Fiume lemondta, hogy Európa kulturális fővárosa legyen idén

Szerző: Techet Péter
2020.04.22. 09:41

A horvát kikötőváros idén Európa kulturális fővárosa, ám a jelenlegi helyzetben a programokat le kellett mondaniuk. Miután a programiroda hetven alkalmazottjának jelentős részét elbocsátották, gyakorlatilag leállt a munka. Sokan azt kérik: hadd folytathassák jövőre, amit idénre terveztek.

Fiume lemondta, hogy Európa kulturális fővárosa legyen idén

Fiume (Rijeka) az írországi Galway mellett idén Európa kulturális fővárosa: elég szűk költségvetéssel, főleg koncertekből, kiállításokból és tudományos konferenciákból álló programot állítottak össze, ami

az egykori osztrák-magyar kikötőváros multikulturalizmusát lett volna hivatott bemutatni.

Az egykoron olasz többségű városban persze mára a két százalékot se éri az olaszok aránya, de jelentős számú a szerb, a bosnyák és a montenegrói, valamint a város jugoszláv időkbeli iparvárosi jellege miatt ma is balosságával kilóg a horvát városok közül. A megnyitón eleve a Bella ciao 13 perces verzióját játszották el.

A mostani járvány értelemszerűen Fiumében is azzal járt, hogy a meghirdetett programokat le kellett mondani – főleg, hogy vélhetően a nyári turizmus se fog tudni beindulni délnyugati szomszédunknál. Gyakorlatilag egyetlen terv maradt csak: Tito egykori hajóját, a Jugoszlávia szétesése óta a fiumei kikötőben rozsdásodó Galebet felújitják, és múzeum lesz benne. Fiume város és a horvát kultuszminisztérium azonban április 17-én már bejelentette:

a kulturális fővárossághoz kapcsolódó programok nagyrésze pótlás nélkül elmarad idén.

Nina Obuljen Koržinek horvát kulturális miniszter azt is közölte:

a tárcája nem utalja át azt a 10 millió eurót, amivel elvileg támogatta volna a rendezvénysorozatot.

Az, hogy a város és a zágrábi kormány elengedte az idei programsorozatot, akkor vált egyértelművé, amikor múlt héten bejelentették: a programiroda 70 munkatársából 59-et elküldenek – hozzátéve persze: ha esetleg mégis helyreáll a járvány előtti helyzet, visszaveszik őket.

Emina Višnić, a Rijeka2020 igazgatója a fiumei olasz napilapnak, a La Voce del Popolónak azt nyilatkozta: Galway már most gyakorlatilag befejezte a kulturális fővárosságát, ők azonban Fiumében nem akarják teljesen lehúzni a rollót. Azonban

azzal ő se számol, hogy az elmaradt rendezvényeket meg tudnák tartani,

és azt se gondolja, hogy akár csak év végéig helyre állna a rend. Ez ellen tett közzé tiltakozó levelet több ismert horvát művész is, amiben

felszólítják a horvát kulturális tárcát: ne hagyja veszni „a város történelmi esélyét”,

és „vonják vissza a program beszüntetéséről szóló döntést”. Az aláírók arra figyelmeztetnek: egy 70 millió eurós projektről van szó, kaphassák meg a munkatársak a lehetőséget, hogy a megváltozott körülmények között is folytathassák a munkájukat. Az aláírók többek között azt javasolják: Horvátország érje el, hogy a kikötőváros esetleg a jövő évben valósíthassa meg az idénre tervezett programokat – azaz egy évvel legyen eltolva az egész programsorozat.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek