2022-ig két évvel. 

3. Végre pihen Magyarország!

Az év elején azt is jósoltuk, hogy mivel 2020-ban nem lesznek nagyobb választások, nagyobb lesz a nyugi a magyar közéletben, mint tavaly. Még azt is képesek voltunk leírni, hogy

„idén talán kevesebb politikus intim testrészét fogjuk látni”.

Ennél nagyobbat nem is tévedhettünk volna. A koronavírus-járvány alatti lockdownt és #maradjotthont pihenésnek nevezni nem mernénk, a politikában pedig odáig jutottunk, hogy rémhírterjesztés miatt ellenzéki politikusokat állítanak elő, és bár intim testrészeket látni nem láttunk, Szájer József szex- és drogbotránya Borkai Zsolténál jóval nagyobbat szólt.

4. Választások, választások mindenhol!

Bár a világ választásaira is óriási hatással volt a járvány, azonban az általunk vártak közül egyet sem halasztottak végleg el: rendben lezajlott a Borkai Zsolt lemondása után szükségessé vált győri időközi polgármesterválasztás – még vitát is szerveztünk! –, de januárban még vígan választottak maguknak szocdem elnököt a horvátok, Szlovákiában február végén Igor Matovič pártja győzött a parlamenti választásokon, Szerbiában júniusban a polgárok úgy döntöttek, tovább épülhet az Európai Néppárt jóváhagyó pecsétjével a diktatúra, júliusban Horvátországban újrázott a jobboldali kormány, Észak-Macedóniában pedig az euroatlantista baloldal, novemberben Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást, bár ezt Donald Trump máig nem ismerte el, decemberben pedig végre parlamenti többsége is lett Romániában a jobboldalnak, ráadásul kormányra került az RMDSZ is. Egyszóval: nem hiába vártunk, izgalmas küzdelmek voltak!

5. Szőlőt telepítek!

Főszerkesztőnk, Bukovics Martin nagy terve volt ez 2020-ra, ami pont a koronavírus-járványnak köszönhetően tudott a lehető legtökéletesebben megvalósulni: noha a külföldről beszerezni kívánt oltványokkal voltak apróbb problémák, hirtelen mindenki nagyon ráért mindenre. Itt a teljes sztori, olvassátok! Nem lepődnénk meg, hogy 2021 késő telén, kora tavaszán a korlátozásokra ráunt városiak már fizetnének is azért a gazdáknak, hogy metszeni mehessenek a szőlőjükbe!

6. Lesz mit hallgatni!

2020-ban a Kasabian zenekar leicesteri koncertjét és a Red Hot Chilli Peppers turnéját is vártuk – mindkettőt hiába. Ahogy az Azonnalin is megírtuk, Magyarországon nemcsak a zenekarok, hanem a komplett szórakoztatóipar csúnyán megsínylette a járványt, sok klubnak és vendéglátóhelynek a túlélése is kérdéses. A klubok támogatását a kormány hiába ígérte már augusztus elején, az csak nem akart megérkezni sokáig, a szórakozóhelyek pedig – amíg nyitva lehettek – nappali bulik szervezésével reagáltak, de aztán az új szabályok ezt is elsodorták. Egy biztos: 2020 nem a zenekedvelők éve volt.

7. Fiume lesz 2020-ban Európa Kulturális Fővárosa

Fiume tavasszal még lemondta a kulturális fővárosságát, annyira depressziósok lettek a járvány miatt: a programokat lefújták, a programiroda hetven alkalmazottját elbocsátották. Az első hullám végeztével félgőzzel bár, de ismét belekezdtek a programokba. Az Európai Bizottság nyáron azt javasolta, hogy annak érdekében, hogy tényleg megvalósíthassák mindazt, amit terveztek és amire uniós pénzt is kaptak, ezt a címet ne csak idén, hanem egészen 2021. április 30-ig viselhesse Fiume. Mi az Azonnalinál azonban – jó szokásunkhoz híven – nem hagytuk magára a várost ebben a szorult helyzetben sem: interjúztunk helyi olasz politikussal, aki a horvát nacionalisták közé állt, foglalkoztunk Fiume rövid és kaotikus független időszakával, és megnéztük, miért került újra vörös csillag egy toronyház tetejére a városban.

8. Egy ingyenszombat

„Idén 366 napos lesz az év, vagyis lesz egy plusz február 29-énk, ami ráadásul szombatra esik, azaz lehet menni síelni, plázázni, metszeni a szőlőt vagy csak simán kitakarítani a lakást tavaszra” – írtuk januárban. Ugyan ezt a plusz napot még a vírus sem tudta elvenni tőlünk, idén valószínűleg sokan inkább feláldoztak volna egy szombatot azért cserébe, hogy többet lehessen mondjuk síelni vagy plázázni.

2020 tehát nemcsak hosszabbnak tűnt, mint mondjuk 2019, hanem valóban hosszabb is volt!

9. Megint megyek Berlinbe!

– kiáltott fel volt kollégánk, Fekő Ádám örömében, hogy 2020-ban megint mehet Berlinbe. Ádám – mivel az útját februárra szervezte – csodával határos módon még eljutott a német fővárosba, bár Union-meccsre végül nem sikerült. Utóbbinak akkor egyébként még nem a vírushoz, hanem német sportújságíró-igazolványának hiányához volt köze, és hiába próbáltunk neki adni német nyelvű azonnalis papírokat, a kelet-berlinieknek ez nem volt elég jó.

10. Nagyon szuper fantasztikus könyvek jelennek meg idén

Bár a pandémia nyomán kialakult válság a könyvkiadást is jelentősen érintette, az év elején beharangozott izgalmas sci-fi-, fantasy- és horrorcímek jelentős része megjelent, és nagyon jól sikerült: Brandon Hackett könyvéről és a Transmetropolitan képregényről írtunk is.

De a januárban várt megjelenések mellé hamar felzárkózott még egy csomó jó könyv, amelyek közül szintén többről is írunk: Cory Doctorow a közeljövő egyik legérdekesebb krónikása, Tamsyn Muir az elmúlt évek egyik legjobb debütálója, a Gabo SFF kiadó magyar fantasztikus novellákat felvonultató antológiája pedig továbbra is remek.

11. Megújítjuk nektek az Azonnalit

Történik, de mint látjátok, még nem sikerült célbaérni. Viszont már kevesebbet kell várni, mint gondolnád!

NYITÓKÉP: Azonnali-montázs

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek