+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2021. január 18. hétfő, 18:14
Múlt szombaton az esemény két főszponzora is bejelentette: az emberi jogsértések miatt nem támogatja a vb-t, ha azt Belarusz rendezheti meg.
Mégsem rendezhet 2021-ben hokibajnokságot Lettországgal közösen Belarusz,

 

miután a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) biztonsági okokra hivatkozva megfosztotta Minszket a rendezés jogától – számol be a szervezet hétfőn a hivatalos honlapján.

 

Az eredeti tervek szerint a vb-t Riga és Minszk közösen szervezték volna május 21. és június 6. között, viszont a hatóságok által elcsalt, tavaly augusztusi Belarusz elnökválasztás, és az azt követő, rohamrendőrök által vérbe fojtott ellenzéki tüntetések miatt a rendezési jog elvétele már régóta lógott a levegőben. A bajnokság elvételét Lukasenka legkomolyabb elnökválasztási ellenfele (és sokak szerint a választásokat valójában megnyerő) Szvjatlana Cihanouszkaja győzelemként ünnepelte. A jelenleg már külföldön tartózkodó exjelölt szerint ezzel

 

elkerülhetővé vált egy újabb repressziós hullám, amikor is a hatóságok „megtisztították” volna a várost a tüntetőktől a vb előtt. 

 

A szponzorok borítottak asztalt

 

Hogy a különböző biztonsági feltételekről személyesen is meggyőződjön, múlt hétfőn az országba utazott René Fasel, az IIHF elnöke is, ahol nem mással találkozott, mint Aljakszandr Lukasenka elnökkel. Akkor Fasel – aki mellesleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyik korábbi tagja is – azt mondta, nem szeretné, ha a jéghokiszövetség „politikai játszmák fogságába kerülne”. Ezzel együtt azért kijelentette: a célja az, hogy Belaruszban tartsák meg a vb-t, hiszen a rajongók is ezt érdemelnék.

 

Fasel kiállása után pár napra azonban már attól a hírtől volt hangos a sajtó, hogy a belarusz rendezés miatt az esemény három jelentős szponzora, a Škoda, a Nivea és a Tissot is visszaléptek a vb támogatásától.

 

A cseh autógyár már 1993 óta szponzorálja az IIHF eseményeit, de a belarusz rendezés túl sok lett nekik:

 

a cég szóvivője szombaton azt nyilatkozta, hogy nemcsak, hogy meg kell felelniük a különböző emberi jogi követelményeknek, de támogatniuk is kell az ilyen törekvéseket. Ezért, ha a vb mégis Minszkben lenne, akkor a Škoda ahhoz nem adja a nevét. Nem kevésbé szkeptikus Riga sem: a lettek tavaly ősszel, a békés belarusz tüntetők elleni rendőri erőszakot látván nyilatkoztak úgy, hogy nem tudnának Minszkkel közös rendezést jelenleg elképzelni.

 

Nem véletlen, hogy a Škoda közleménye után csupán két napot kellett várni, hogy az IIHF hivatalosan is bejelentse: nem lesz Belaruszban vb. Közleményük szerint az országban veszélyben lenne „a játékosok, tisztségviselők, rajongók és újságírók testi épsége, szabad mozgása”. Így a szövetség szerint

 

„jelenleg lehetetlen” lenne vb-t tartani Belaruszban „mind a koronavírus, mind a növekvő társadalmi elégedetlenség miatti biztonsági kockázatok miatt”.

 

Továbbra is tüntetnek

 

Fasel szerint sajnálatos is, hogy Riga és Minszk mégsem tarthatja meg közösen az eseményt, hiszen a vb szerinte “a megbékélés eszköze” lehetett volna, melynek segítségével kiutat lehetne találni az ország társadalmi-politikai gondjaiból. Eközben Belaruszban bár a nyár végi gigatüntetésekhez képest kisebb méretekben, de továbbra sem szűnt meg a társadalmi elégedetlenség: a mínusz 25 fokos minszki hideg ellenére múlt hétvégén is sokan mentek utcára az ellenzékiséget szimbolizáló, fehér-vörös-fehér zászlókkal. 

 

 

A belarusz diktátor Aljakszandr Lukasenka maga is nagy hokirajongó, sőt, rendszeresen pályára is lép különböző eseményeken. Amikor még rendszeresek voltak a Lukasenka és Putyin közötti baráti találkozók, a két vezető rendszeresen hokizott is egymás ellen.

 

BORÍTÓKÉP: Lukasenka Putyinnal hokizik 2020 februárjában. Fotó: Kreml 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás