A horvát nagyvárosokat elvitte a baloldal, vidéken hatalmas a jobboldali többség

Szerző: Techet Péter
2021.05.31. 13:59

A horvát helyhatósági választások második fordulójában a négy legnagyobb horvát városból háromban baloldali vagy liberális jelöltek győztek, a megyékben azonban öt kivételével mindenütt tarolt a konzervatív HDZ. Miközben Zágrábban az újbaloldal győzött, Isztriában meggyengült a helyi balliberális párt, bár a félsziget ettől még nem lett jobboldali.

A horvát nagyvárosokat elvitte a baloldal, vidéken hatalmas a jobboldali többség

Noha a legnagyobb figyelem a horvát helyhatósági választások kapcsán Zágrábra, a fővárosra irányult – elvégre ott az újbal és a szélsőjobb mérkőzött meg egymással –, és az újbal győzelme dominálta a híreket,

összességében a jobbközép HDZ tekinthető a választások nyertesének.

A húsz megyéből (zsupánságból) tizenötben győzött a HDZ. Még erősödni is tudtak, például meghódították Zágráb megyét (ez a Zágráb körüli rész), valamint a varaždini megyében letaszította a HDZ-s jelölt a trónjáról az eddigi liberális megyefőnököt (zsupánt), Radimir Čačićot. Ezzel a jobboldali liberalizmus fellegvára a szomszédos megye, Muraköz maradt: ott a liberális megyefőnök-jelölt, Matija Posavec már az első fordulóban a szavazatok kétharmadát megszerezte.

Megyékben tarolt a jobboldal, Isztria marad mélyvörös

Megyei szinten – Muraköz mellett – négy hely volt csak, ahol nem a HDZ tudott győzni:

+ A fiumei megyében hagyományosan mindig a szociáldemokraták erősek. A HDZ olasz nemzetiségű megyefőnök-jelöltje, Geri Capelli nem tudta ezt a tendenciát megtörni. A megyében marad a szocdem Zlatko Komadina a megyefőnök.

+ Isztria is marad baloldali, de itt nagyon szoros lett a második fordulóban a két baloldali jelölt között a meccs. A félszigetet majdnem állampártként uraló, balliberális, olasz-horvát Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS/DDI) jelöltje (egyben pártelnöke), Boris Miletić – aki eddig Pola polgármestere volt állt – összesen csak 54 szavazattal kapott többet, mint szociáldemokrata kihívója.

A BALLIBERÁLIS BORIS MILETIĆ EDDIGI POLAI POLGÁRMESTER A BALLIBERÁLIS-ANTIFASISZTA HELYI PARASZTSÁGNAK ÉS VIDÉKNEK KÖSZÖNHETI, HOGY VÉGÜL ÖSSZESEN 54 SZAVAZATTAL LE TUDTA GYŐZNI SZOCIÁLDEMOKRATA KIHÍVÓJÁT AZ ISZTRIAI MEGYEI VÁLASZTÁSON. A MEGYÉBEN A JOBBOLDAL NAGYON GYENGE, A HDZ 16 SZÁZALÉKOT SZERZETT CSAK AZ ELSŐ FORDULÓBAN. A VÁROSOKBAN MILETIĆ PÁRTJA MEGGYENGÜLT. FOTÓ: BM / FB

Az IDS/DDI városi szinten is rosszul szerepelt. Mind Pólában, mind Pisinóban (Pazinban) elvesztette a polgármesterséget, utóbbi városban a Možemo jelöltje győzte le.

+ A šibeni megyében se a HDZ lett az első, de itt egy alapvetően helyi jobboldali választói lista győzte le, maga a megye maradt tehát jobboldalon.

+ Az északnyugati Krapina-Zagorje megyében a szocdem jelölt már az első fordulóban nyert.

A baloldal tehát megyei szinten egyedül az észak-adriai térségben, valamint két kisebb északnyugati megyében van jelen,

az ország többi része – külösen Dalmácia és Szlavónia egésze – kékben (azaz a HDZ színében) úszik.

Négyből három nagyvárosban a baloldal nyert

A baloldali és liberális pártok inkább a városokban arattak győzelmeket. A négy legnagyobb horvát városból háromban legyőzték a jobboldalt:

+ Zágrábban az újbaloldali Tomislav Tomašević 65 százalékot szerzett, míg szélsőjobboldali kihívója, Miroslav Škoro csak 35 százalékot.

Škoro számára persze ez az eredmény is lehet siker, elvégre ezzel számos jobbközép szavazót is maga mögé tudott állítani.

Az újbalos jelölt győzelme pedig úgyis borítékolható volt már az első forduló után, ahol már 45 százalékot szerzett.

A SZÉLSŐJOBBOLDALI BORÁSZ-ÉNEKES, MIROSLAV ŠKORO SZÁMÁRA A ZÁGRÁBI EREDMÉNY IS SIKER, MERT EZZEL MEGMUTATKOZOTT AZ A TENDENCIA, HOGY A ZÁGRÁBI JOBBOLDALI SZAVAZÓK NYITOTTAK A SZÉLSŐJOBBRA, BÁR TÖBBSÉGET NEM TUDNAK SZEREZNI. FOTÓ: MŠ / FB
Zágrábban ezzel egy tisztán baloldali kormány veheti át a városvezetést:

a marxista, feminista és zöld csoportokból alakult Možemo a szociáldemokratákkal fog együtt kormányozni. Zöld fordulatot, új szociális bérlakásokat, a korrupció felszámolását ígérik.

Hogy ideológiai visszarendeződésre készülnek-e – például visszanevezik-e a Nemzeti Színház előtti teret Titóra –, nem nyilatkoztak.

Milan Ivkošić, a konzervatív Večernji List publicistája azonban már májusban azzal riogatott, hogy a Možemoval nem csak a Titó tér, de a volt jugoszláv diktátor szelleme is visszatér Zágrábba. Ivica Šola publicista a Slobodna Dalmacija napilapban pedig Tomaševićet „Soros kalapjából a nyúlnak” nevezte, aki a magyar származású üzletember parancsára állítaná vissza a Titó teret Zágrábban.

A TITÓ TERET A ZÁGRÁBI NEMZETI SZÍNHÁZ ELŐTT A KORÁBBI POLGÁRMESTER, A BALOLDALRÓL INDULT MILAN BANDIĆ MÉG 2017-BEN A SZÉLSŐJOBBOLDALI TÁMOGATÁSÉRT CSERÉBE NEVEZTE ÁT HORVÁT KÖZTÁRSASÁG TERÉRE. KÉRDÉSES, HOGY AZ ÚJBALOLDALI ZÁGRÁBI VÁROSVEZETÉS VISSZANEVEZI-E. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

Tomaševićék azonban okosan elkerülik a kultúrharcos logikát – a két forduló között se ment bele ideológiai vitákba Škoróval –, elvégre azon majdnem 200 ezer szavazó között, akik ezúttal az újbalos jelöltet ikszelték, nem mindenki szélsőbaloldali, nagyon sokan a korábbi, idén szívrohamban elhunyt polgármester, Milan Bandić korruptságával szembeni tiszta erőt akartak csupán. Márpedig

a szélsőjobboldal, amely Bandićot támogatta a városházán, nem tudott tiszta, korrupcióellenes erőként megjelenni.

+ Fiume marad vörös. Idén – 2000 óta először – nem indult el Vojko Obersnel a városvezetésért, de az utódlás zökkenőmentes lett. Egyrészről a jobboldali kihívóknak még a második fordulóba se sikerült bejutniuk, másrészről Marko Filipović szocdem jelölt 54 százalékkal győzni tudott.

+ A dalmát Splitben eközben fordulat lesz. Noha a városban erősek a baloldali és liberális szervezetek, a várost általában jobboldali, nacionalista politikusok irányították. Ennek azonban most vége. Ivica Puljak, a szociálliberális Centrum-párt – gyakorlatilag egyfajta spliti Momentum – 56 százalékkal magabiztos győzelmet aratott a HDZ jelöltjével szemben.

A SZOCIÁLLIBERÁLIS IVICA PULJAK MEGSZEREZTE SPLITET, EZZEL A VÁROSBAN VÉGE A JOBBOLDALI URALOMNAK. FOTÓ IP / FB

+ A 100 ezernél nagyobb lakosú városok közül egyedül a szlavóniai Eszéken ünnepelhetett a HDZ. Itt történelme során most először sikerült polgármestert állítania. A HDZ jelöltje, Ivica Radić 62 százalékot szerzett. Eszék jobboldaliságát mutatja, hogy a HDZ-s jelölt kihívója pedig szélsőjobboldali volt.

+ Míg Eszék – ahogy egész Szlavónia – keményen jobbos, Isztria megye már keményen balos, itt a jobboldal sokszor csak a futottak még kategóriába fér be. A félszigeten ezért általában háziverseny zajlik a baloldalon belül a balliberális IDS és más balos kihívói között. Az IDS vereséget szenvedett Polában és Pisinoban (Pazinban) – a kisebb isztriai vidéki városokban megőrizte a helyzetét, azaz Isztriában az a helyzet alakult ki, hogy a helyi parasztság és vidék a balliberálisokra, a városok pedig a náluk balrább állókra szavaznak.

Isztriában a Možemo is ünnepelhetett. Pisinoban (Pazinban) jelöltjük, Suzana Jasić megszerezte a polgármesterséget

– azaz az újbalos párt nemcsak Zágrábban, de ebben a közép-isztriai városban is polgármestert adhat.

SUZANA JASIĆ A MOŽEMO MÁSIK JELÖLTJE, AKI POLGÁRMESTERSÉGET SZERZETT. FOTÓ: SJ / FB

Hogyan hat az országos politikára az eredmény?

Az országos politikára a helyhatósági választások eredménye kevéssé hat ki. Noha a városi eredményekre pillantva a HDZ helyzete tűnhet rossznak,

Andrej Plenković kormányfő jobbközép pártja a vidéket stabilan maga mögött tudhatja, amivel újfent parlamenti választást tudna gond nélkül nyerni.

Ezzel szemben az ellenzékben látható átrendeződés: a szocdemek mellé a városokban az újbalos Možemo kezd feljönni egyenrangú erőként, ami megnyithatja a 2024-es választásokra már azt a vitát is, hogy ki a baloldal vezére. Azaz

a Možemo jó szereplése nem a HDZ-nek árt, hanem a baloldalon belül kiújuló hatalmi harcokat ígér.

Emellett a szélsőjobboldal se szégyenkezhet az eredménye miatt. Miroslav Škoro zágrábi 35 százaléka mindenképpen szimbolikus győzelem. A Haza Mozgalom főleg a városokban mozdulhat rá sikeresen a HDZ-s táborra, a városi jobboldali szavazók között ugyanis láthatóan – ellentétben a vidéki jobboldaliakkal – van igény ideológiaibb és radikálisabb jobboldali válaszokra.

NYITÓKÉP: A zágrábi újbaloldali polgármester és csapata. Možemo / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek