+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. március 28. szombat, 08:00
Nem nagyon van választása annak, aki függője az élő sportnak: vagy elkezdi követni a belarusz futball izgalmait, vagy nincs foci. Pedig a frissen indult bajnokság bőven tartogat annyi izgalmat és feszültséget, hogy megérje nézni.

Tökéletes példa a világ kiszámíthatatlanságára, hogy ha valaki egy hónapja azt mondja egy focirajongónak, hogy hamarosan rettentően irigy lesz Belaruszra, a magyar köznyelvben (egyébként helytelenül) Fehéroroszországnak nevezett kelet-európai államra, akkor csak értelmetlen pislogást kapott volna válaszul.

 

Ehhez képest most az van, hogy Európa focivilága Belaruszra figyel. Nem azért, mert jobb lett a diktatúra bajnoksága, hanem egyszerűen Európa összes többi országában leállt a futballélet a koronavírus miatt, és Belaruszban is csak azért tart még, mert Aljakszandr Lukasenka elnök kijelentette, bár kezelik a betegséget, a hisztériának nem ül fel,

 

tehát a járvány nem érinti a március közepén elstartolt bajnokságukat sem, ahol így hétvégente nemcsak meccsek vannak, de még nézők is mehetnek rájuk.

 

A belarusz állami hírügynökség az angol nyelvű oldalán ki is használta a lehetőséget, és kicsit promózta a hirtelen tényezővé vált belarusz focit „Sokan azt hitték, hogy a belarusz bajnokság elmarad a világ vezető ligáitól. Ez a vélemény drámaian megváltozott azt követően, hogy a focirajongók megnéztek pár belarusz meccset. A rajongók kiemelték, hogy a belarusz labdarúgás színvonala jó, az eredmények pedig megjósolhatatlanok. Pontosan ez az, ami vonzza az igazi focirajongókat!”

 

Ezért is biztatunk arra mi is mindenkit, vessen pár pillantást Kelet-Európa ékszerdobozára, hiszen ezen a linken akár legálisan is lehet követni a 16 csapatos Visejsaja Liga izgalmait, valószínűleg még nagyon sok ideig egyedüliként. A foci viszont akkor igazán foci, ha az ember ismeri a viszonyokat is, úgyhogy újra közszolgálatba megyünk át, és kicsit összefoglaljuk, mit érdemes tudni Európa utolsó diktatúrájának bajnokságáról!

 

1. Az alapok

 

A korábban Magyarországon is élő 16 csapatos mezőnyről beszélünk, minden csapat kétszer játszik a másikkal. A legnagyobb eltérés az a megszokottól, hogy a durva tél miatt itt kora tavasztól késő őszig rendezik a bajnokikat, ami miatt a nemzetközi kupákban induló belarusz klubok mindig egy évvel a jó eredményük után játszhatnak Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezőket is. 

 

2. A szovjet történelem

 

1991-ig nem létezett külön belarusz fociliga, és annyira nem meglepő módon a szovjet válogatott sem a belarusz régióra épült (sőt, nem is az oroszra, hanem az ukránra, azon belül is a Dinamo Kijevre). A térséget tulajdonképpen egyedül a Dinamo Minszk képviselte, ők viszont egész sikeresek voltak: 1982-ben megnyerték a szovjet bajnokságot, 1954-ben, ‘63-ban és ‘82-ben pedig harmadikok lettek.

 

A belarusz futball első számú hőse éppenséggel szintén orosz útlevéllel rendelkezik mostanra, de ez nem rombolja szobrát: Eduard Malofejev kilenc évig volt a Dinamo Minszk játékosa, negyvenszeres szovjet válogatott lett, de az igazán nagyot edzőként dobta. Egyrészt az ő keze alatt nyerte meg a Dinamo Minszk a szovjet bajnokságot, másrészt olyan focisták nőttek fel a kezei alatt, akik közül ötöt az általa vezetett szovjet válogatottba is bevitt. Abba a szovjet válogatottba, amit ő vezetett ki a magyar szempontból tragikusan legendás mexikói világbajnokságra, hogy aztán a világverseny előtt nem sokkal leváltsák az ukrán legendára, Valeri Lobanovszkira.

 

3. A független történelem

 

A Szovjetunió szétszakadása után a belarusz futball tulajdonképpen ugyanott maradt, ahol volt, csak a Minszk riválisai már nem Moszkvából meg Kijevből érkeztek, hanem Bresztből és Boriszovból. A Dinamo lendületből meg is nyerte az első öt független belarusz bajnokságot. Az egyeduralom később lazult, mostanra pedig teljesen eltűnt. Főleg annak köszönhetően, hogy az 1990-es évek végétől megjelent riválisként a BATE Boriszov. A BATE a szovjet érában teljesen átlagos kiscsapatnak számított, 1996-ban még csak a belarusz harmadosztályban játszott, ehhez képest 1999-ben már bajnoki címet nyert a legfelső szinten.

 

ÜNNEPLÉS BORISZOVBAN 2018-BAN. FORRÁS: BATE BORISZOV / FACEBOOK

 

Bár ezek a történetek a posztszovjet érában általában csúfos csőddel végződnek, a BATE azóta Belarusz legsikeresebb klubjává vált: 2004-től egészen 2018-ig minden egyes bajnokságot ők nyertek, összesen 15 aranyérmükkel pedig simán vezetnek a hetet felmutató Dinamo előtt. Hogy mennyire kiegyenlítetlen liga ez, arról sokat mond, hogy a harmadik legtöbbször az élen végzett csapat a Szlavija Mazir, két elsőséggel, rajtuk kívül négy klubnak van még egy-egy bajnoki címe.

 

Lehet persze röhögni azon, hogy egy országban valaki több, mint egy évtizeden keresztül bajnok, de közben a BATE öt alkalommal ment el a Bajnokok Ligája csoportköréig is (magyar csapatnak ez összesen két alkalommal sikerült eddig), további öt alkalommal pedig az Európa Liga/UEFA-kupa főtáblájáig mentek.

 

Hogy mennyire kiemelkedő a BATE szakmai háttere, arról sokat mond, hogy a stabil második helyezett Dinamo összesen egyszer jutott el az EL-főtábláig.

 

2019-ben viszont nagy csoda történt: története során először a Dinamo Breszt nyerte meg a belarusz bajnokságot, ezért több, mint egy évtized után nem a BATE képviseli Belaruszt a Bajnokok Ligája selejtezőin.

 

4. A válogatott

 

Az ember azt hinné, hogy ha egy főleg hazai játékosokra építő klub stabilan sikeres tud lenni nemzetközileg is, annak van valami hatása a válogatottra. Ehhez képest a belarusz nemzeti tizenegy létezése óta stabilan a magyar válogatott alatt van: soha nem jutottak ki egy világversenyre sem, selejtezőcsoportjaikban általában az utolsó két hely valamelyike jutott nekik annak ellenére, hogy Alekszander Hleb személyében rendelkezésükre állt egy a Barcelonába és az Arsenalba is eljutott focista is.

 

A DINAMO-STADION: ITT JÁTSSZA HAZAI MECCSEIT A DINAMO MINSZK ÉS A BELARUSZ VÁLOGATOTT. FORRÁS: WIKIPEDIA

 

A 2021-re halasztott Európa-bajnoksággal viszont épp ott tartanak, ahol a magyar válogatott is: pótselejtezőket kell játszaniuk, először Grúzián, majd az Észak-Macedónia vs. Koszovó párharc győztesén keresztül kéne kijutniuk történetük során először. Egyébként még arra is van valamennyi esély, hogy ők játszanak két hazai meccset Budapesten a Puskás Arénában, ha mi nem jutunk ki. Ehhez mindössze annyi kéne, hogy ők kijussanak, a mi águnkról pedig Románia kerüljön be a résztvevők közé.

 

5. A mögötte álló rendszer

 

Ahogy különösebben az állami berendezés sem, úgy a profi futball sem lett átszervezve: a belarusz foci az állam kezében van, a klubokat az államnak kedves emberek irányítják, és a pénzügyi hátteret is önkormányzatok és állami szponzorok teremtik meg. A Dinamo Minszk elnöke például a Lukasenka pénztárcájaként emlegetett Jurij Csizs, aki egyrészt az ország egyik leggazdagabb embere, másrészt nem utazhat be az Európai Unió területére a Lukasenkával ápolt túl szoros viszonya miatt.

 

Hogy mennyire bennfentes körökről van szó, azt jól jelzi, hogy az állam gyakorlatilag elüldözte a litván üzletembert, Vladimir Romanovot azzal, hogy nem engedélyezte felépíteni az általa irányított Partizan Minszk új stadionját, a távozása után pedig a klubot is hagyták csődbe menni.

 

A viszonylagos sikerek ellenére Lukasenka kifejezetten nem szereti a focit: köztudottan a jégkorongot favorizálja, a Dinamo Minszk hokicsapata több pénzből gazdálkodik, mint a BATE focicsapata, ezért a klubok nagyrésze ma is leharcolt stadionokban játszik, amikben nem is lehetne rendezni nemzetközi meccseket.

 

BATE-DINAMO RANGADÓ. FORRÁS: BATE BORISZOV / FACEBOOK

 

Ne felejtsünk el beszélni a legérdekesebb kapcsolatról:

 

a friss bajnoknak, a Dinamo Bresztnek nem más a volt klubelnöke, mint az argentin fociistenség, Diego Maradona.

 

Azt egyáltalán nem tudni, hogyan akadt egymásra Maradona és a belarusz klub, hiszen korábban semmi közük nem volt egymáshoz. Maradona érkezését 2018-ban jelentették be, majd a legenda pár nappal az érkezése után közölte: két hét szabadságra megy. Azóta se látta senki az országban. A kapcsolat viszont nem romlott meg ennek ellenére sem, a klub egy Harley Davidsont küldött ajándékba, amikor Maradona a térdműtétjét heverte ki, az exfocista pedig gratulációját küldte a Breszt első bajnoki címéhez, amit így végül az ő közreműködése nélkül húztak be.

 

6. Szurkolni és huligánkodni Belaruszban

 

Ahogy minden diktatúra, úgy Lukesankáé is inkább veszélyforrásként tekint a valahol esetlegesen megforduló sok emberre, mint bulizó tömegként. Emiatt igyekeznek minél kényelmetlenebbé varázsolni a meccsre járást: alkoholt fogyasztani és dohányozni sem lehet a stadionokban, a stadionba való bejutás előtt pedig különösen szigorú ellenőrzésen kell végigmenniük.

 

A labdarúgó-szövetség sokáig annyira nem tartotta fontosnak a nézőket, hogy simán szervezett munkanapokra fordulókat olyan kezdési időpontokkal, amikre egy dolgozó embernek esélye sem volt elszabadulni.

 

A DINAMO MINSZK KEMÉNYMAGJA. FORRÁS: MADE IN MINSK / INSTAGRAM

 

Ha valaki tagja valamelyik belarusz ultracsoportnak, akkor annak minden meccs előtt meg kell jelennie elbeszélgetni és ellenőriztetni magát a külön a focimeccsekre odavitt furgonban. Nem lengethetnek angol nyelvű feliratokat, mert a szövetség attól tart, a rendőrség esetleg nem értené a helyszínen, de a rendőrség a szovjet hagyományokhoz hasonlóan sokszor kifejezetten akadályozza a vendégszurkolókat azzal, hogy a meccs kezdetéig akár a vasútállomáson is őrizetbe veszi őket.

 

A nézőszámok ennek megfelelően soha nem voltak túl magasak, bár 2019-ben a Breszt történelmi szezonja kivonzott 8000 nézőt átlagosan a hazai meccsekre, a BATE mérkőzései pedig stabilan 4-5000 látogatót húznak be.

 

Az egyáltalán nem véletlen, hogy a rezsim igyekezett a múlt és hagyományok nélküli BATE-nek kedvezni, hiszen bár egész sok a nézőjük, ők általában békés társaság. Szemben például a két nagy minszki klubbal, a Dinamóval és a Partizannal, amiknek minden hagyományos klubcsapathoz hasonlóan politikai háttere és szervezettsége van.

 

Előbb beszéljünk az utóbbiról, hiszen a Partizanról még csak kevés szó volt. Azért, mert a Partizan Minszk már nem létezik, miután Lukasenka gyakorlatilag elüldözte a mögöttük álló litván befektetőt.

 

A Partizan keménymagja hagyományosan baloldali, antifasiszta: többször még LMBTQ-támogató rigmusokat is kiabáltak a lelátón.

 

Márpedig ha valamit nem bírt egy posztszovjet diktátor a 2000-es években, az a radikális baloldal: valószínűleg ez a kötődés lett a klub veszte is.

 

Érdemes hozzátenni, hogy nem a Partizan az egyetlen olyan csoport, ami azután is aktív maradt, hogy megszűnt a csapatuk: a Torpedo Minszk keménymagja is hasonló sorsa jutott, ugyanis a jogutód FK Minszket egyáltalná nem tartják a magukénak.

 

A DINAMO BRESZT KEMÉNYMAGJA. FORRÁS: DINAMO BRESZT / FACEBOOK

 

A Dinamo Minszk így városi ősellenség nélkül maradt, ők a jobbos társaság. Nyilván ez sem azt jelenti, hogy különösebben támogatnák Lukasenkát, ami annyira nem meglepő annak fényében, hogy a rendőrség sokszor minden különösebb ok nélkül támad rájuk meccs közben, 2011-ben például merő szórakozásból fújták le őket könnygázzal, miközben a csapatuk gólját ünnepelték. Az ezt követő verekedésekben egy ötéves gyerek is megsérült. A Dinamo keménymagja azóta is gyakran skandálja a „gyűlöljük a hatalmat” örökzöldet.

 

A minszki jobboldali ultrák egyik fontos alakja Anatolij Kamenka, akit be is vittek ugyanebben az évben egy nyári napon a csendes tüntetésként elhíresült demonstrációról. A tüntetés még csak nem is volt balhés: az interneten szerveződve emberek rendszeresen összegyűltek transzparensek nélkül, és csupán szó nélkül tapsoltak. A békés tüntetések az ország egyre kilátástalanabb gazdasági helyzete és elszigetelődésére akarták felhívni a figyelmet, de a rendőrség rendszeresen feloszlatta őket, majd be is tiltották a „tömeges, előzetes megbeszélés alapján történő előfordulását közterületeken azzal a céllal, hogy előre megbeszélt módon akciókkal, vagy passzív módon kifejezésre juttassák politikai nézeteiket vagy tiltakozásukat". Tehát tulajdonképpen azt, hogy csendben összegyűljenek tapsolni.

 

Ugyanezen a napon a BATE Boriszov drukkerei Litvániába utaztak meccsre, és az országot elhagyva közösen skandálták, hogy Lukasenka halálát kívánják.

 

A nemzetközi meccsek amúgy is ritkán látható teret biztosítanak a belarusz szurkolóknak: ott például azt a fehér-piros-fehér zászlót lobogtathatják, amit Lukasenka hatalomra jutása után egy évvel, 1995 után be is tiltott, ezzel főleg a szovjet időket visszasíróknak kedvezve. A függetlenedés után négy évet élt zászló a Lukasenka-ellenesség egyik jelképe.

 

Az egy magyar nyelvű interjúból is kiderül, hogy az 1990-es és 2000-es évekhez képest mostanra szinte tetszhalottá vált szurkolói szcéna, egyedül a Dinamo Breszt ultracsoportja tud saját állításuk szerint némi erőt is megfogalmazni, és talán nem is véletlenül: ahogy az interjúból kiderül, ők azok közé tartoznak, akik kifejezetten szurkolnak annak, hogy Lukasenka örökre hatalmon maradjon.

 

Ugyanez a férfi ebben az interjúban állítja, hogy nincs különösebb probléma a rendőrökkel, de nagyon úgy tűnik, hogy azért ez nem általános: 2014-ben a Belarusz-Ukrajna Eb-selejtező meccsen a két tábor közösen skandálta, hogy „Putyin egy pöcs”,

 

ez pedig épp elég volt az orosz elnök látogatására készülő hatóságoknak, hogy tíz ukránt őrizetbe vegyenek huliganizmusért, több belarusznak pedig pénzbírsággal jelezzék, mit szabad és mit nem.

 

A legtöbbet a már klubnélküli partizanosok szívják: 2017-ben tizenkét, tíz, hat és négy évre csukták le szurkolóikat utcai verekedésért, miközben általában hasonlóért nagyjából két hétre szokták bevinni a futballhuligánokat. A közmegegyezés szerint ez üzenet volt egyrészt a belarusz baloldal felé, másrészt így akarták távoltartani a politikai aktivistaként is ismert férfiakat a nem sokkal később tartott minszki tüntetésektől.

 

6. Milyen a bajnokság a magyarhoz képest?

 

Nem mehetünk el amellett, hogy mit tud felmutatni Belarusz a szeretett hazai bajnokiainkhoz képest. A Transfermarkt adatai szerint a magyar bajnokság két legdrágább kerettel bíró csapata, a Ferencváros (23,6 millió euró) és a Videoton (22 millió euró) is sokkal többet ér, mint a BATE Boriszové (14 millió), vagy a második Dinamo Breszté (12,7 millió). A harmadik Saktyor Szoligorszk 10,9 milliót ér, utánuk nagy a szünet: a Dinamo Minszk már csak 6,5 millió eurós keretet dob be idénre, ami egyrészt azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest megfeleződött az értékük, másrészt azt, hogy a legtradicionálisabb belarusz klub nagyjából olyan háttérrel dolgozik, mint nálunk a Kisvárda.

 

Kluberedményekben elszomorító a helyzet: a BATE Boriszovval összesen nyolc alkalommal futott össze magyar klubcsapat különböző tornákon, ezek közül összesen egyet sikerült megnyerni, és kijött még két döntetlen.

 

Érdekes, hogy ezt a nyolc találkozót mind vagy a Videoton, vagy a Debrecen játszotta.

 

Négy tétmeccset is játszott magyar klubbal a Dinamo Minszk, mindegyiket a Győrrel: ezek közül hármat a Minszk, egyet az ETO nyert.

 

Az akkor épp MTZ-Ripo Minszk néven futó Partizan Minszkkel a Fradi futott össze 2005-ben, akkor egy minszki vendéggyőzelem után egy budapesti vereséggel esett ki a magyar csapat az UEFA-kupából.

 

Említésre méltó még a Torpedo Zsodizna elleni Európa Liga-selejtezője 2016-ban a Debrecennek, ott kettős vereséggel esett ki a magyar fél.

 

A magyar válogatott három alkalommal futott össze Belarusszal, ezek közül mindhárom barátságos meccs volt: kettő 1-1-re végződött, egyszer pedig egy törökországi edzőmeccsen kaptunk ki 5-2-re.

 

7. Na, és milyen lesz az idei bajnokság?

 

Ahogy látható, azért a kiszámíthatatlan meccseknek örülő belarusz állami propaganda kicsit túloz az őrületes izgalmakkal kapcsolatban, de azért izgalmas kérdés, sikerül-e visszatérnie a BATE-nak, megvédi-e címét a Breszt, esetleg befut-e meglepetésre a Szoligorszk. A minszki nagy csapatnak első ránézésre kevés esélye van, hiszen már az első fordulóban is kikapott otthon a Ruh Breszttől.

 

 

A tavalyi év nagy felfedezettjéről, a 19 góllal belarusz gólkirályi címet is behúzó Ilija Skurintól idén el kell búcsúznia a bajnokság rajongóinak, ugyanis eligazolt a CSZKA Moszkvához, de a tizennégy góllal a második helyre feljött középpályás, Sztaniszlav Dragun továbbra is a BATE játékosa. 

 

Az a gólok számából is látszik, hogy ebben a bajnokságban sem a virtuozitásra, hanem a kőkemény becsúszásokra helyezik a hangsúlyt a csapatok.

 

Ennek megfelelően a liga két legértékesebb játékosa is védő: Jeven Hacseridi és Olekszandr Nojok 1,75, illetve 1,5 millió eurót érnek a piacon, ráadásul mindketten ukránok.

 

Ezen a héten pénteken már le is ment két mérkőzés. Az elitcsapatok közül egyik sem találkozik a másikkal a fordulóban, úgyhogy talán a minszki rangadó a legérdekesebb, az FK Minszk játszik a Dinamóval. Fradi-Újpestre senki ne számítson, mert az FK Minszk hazai pályán átlagosan 800 embert érdekelt az előző szezonban hetente.

 

8. Hol tudom nézni?

 

Megkérdeztük az összes hazai sportcsatornát, nem jutott-e eszükbe a függőknek kedveskedni a közvetítési jogok megvásárlásával, de cikkünk megjelenéséig egyedül a Sport TV válaszolt, ők is nemmel. Jó hír, hogy ha minden igaz, a szövetség honlapján részesülhetünk az izgalmakból, de ha ez valamiért mégsem működne, akkor is csupa jó kevéssé legális stream állhat rendelkezésünkre, a Belarus 5-ös csatornán szokták adni. A teljes menetrendet ide kattintva láthatod.

 

Akkor jó szurkolást!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás