Lukasenka rendőrállama miatt elveszik Belarusztól a 2021-es hoki világbajnokság rendezési jogát

Szerző: Illés Gergő
2021.01.18. 18:14

Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.

Lukasenka rendőrállama miatt elveszik Belarusztól a 2021-es hoki világbajnokság rendezési jogát
Mégsem rendezhet 2021-ben hokibajnokságot Lettországgal közösen Belarusz,

miután a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) biztonsági okokra hivatkozva megfosztotta Minszket a rendezés jogától – számol be a szervezet hétfőn a hivatalos honlapján.

Az eredeti tervek szerint a vb-t Riga és Minszk közösen szervezték volna május 21. és június 6. között, viszont a hatóságok által elcsalt, tavaly augusztusi Belarusz elnökválasztás, és az azt követő, rohamrendőrök által vérbe fojtott ellenzéki tüntetések miatt a rendezési jog elvétele már régóta lógott a levegőben. A bajnokság elvételét Lukasenka legkomolyabb elnökválasztási ellenfele (és sokak szerint a választásokat valójában megnyerő) Szvjatlana Cihanouszkaja győzelemként ünnepelte. A jelenleg már külföldön tartózkodó exjelölt szerint ezzel

elkerülhetővé vált egy újabb repressziós hullám, amikor is a hatóságok „megtisztították” volna a várost a tüntetőktől a vb előtt. 

A szponzorok borítottak asztalt

Hogy a különböző biztonsági feltételekről személyesen is meggyőződjön, múlt hétfőn az országba utazott René Fasel, az IIHF elnöke is, ahol nem mással találkozott, mint Aljakszandr Lukasenka elnökkel. Akkor Fasel – aki mellesleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik korábbi tagja is – azt mondta, nem szeretné, ha a jéghokiszövetség „politikai játszmák fogságába kerülne”. Ezzel együtt azért kijelentette: a célja az, hogy Belaruszban tartsák meg a vb-t, hiszen a rajongók is ezt érdemelnék.

Fasel kiállása után pár napra azonban már attól a hírtől volt hangos a sajtó, hogy a belarusz rendezés miatt az esemény három jelentős szponzora, a Škoda, a Nivea és a Tissot is visszaléptek a vb támogatásától.

A cseh autógyár már 1993 óta szponzorálja az IIHF eseményeit, de a belarusz rendezés túl sok lett nekik:

a cég szóvivője szombaton azt nyilatkozta, hogy nemcsak, hogy meg kell felelniük a különböző emberi jogi követelményeknek, de támogatniuk is kell az ilyen törekvéseket. Ezért, ha a vb mégis Minszkben lenne, akkor a Škoda ahhoz nem adja a nevét. Nem kevésbé szkeptikus Riga sem: a lettek tavaly ősszel, a békés belarusz tüntetők elleni rendőri erőszakot látván nyilatkoztak úgy, hogy nem tudnának Minszkkel közös rendezést jelenleg elképzelni.

Nem véletlen, hogy a Škoda közleménye után csupán két napot kellett várni, hogy az IIHF hivatalosan is bejelentse: nem lesz Belaruszban vb. Közleményük szerint az országban veszélyben lenne „a játékosok, tisztségviselők, rajongók és újságírók testi épsége, szabad mozgása”. Így a szövetség szerint

„jelenleg lehetetlen” lenne vb-t tartani Belaruszban „mind a koronavírus, mind a növekvő társadalmi elégedetlenség miatti biztonsági kockázatok miatt”.

Továbbra is tüntetnek

Fasel szerint sajnálatos is, hogy Riga és Minszk mégsem tarthatja meg közösen az eseményt, hiszen a vb szerinte “a megbékélés eszköze” lehetett volna, melynek segítségével kiutat lehetne találni az ország társadalmi-politikai gondjaiból. Eközben Belaruszban bár a nyár végi gigatüntetésekhez képest kisebb méretekben, de továbbra sem szűnt meg a társadalmi elégedetlenség: a mínusz 25 fokos minszki hideg ellenére múlt hétvégén is sokan mentek utcára az ellenzékiséget szimbolizáló, fehér-vörös-fehér zászlókkal. 

A belarusz diktátor Aljakszandr Lukasenka maga is nagy hokirajongó, sőt, rendszeresen pályára is lép különböző eseményeken. Amikor még rendszeresek voltak a Lukasenka és Putyin közötti baráti találkozók, a két vezető rendszeresen hokizott is egymás ellen.

BORÍTÓKÉP: Lukasenka Putyinnal hokizik 2020 februárjában. Fotó: Kreml 

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek