Kétharmados újbalos győzelem Zágrábban, a liberálisoké Split

Szerző: Techet Péter
2021.05.30. 19:58

Az exit-poll eredmények alapján a négy legnagyobb horvát városból hármat megszerzett a baloldal és a liberális tábor. Zágrábban a szavazatok majdnem 70 százalékával az újbaloldali Tomislav Tomašević az új városvezető.

Kétharmados újbalos győzelem Zágrábban, a liberálisoké Split

Vasárnap Horvátországban nemcsak állami ünnep volt, de a helyhatósági (városi és megyei) választások második fordulóját is tartották. A legnagyobb figyelem Zágrábot kísérte, ahol két hete már a szavazatok több, mint 45 százalékával az újbaloldali Možemo-párt jelöltje, Tomislav Tomašević futott be az első helyre.

A mai második fordulóban Miroslav Škoroval, a szélsőjobboldali Haza Mozgalom elnökével küzdött meg, a politikus ugyanis 12 százalékkal tudott két hete továbbjutni a második fordulóba. Škoronak láthatóan sikerült legalább a jobboldali jelöltek és részben a korábbi (idén váratlanul szívrohamban elhunyt) polgármester, Milan Bandić híveit is megszólítani.

A szélsőjobboldali jelölt első fordulós eredményét több, mint megduplázta, de így is csak 31,7 százalékot szerzett.

Ezzel eldőlt:

Zágráb az első posztszocialista főváros, amelynek élére a szavazók egy újbaloldali jelöltet választottak. Tomislav Tomašević a szavazatok több, mint kétharmadát szerezte meg: 68,3 százalékot kapott.

Mögötte marxista, titóista, zöld és feminista pártok álltak össze. Fontos persze hangsúlyozni, hogy jelenleg még csak exit-poll eredményekről beszélhetünk. A szavazóhelységeket este hét órakor zárták le, az első részeredmények csak este nyolckor fognak érkezni.

Danijela Dolenec, aki az új zágrábi vezetésben možemos alpolgármester lesz, elmondta, hogy „fantasztikus eredmény“ született, és a mai nappal Zágráb a változásra szavazott. A horvát főváros nemcsak lezárta a korrupciós ügyeiről hírhedt, idén elhunyt Bandić polgármester időszakát, de egy radikálisan balos fordulat mellett állt ki a szavazók több, mint kétharmada. A Možemonak a zágrábi városházán is biztos többsége van, de vélhetően koalíciót fognak kötni a szociáldemokratákkal.

Igor Peternel, a Haza Mozgalom politikusa elmondta, hogy az eredmény nem lepi meg, erre számított, és ha ez hivatalos lesz, akkor értelemszerűen a szélsőjobboldali párt gratulálni fog az újbalos Možemonak a győzelemhez.

Az újbaloldali, szocdem és liberális pártok – amelyek a zágrábi parlamentben mind ellenzékben ülnek – Zágrábon kívül is örülhetnek.

A négy legnagyobb horvát városból hármat balos vagy liberális jelöltek hódítottak (vagy tartottak) meg.

+ Fiumében folytatódik a szocdem uralom: Marko Filipović szocdem jelölt magabiztos győzelmet látszik aratni kihívójával, Davor Štimac, független orvossal szemben. Filipović az exit-poll szerint 57,8 százalékot szerzett.

+ Splitet meghódította a helyi Momentum: a szociálliberális Centrum-párt jelöltje, Ivica Puljak az exit-poll alapján a szavazatok 59,1 százalékát szerezte meg a HDZ-s jobboldali kihívójával szemben, ezzel a legnagyobb dalmát város – ahol a baloldali és liberális pártok mindig erősek voltak – valóban változást élhet meg.

A DALMÁT SPLIT A LIBERÁLIS VÁLTOZÁSRA SZAVAZOTT. A HELYI MOMENTUMKÉNT LEÍRHATÓ, SZOCIÁLLIBERÁLIS CENTRUM-PÁRT JELÖLTJE, IVICA PULJAK LESZ A TENGERPARTI VÁROS ÚJ POLGÁRMESTERE. FOTÓ: IP / FB

+ A négy nagy város közül egyedül a szlavóniai Eszéken ünnepelhet a kormányzó jobbközép HDZ. Történelmükben először polgármestert adhatnak. A HDZ jelöltje, Ivan Radić a szavazatok 63,1 százalékát szerezte meg. Eszéken az ellenfele – ugyanúgy, mint Tomaševićnek Zágrábban – a szélsőjobboldali Haza Mozgalom jelöltje volt.

A legtöbb városban szintén kellett második fordulót tartani, de ezekben nem készült exit-poll, így az itteni eredmények csak este nyolc órától érkeznek.

NYITÓKÉP: Tomislav Tomašević beszél / Možemo, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek