Beindult a kommunistázás és leszbikusozás a horvát fővárosért folyó harcban

Szerző: Techet Péter
2021.05.22. 07:33

Zágrábért a szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal küzdhet meg egymással. Ennek megfelelően magas ideológiai hőfokon zajlik már most a két jelölt között a vita. A szélsőjobboldali Škoro csak abban bízhat, hogy az összes többi kieső jelölt szavazói őt választják – de erre már csak azért is kevés esélye van, mert még a jobbközép se állt ki mellette.

Beindult a kommunistázás és leszbikusozás a horvát fővárosért folyó harcban

Május 30-án, jövő vasárnap tartják a horvát helyhatósági választások második fordulóját. A legnagyobb figyelem Zágrábot kíséri, ahol már az első fordulóban az újbaloldali Tomislav Tomašević a szavazatok több, mint 45 százalékával futott be az első helyre – az őt követő három másik jelölt együttesen nem szerzett annyi voksot, mint ő egymaga.

A második helyet végül szoros versenyben a szélsőjobboldali Haza Mozgalom elnöke, a borász-énekes Miroslav Škoro szerezte meg.

MIROSLAV ŠKORÓT SOKAN ÉNEKESKÉNT ISMERIK. A VOLT PÉCSI HORVÁT KONZUL 2019-BEN LÉPETT BE A POLITIKAI SZÍNPADRA, MOST PEDIG Ő KÜZDHET MEG AZ ÚJBALOLDALLAL ZÁGRÁBÉRT. FOTÓ: MŠ / FB

A politikus 12 százalékot szerzett csak, de abban bízik, hogy majd mindenki, aki nem az újbaloldalt akarja, mégis őrá fog leszavazni. Škoro meg is hirdette, hogy

„megállítjuk a szélsőbaloldalt, Isten engem úgy segítsen”.

Emellett arról beszélt, hogy a szavazóknak el kell dönteniük: „a globális baloldali aktivistahálózatnak” vagy neki, aki a szuverén nemzetállam híve, adják-e oda Zágráb irányítását. Škoro valóban leginkább csak a metafizikai segítségben bízhat, ugyanis az újbaloldali Tomašević mögé a szocdem és a balliberális jelöltek is beálltak – és már csak az ő szavazataikkal 50 százalék felett van.

Ráadásul Škoro kapcsán egyáltalán nem biztos, hogy akár a volt polgármester, az idén szívrohamban elhunyt Milan Bandić hívei – az ő jelöltjük 11 százalékot szerzett –, akár a konzervatív kormánypárt szavazói – a HDZ jelöltje csak 9 százalékot kapott – rá szavaznak-e, vagy inkább otthon maradnak-e. A HDZ hívei amúgy dühösek lehetnek Škoróra, mert részben miatta úszott el tavaly az államfői poszt, ugyanis Škoro – aki a 2019. decemberi államfőválasztáson meglepetésre harmadik helyre futott be – nem szólított fel szavazásra a HDZ-s Kolinda Grabar-Kitarović mellett, sőt, szavazóinak egyharmada eleve a később győztes szocdem jelöltre, Zoran Milanovićra szavazott.

A zágrábi HDZ nem is állt ki Škoro mellett most.

Andrej Plenković kormányfő, a párt elnöke csak annyit mondott: ő eddig mindig minden szavazásra elment, senkit nem buzdít otthonmaradásra, de nem is akarja megmondani, kire szavazzanak a két állva maradt jelölt közül. A politikus úgy látja, hogy a Možemo gyakorlatilag Bandić öröksége lenne, mert a volt polgármester miatt szavaztak ellenérzésből sokan most az újbaloldalra.

A Bandić-hívek se feltétlenül szavaznak Škoróra, elvégre ők nem radikális jobboldaliak, mégha Bandić maga radikális jobboldali követeléseket is – például a Tito tér átnevezését – kielégített. De Bandić maga minden társadalmi réteggel és ideológiai csoporttal jóban tudott lenni.

A Možemo elleni támadásban még egyértelműbben fogalmazott a Škoro-párt parlamenti képviselője, az iszlamofasiszta történész, volt kulturális miniszter, Zlatko Hasanbegović, aki szerint

az újbaloldali Možemo-párt mögött „a leszbikus érdekvédelem” áll.

Szerinte Zágrábért ideológiai harc folyik, de felrótta a Možemónak, hogy úgy tenne az újbaloldali párt, mintha csak egy ad hoc városvédő, pragmatikus szervezet lenne. Hasanbegović szerint a Možemo mögött titóista aktivisták állnak.

Kemény szópárbaj

Tomislav Tomašević és Miroslav Škoro péntek délután vitázott egymással, ahol sokszor éles, személyeskedő hangnem mentek egymásnak.

Škoro azzal vádolta az újbaloldalt, hogy nemzetközi NGO-k finaszíroznák,

és ezekről nem számolna be nyíltan. Amikor viszont Tomašević kifogásolta, hogy Škoro nem tüntette fel a bevételeit és kiadásait, a szélsőjobboldali politikus azzal vágott vissza, hogy ellenfele ehhez nem is ért, semmiféle könyvvizsgálói tapasztalata nincs, de ha kéri, ő ingyenes tanfolyamot tart neki számvitelből.

Škoro eleve azt állította, hogy az újbaloldal jelöltje életében nem dolgozott volna semmi hasznosat

– és szembe állította vele önmagát, aki vállalkozóként (elvégre többek között a lemezipari Croatia Recordnsnak is igazgatója volt) jobban értene egy város gazdasági irányításához. Tomašević azonban azzal vádolta Škorót, hogy énekesként, üzletemberként maga is kapott pénzt az előző városvezetéstől, amelyet korábban sohasem kritizált a korrupció miatt – ezt csak a Možemo tette meg. „Hol volt az elmúlt tíz évben?” – vágott oda Tomašević a szélsőjobboldali politikusnak.

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ (KÖZÉPEN) LEHET A POSZTSZOCIALISTA EURÓPA ELSŐ ÚJBALOLDALI POLGÁRMESTERE EGY FŐVÁROSBAN. FOTÓ: TT / FB

Ideológiai vita kerekedett egy zágrábi templomépítésről: miközben az újbalos Tomašević megígérte, hogy templom nem fog ott épülni, Škoro azt szeretné, ha erről a helyiek döntenének népszavazáson.

Tomašević elmondta a vitában, hogy noha Škoro néhány számát gyerekként tudta is játszani, de hozzátette:

„ne haragudjon, nem ön a zenei ízlésem”.

Erre Škoro odavágott neki egy partizándallal, mondván: ellenfelének biztosan ez a zenei ízlése. Škoro emellett azzal vádolta Tomaševićet, hogy „gendersemleges” figurákra cserélné a közlekedési lámpákon a szimbólumokat, de ezt tagadta az újbalos jelölt: „van ennél fontosabb ügy Zágrábban”.

NYITÓKÉP: Tomislav Tomašević a Možemo aktivistáival Zágrábban / Možemo, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek