+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2021. január 18. hétfő, 18:14
Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.
Mégsem rendezhet 2021-ben hokibajnokságot Lettországgal közösen Belarusz,

 

miután a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) biztonsági okokra hivatkozva megfosztotta Minszket a rendezés jogától – számol be a szervezet hétfőn a hivatalos honlapján.

 

Az eredeti tervek szerint a vb-t Riga és Minszk közösen szervezték volna május 21. és június 6. között, viszont a hatóságok által elcsalt, tavaly augusztusi Belarusz elnökválasztás, és az azt követő, rohamrendőrök által vérbe fojtott ellenzéki tüntetések miatt a rendezési jog elvétele már régóta lógott a levegőben. A bajnokság elvételét Lukasenka legkomolyabb elnökválasztási ellenfele (és sokak szerint a választásokat valójában megnyerő) Szvjatlana Cihanouszkaja győzelemként ünnepelte. A jelenleg már külföldön tartózkodó exjelölt szerint ezzel

 

elkerülhetővé vált egy újabb repressziós hullám, amikor is a hatóságok „megtisztították” volna a várost a tüntetőktől a vb előtt. 

 

A szponzorok borítottak asztalt

 

Hogy a különböző biztonsági feltételekről személyesen is meggyőződjön, múlt hétfőn az országba utazott René Fasel, az IIHF elnöke is, ahol nem mással találkozott, mint Aljakszandr Lukasenka elnökkel. Akkor Fasel – aki mellesleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik korábbi tagja is – azt mondta, nem szeretné, ha a jéghokiszövetség „politikai játszmák fogságába kerülne”. Ezzel együtt azért kijelentette: a célja az, hogy Belaruszban tartsák meg a vb-t, hiszen a rajongók is ezt érdemelnék.

 

Fasel kiállása után pár napra azonban már attól a hírtől volt hangos a sajtó, hogy a belarusz rendezés miatt az esemény három jelentős szponzora, a Škoda, a Nivea és a Tissot is visszaléptek a vb támogatásától.

 

A cseh autógyár már 1993 óta szponzorálja az IIHF eseményeit, de a belarusz rendezés túl sok lett nekik:

 

a cég szóvivője szombaton azt nyilatkozta, hogy nemcsak, hogy meg kell felelniük a különböző emberi jogi követelményeknek, de támogatniuk is kell az ilyen törekvéseket. Ezért, ha a vb mégis Minszkben lenne, akkor a Škoda ahhoz nem adja a nevét. Nem kevésbé szkeptikus Riga sem: a lettek tavaly ősszel, a békés belarusz tüntetők elleni rendőri erőszakot látván nyilatkoztak úgy, hogy nem tudnának Minszkkel közös rendezést jelenleg elképzelni.

 

Nem véletlen, hogy a Škoda közleménye után csupán két napot kellett várni, hogy az IIHF hivatalosan is bejelentse: nem lesz Belaruszban vb. Közleményük szerint az országban veszélyben lenne „a játékosok, tisztségviselők, rajongók és újságírók testi épsége, szabad mozgása”. Így a szövetség szerint

 

„jelenleg lehetetlen” lenne vb-t tartani Belaruszban „mind a koronavírus, mind a növekvő társadalmi elégedetlenség miatti biztonsági kockázatok miatt”.

 

Továbbra is tüntetnek

 

Fasel szerint sajnálatos is, hogy Riga és Minszk mégsem tarthatja meg közösen az eseményt, hiszen a vb szerinte “a megbékélés eszköze” lehetett volna, melynek segítségével kiutat lehetne találni az ország társadalmi-politikai gondjaiból. Eközben Belaruszban bár a nyár végi gigatüntetésekhez képest kisebb méretekben, de továbbra sem szűnt meg a társadalmi elégedetlenség: a mínusz 25 fokos minszki hideg ellenére múlt hétvégén is sokan mentek utcára az ellenzékiséget szimbolizáló, fehér-vörös-fehér zászlókkal. 

 

 

A belarusz diktátor Aljakszandr Lukasenka maga is nagy hokirajongó, sőt, rendszeresen pályára is lép különböző eseményeken. Amikor még rendszeresek voltak a Lukasenka és Putyin közötti baráti találkozók, a két vezető rendszeresen hokizott is egymás ellen.

 

BORÍTÓKÉP: Lukasenka Putyinnal hokizik 2020 februárjában. Fotó: Kreml 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás