Exit poll: óriási újbalos győzelem Zágrábban

Szerző: Techet Péter
2021.05.16. 19:19

Az exit poll szerint a horvát fővárosban az újbaloldal akár az első fordulóban is már megszerezeheti a polgármesteri posztot. Tomislav Tomašević a felmérés szerint több, mint 48 százalékot kapott.

Exit poll: óriási újbalos győzelem Zágrábban

Este hét órakor bezártak a szavazóhelyiségek Horvátországban a mai városi és megyei helyhatósági választások után. A legnagyobb figyelem a fővárosra irányul, ahol mindenképpen új városvezető lesz, mert az eddigi polgármester, a várost 2000 óta irányitó Milan Bandić idén szívinfarkutasban elhunyt.

Az exit-poll szerint az újbaloldali, marxista, feminista és környezetvédő pártok összefogásaként alakult Možemo hatalmas győzelmet arathatott Zágrábban:

listán a Možemo 45 százalékot kapott a felmérés szerint, míg a párt polgármester-jelöltje, Tomislav Tomašević 48,6 százalékot

– azaz elvileg még az elsőfordulós győzelem is meglehet.

Ha mégsem, akkor nagyon szoros, hogy ki jut tovább a második körre. Most Jelena Pavičić Vukičević, a Bandić-párt jelöltje áll 11,49 százalékkal a második helyen, rögtön utána pedig a szélsőjobboldali Miroslav Škoro 11,39 százalékkal. A konzervatív kormánypárt, a HDZ jelöltje csak negyedik: Davor Filipović 10 százalékot szerezhetett az exit-poll szerint.

Splitben is egyelőre HDZ-kudarc néz ki. A dalmát városban a helyi Momentum, a Centrum-párt jelöltje, Ivica Puljak az első 27 százalékkal, a HDZ jelöltje 23 százalékot kaphatott.

Fiume pedig maradhat vörös:

a tengerparti városban a szociáldemokrata jelölt majdnem 30 százalékot kaphatott, a fő ellenfelének számító Davor Štimac független orvos 16 százalékot szerezhetett csak, a HDZ jelöltje Fiumében vélhetően a második fordulóba se jut már tovább.

NYITÓKÉP: Tomislav Tomašević beszél / Možemo, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek