+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. április 22. szerda, 09:41
A horvát kikötőváros idén Európa kulturális fővárosa, ám a jelenlegi helyzetben a programokat le kellett mondaniuk. Miután a programiroda hetven alkalmazottjának jelentős részét elbocsátották, gyakorlatilag leállt a munka. Sokan azt kérik: hadd folytathassák jövőre, amit idénre terveztek.

Fiume (Rijeka) az írországi Galway mellett idén Európa kulturális fővárosa: elég szűk költségvetéssel, főleg koncertekből, kiállításokból és tudományos konferenciákból álló programot állítottak össze, ami

 

az egykori osztrák-magyar kikötőváros multikulturalizmusát lett volna hivatott bemutatni.

 

Az egykoron olasz többségű városban persze mára a két százalékot se éri az olaszok aránya, de jelentős számú a szerb, a bosnyák és a montenegrói, valamint a város jugoszláv időkbeli iparvárosi jellege miatt ma is balosságával kilóg a horvát városok közül. A megnyitón eleve a Bella ciao 13 perces verzióját játszották el.

 

 

A mostani járvány értelemszerűen Fiumében is azzal járt, hogy a meghirdetett programokat le kellett mondani – főleg, hogy vélhetően a nyári turizmus se fog tudni beindulni délnyugati szomszédunknál. Gyakorlatilag egyetlen terv maradt csak: Tito egykori hajóját, a Jugoszlávia szétesése óta a fiumei kikötőben rozsdásodó Galebet felújitják, és múzeum lesz benne. Fiume város és a horvát kultuszminisztérium azonban április 17-én már bejelentette:

 

a kulturális fővárossághoz kapcsolódó programok nagyrésze pótlás nélkül elmarad idén.

 

Nina Obuljen Koržinek horvát kulturális miniszter azt is közölte:

 

a tárcája nem utalja át azt a 10 millió eurót, amivel elvileg támogatta volna a rendezvénysorozatot.

 

Az, hogy a város és a zágrábi kormány elengedte az idei programsorozatot, akkor vált egyértelművé, amikor múlt héten bejelentették: a programiroda 70 munkatársából 59-et elküldenek – hozzátéve persze: ha esetleg mégis helyreáll a járvány előtti helyzet, visszaveszik őket.

 

Emina Višnić, a Rijeka2020 igazgatója a fiumei olasz napilapnak, a La Voce del Popolónak azt nyilatkozta: Galway már most gyakorlatilag befejezte a kulturális fővárosságát, ők azonban Fiumében nem akarják teljesen lehúzni a rollót. Azonban

 

azzal ő se számol, hogy az elmaradt rendezvényeket meg tudnák tartani,

 

és azt se gondolja, hogy akár csak év végéig helyre állna a rend. Ez ellen tett közzé tiltakozó levelet több ismert horvát művész is, amiben

 

felszólítják a horvát kulturális tárcát: ne hagyja veszni „a város történelmi esélyét”,

 

és „vonják vissza a program beszüntetéséről szóló döntést”. Az aláírók arra figyelmeztetnek: egy 70 millió eurós projektről van szó, kaphassák meg a munkatársak a lehetőséget, hogy a megváltozott körülmények között is folytathassák a munkájukat. Az aláírók többek között azt javasolják: Horvátország érje el, hogy a kikötőváros esetleg a jövő évben valósíthassa meg az idénre tervezett programokat – azaz egy évvel legyen eltolva az egész programsorozat.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

Hétfőtől egy hónapon át minden étteremnek, boltnak, bárnak este 6-kor be kell zárnia.

Ezután több alkalommal is fegyvert fogtak a függetlenségért, de kellő nagyhatalmi támogatást csak az első világháború után tudtak szerezni ehhez.

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni a romániai magyarság új portálján.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás