Mi ez?

Ez itt bizony az Azonnali.

Mi hír az Azonnalin?

Az Azonnali alapvetően nem egy hírportál. Persze közöl híreket, és erősen ambicionálja, hogy egyes újságíróinak szakterületein elsőként közöljön breaking news-t – ha viszont erről lemaradunk, ejtjük a hírt, és bővebben, vagy más műfajban dolgozzuk fel, ha továbbra is érdemesnek tartjuk a témát arra, hogy még erőforrásokat koncentráljunk rá.

Éppen ezért nem tudunk, nem akarunk és nem fogunk hírversenyezni más, hozzánk képest sokszoros méretű szerkesztőségekkel. Nem gyártunk újra más szavakkal itthon már megjelent anyagokat. A magyar sajtóban nagyon ritka módon MTI-híreket sem használunk. Túl értékesnek tartjuk ehhez mind a saját erőforrásainkat, mind az olvasóink idejét: azt szeretnénk, hogy az Azonnalit azért olvassa, mert itt valami egészen mást talál, mint máshol. Éppen ezért tudatosan vállaljuk fel azt, hogy olyan témákat hozunk be a magyar nyilvánosságba, amelyekkel vagy annak niche jellege, vagy éppen egy speciális háttértudást igénylő, ezért sok helyütt macerás kontextualizálása miatt más itthon nem foglalkozik. 

Ezért van az, hogy nem írunk XY-ról, miközben már megírta a fél magyar sajtó. Mert közben olyan cikkeken dolgozunk, amit aztán reményeink szerint tőlünk vesz át a fél magyar sajtó. Nem futunk hírek után. Nem vagyunk mindenben jók, nem értünk mindenhez. Amiben nem vagyunk jók és erősek, arra nem fecsérlünk energiát.

Az Azonnali alapvetően közéleti lap, és mint ilyen, Közép-Európára fókuszál. Magyar nyelvű lapként nem megkerülhető módon jut ebből a figyelemből a magyar közéletre is, amelyet interjúkban, videókban, parlamenti tudósításokban, elemzésekben, véleménycikkekben igyekszünk tisztességesen körüljárni. És legalább ennyire szeretnénk figyelni a szomszédos országokra is: nekünk a Kárpát-medence nem hogy nem külföld (de nem is csak a határon túli magyarokat jelenti), hanem az Európai Unió sem az, így a legnagyobb természetességgel számolunk be a szerbiai választásokról, a brüsszeli kavarásokról, az Európai Néppárt kongresszusairól, a fiumei zászlóról, a németországi értelmiségi vitákról vagy épp Románia Erdélyen túli részeiről.

A tágabb értelemben vett politikával, politikai kultúrával, popkultúrával és a koronavírushoz hasonló Éppen Aktuális Fontos Dologgal foglalkozó anyagaink mellett örömmel írunk alulról jövő kezdeményezésekről, adunk teret az aktuális mainstreamtől eltérő hangoknak, és hökkentjük meg az olvasóinkat olyan dolgokkal, amelyekre nem számítanak. Egy újság ugyanis akkor jó szerintünk, ha az olvasó fel is tudja magát bosszantani rajta.

Hogyan működik az Azonnali?

Noha van egy szerkesztőségünk Budapesten, nem bánjuk a home office-t és gyakran dolgozunk külföldről: az Azonnali így kicsit ad hoc módon működik. A biztos pont a beosztás, egy online projektmenedzser-felület, illetve a szerkesztőségi chatek, amelyek gyakran kiváltják az egyébként rendszeres szerkesztőségi értekezleteket.

Az Azonnalinak a magyar sajtóban szokatlan módon két főszerkesztője van, a lap két újságíró-alapítója: a jogi világból érkező Bakó Bea és a borbizniszt félig otthagyó Bukovics Martin. Ők amellett, hogy saját, exkluzív tartalmakat gyártanak, témákat hoznak és találnak ki, illetve hosszabb távú, a lapkoncepciót érintő dolgokon dolgoznak. A lapvezetés része a meghatározó főmunkatársa a lapnak, a jogfilozófus-történész Techet Péter.

Az Azonnalinál dolgozó újságírók saját témákat, ötleteket és gondolatokat hoznak a laphoz, amelyeket vagy egy szerkesztőségbeli brainstorming, vagy valamelyik főszerkesztővel történt megbeszélés után az újságírás szakmai és etikai szabályai szerint dolgoznak fel, gyakran közösen - ezért van nálunk olyan sok többszerzős cikk. Ilyenkor döntjük el azt is, milyen erőforrásokat fektessünk a témára: utánatelefonálást, helyszíni riportot, videót, vitát? A nagyobb, hangsúlyos cikkek, interjúk kéziratait, illetve a videókat az egyik főszerkesztő mindig megnézi és gondozza, a kisebb anyagok ügyeleti rendszerben, azaz egy másik, nem az érintett cikket író újságíró által átnézve mennek ki.

Hogyan lesz valamiből cikk az Azonnalin?

A szempontjaink minden azonnalis anyag esetében ugyanazok: 

  • igaz-e, amit állít? érdekes-e, fontos-e?
  • alaposan, érthetően megírt anyagról van-e szó, hitelesek-e a források?
  • megjelenik-e benne az érintettek álláspontja?
  • van-e hírértéke az Azonnali olvasói számára?
  • több lesz-e attól a magyar nyilvánosság, ha lehozzuk ezt a hírt? 

Az Azonnalin nem az alapján közlünk cikkeket, hogy kinek árt vagy használ, ha az megjelenik, hanem aszerint, hogy fontos-e és közérdeklődésre tart-e számot.

Miért van ennyi vélemény az Azonnalin?

Mert nagyon szeretünk különböző nézőpontokat egy helyen látni, és mert kifejezetten élvezzük a vitákat. Ámde és viszont: az Azonnali nem véleményportál attól, hogy közöl véleményeket, ezért is jelezzük a magyar sajtóban egyedüliként külön egy sokak számára idegesítő sárga színű kiemeléssel minden véleménycikk elején, hogy az egy véleménycikk.

Milyen véleménycikkek jelennek meg az Azonnalin?

A jók, függetlenül attól, hogy egyetértünk-e velük, vagy sem. Amelyek érvelnek, új nézőpontokat hoznak be, jól vannak megírva, releváns témáról szólnak. Csak nagyon ritka esetben másodközlünk cikkeket. Ha valaki az Azonnalin szeretne véleménycikket megjelentetni, úgy nagy esély van arra, hogy kéziratát jó pár szerkesztői megjegyzéssel kapja vissza – van, aki ebben pluszmunkát lát, mi törődést. Saját és állandó szerzőinken kívül fórumként nyitottak vagyunk minden ilyen írásra, mi több, gyakran kezdeményezünk tematikus vitákat is felkért hozzászólókkal. Offline is.

Infót adnék nektek, vagy szivárogtatnék, hogyan tudok? 

Keress minket nyilvános elérhetőségeinken.

Mióta van már Azonnali?

2017. június 1-je óta. A lapot csak pár héttel előtte kezdte el tervezni a két újságíró-alapító, Bakó Bea és Bukovics Martin Gerényi Gáborral, aki 2017 júniusáig a Mandiner ügyvezetője volt. Mindketten a Mandinernél voltak részmunkaidőben újságírók, amíg Tombor András meg nem vette a lapot. Egy magyar médiában addig olvasható hangoktól teljesen eltérő, a videókra nagy hangsúlyt fektető lap létrehozása volt a cél. Az Azonnali logója és dizájnja a 2021-es megújulásig az indulás óta az volt, amit akkor Paintben megrajzoltunk.

Ki az Azonnali tulajdonosa?

Az Azonnalit kiadó cég, az Azonnali Média Kft. két magánszemély kezében van, 90 százalékban Ungár Péterében, 10 százalékban Gerényi Gáboréban. Ők – noha rengeteg pénzt fektetnek az Azonnali működtetésébe – a tartalomba nem szólhatnak, és nem is szólnak bele: erre az ezt tiltó magyar médiatörvény mellett a mindenkori főszerkesztő személye a garancia.

Politikailag mégis ki mellett áll az Azonnali?

A kontinens szerencsésebb lapjainál, így az Azonnalinál is a meggyőződés az, hogy a sajtó alapvetően mindig egy kicsit ellenzéki, ám visszautasítjuk mind a magyarországi „ellenzéki”, mind a „kormánypárti”, mind az összes többi egybites jelzőt. Egyet nem: a „jót” – erre törekedünk ugyanis. Ha viszont valaki világnézet alapján sorolna minket be, azt örömmel fogadjuk – fenntartva, hogy mi másképp látjuk –: így voltunk már konzervatívok, liberálisok, baloldaliak, de centristák is.

Milyen hirdetések jelennek meg az Azonnalin?

A hirdetéseinket a magyar médiában megszokott módon egy saleshouse kezeli, a szerkesztőségnek ezek tartalmába beleszólása nincs. Ahogy a YouTube-videóink előtt/alatt futó hirdetésekre sincs ráhatásunk.

Szeretnék itt dolgozni/gyakornokoskodni, lehet-e?

Nem ígérünk semmit, de küldj egy CV-t, és hogy miről szeretnél írni, meg hogy ez nekünk miért lesz jó.

„Az Azonnali.hu általában is kiemelkedik a kelet-közép-európai régió ügyeiben tanúsított aktivitásával (...).” (Minőségi Újságírás-díj zsűrije)

„(...) vannak fontos kivételek a magyarországi sajtóban is. Föltűnő az Azonnali törekvése, hogy a közönségnek a külfölddel, az ún. világpolitikával szembeni közönyére való tekintet nélkül, részletesen számoljon be Kelet- és Közép-Európa viszonyairól.” (Tamás Gáspár Miklós)

„A Gerényi Gábor, Bakó Bea és Bukovics Martin által alapított lap, közel két és féléves eddigi működése során mindig következetesen törekedett és törekszik arra, hogy ne az ingyenes MTI-közlemények másolásával vagy a távirati iroda tudósítóinak beszámolóit zanzásítva tájékoztassa olvasóit arról, mi minden foglalkoztatja a mifelénk vagy másutt élő magyarokat, mint teszik ezt ma oly sok redakcióban a Duna-Tisza közében.” (Maszol)

„Konzervatív oldal.” (Index)

„Das liberale Internetportal” (Eurotopics)

„Számítógépes lap” (Bukaresti Rádió)

 „Talán nem titok és nem hízelgés, ha azt mondjuk, hogy az Azonnali az értelmiségnek szól” (ifj. Lomniczi Zoltán)

 „(...) önök az én politikai nézeteimhez és világlátásomhoz képest jelentősen balra helyezkednek el, de önöket tartom a legfüggetlenebbnek az egész felhozatalban.” (Bayer Zsolt)

 „Stupid propaganda from Hungarians” (Traian Băsescu)

 „Momentum-közeli” (MIÉP)

 „Az LMP hírportálja” (Pesti Srácok)

 „A Mandi NER nélkül” (Szomszédok forever)

 „[They] were fair interviewers and genuinely seemed interested, which always helps. Not something one feels with all journalists!” (Claire Fox)