+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 24. kedd, 10:14
Ki legyen Győr új polgármestere? Győzzék meg vitán a helyieket a jelöltek, végre ne csak Borkai Zsolt szexvideóiról legyen szó a városban, hanem a megoldásra váró problémákról is! Minden jelöltet vitára hívunk januárban, akiknek sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges ajánlásokat.

Bár az elmúlt években egyre kevésbé jellemző, hogy leüljenek vitázni egymással a politikai szereplők,

 

az Azonnali nagyon szeretné, ha a január 26-i győri időközi polgármester-választás ebből a szempontból is rendhagyó lenne.

 

Ezért szerkesztőségünk vitát szervez azon jelöltek között januárban, akiknek a december 23-i határidőig sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges ajánlást. Amint az hétfőn kiderült, ők hatan vannak: a fideszes Dézsi Csaba András, a közös ellenzéki jelölt, az MSZP-s Pollreisz Balázs, a civil Balla Jenő, a Mi Hazánktól Géber József, illetve a függetlenek közül Kirchfeld Mária, valamint Hajnal János. Bízunk benne, hogy felkérésünknek mindannyian eleget fognak tenni, így a győriek is több információ birtokában tudnak majd választani január 26-án.

 

Miért fontos a vita?

 

Az októberi győri önkormányzati választás a legkevésbé szólt arról, hogy milyen irányba kellene haladnia Győrnek a jövőben, például hogyan lehetne rendbe rakni az ottani buszközlekedést, vagy hogy mit tegyen a város azért, hogy a fejlődése ne kizárólag az Auditól függjön. 

 

Ehelyett elvitték a show-t a jachton orgiázó Borkai Zsoltról és társairól készült felvételek, ami megölte annak lehetőségét, hogy valóban fontos dolgokról lehessen beszélni.

 

Márpedig egy vita kiváló alkalmat biztosít ahhoz, hogy a jelöltek érveljenek, programot ismertessenek, és persze küzdjenek meg a választók szimpátiájáért.

 

Hogyan nézne ki és miről szólna a vita?

 

A beszélgetést az Azonnali egyik újságírója moderálja majd, témáit tekintve pedig a legfontosabb helyi problémákról fog szólni: nevezetesen a győri közösségi közlekedés helyzetéről, a járműipar lassulása mentén az Audi alternatíváiról, illetve a polgármesteri posztról lemondó Borkai Zsolt örökségének értékeléséről, kezeléséről.

 

Az Azonnali videósai a vita előtti héten körbejárják a várost, hogy megkérdezzék a győrieket, ők miről kérdeznék a polgármesterjelölteket. Ezekkel a kérdésekkel biztosan találkozni fognak a politikusok, de hogy ne legyen egyszerű dolguk, ezért ez egy olyannyira exkluzív Azonnali-videó lesz, hogy csak a vita résztvevőinek vetítjük le. Vagyis

 

nem lesz lehetőségük előre felkészülni a kérdésekre – igaz, miért is kéne, hiszen aki nap, mint nap az emberek között jár, és őket akarja képviselni, azt semmi ilyesmi nem éri majd felkészületlenül.

 

Mikor és hol lenne a vita?

 

A helyszín az időponttól is függ, de természetesen Győrben lesz a vita, amit az Azonnali olvasói élőben is követhetnek majd a Facebook-oldalunkon. Mi első körben arra gondoltunk, január 16-a ideális időpont lehetne a vitára, de a végső dátum azon is múlik természetesen, hogy a résztvevők mikor érnek rá.

 

Egyáltalán kik indulnak a választáson?

 

Mielőtt felsorolnánk a jelölteket, érdemes felidézni, mi is történt a városban az elmúlt hónapokban. Ugyan már a választási hajrában felbukkantak az akkor még fideszes polgármesterként tevékenykedő – és nem utolsó sorban magát családapaként hirdető – Borkai Zsoltról készült kompromittáló képek, a politkusnak esze ágában sem volt visszalépni a jelöltségtől. Végül miután szoros küzdelemben legyőzte ellenzéki ellenfelét, a nem túl erős kampányt folytató DK-s Glázer Tímeát, Borkai először a Fideszből lépett ki, majd egy az önkormányzat botrányosra sikeredett alakuló ülését követően hivatalosan is lemondott. Nézzük a jelölteket!

 

+ Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő régi motoros a helyi Fideszben, 1994 óta önkormányzati képviselő, volt már alpolgármester és bukott már el polgármesterválasztást is 2002-ben. A Borkai-érában kiszorult a párt első vonalából és a szakmájára koncentrált, közösségi összefogásból hozta létre a győri szívcentrumot, emellett újságot és könyveket írt; de töretlenül megnyerte négyévente a nádorvárosi körzetet. A botrány közepén is 19 308 ember szavazott Borkaira, a Fidesz maximálisan mozgósítható tábora a városban 22-23 ezer ember lehet.

 

+ Pollreisz Balázs 2014 óta az MSZP önkormányzati képviselője és helyi elnöke, korábban humán területen dolgozott, például a gyárvárosi kultúrházat vezette. Most az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik és a Momentum közös jelöltjeként indul a választáson. Az október 13-i választáson a közös jelölt, a DK-s Glázer Tímea 18 662 szavazatot gyűjtött, amivel majdnem beérte Borkai Zsoltot: a kérdés az, hogy tud-e még emellé mozgósítani az új jelölt. Pollreisz Balázzsal egyébként itt interjúztunk.

 

+ Balla Jenő vállalkozó, független önkormányzati képviselő. Balla az októberi választáson indult tavasszal gründolt civil szervezete, az Összefogás Győrért színeiben, és 1838 szavazatot szerzett, ami 4,36 százalékos eredményt jelentett. Polgármester tehát nem, képviselő azonban lett a kompenzációs listáról a győri vállalkozó, aki évek óta több civil szervezetben is munkálkodik a városban, most épp a piacosoknak csinál érdekvédelmi szövetséget. Itt írtunk róla bővebben.

 

+ Géber József vőfély, néprajzkutató a Mi Hazánk jelöltje. Nem először méretteti meg magát a helyi politikában, 2014-ben függetlenként, idén a Mi Hazánk jelöltjeként indult az egyik ménfőcsanaki körzetben, ahol öt éve egyébként 27 százalékkal lett második a Fidesz jelöltje mögött.

 

+ Kirchfeld Mária, a Széchenyi István Egyetem oktatója is megmérette magát októberben, ő a kettes körzetben indult, ami egy elég kacifántos választókörzet, mindenesetre benne van a Belváros és Újváros egy része, illetve Révfalu egy része, például az egyetem területe. Kirchfeld nem nyert a körzetben, de akkor sem, és most sem folytat valami látványos kampányt, semmit sem találni róla az interneten a MarkMyProfessor-oldalán kívül.

 

+ Hajnal János független jelölt, aki mögött több, elég homályos nemzeti és devizahiteles mozgalom áll, egyébként nem nagyon van köze Győrhöz. Az egyik oldal szerint „Győr városa közbiztonságot, jogbiztonságot remélhet a tevékenysége által, természetes élelmiszerek biztosítását, káros sugárzások enyhítését, munkahelyteremtést, a fizető-parkoló rendszer átalakítását és fokozatos leépítését, a környezetkárosítás megállítását, szabad, barátságos, nyugodt és békés várost” várhat tőle. Hajnal népszavazást kezdeményezne egy sor meredek kérdésben is, például még átutazási célból is megtiltaná „bármilyen migráns” tartózkodását a városban, vagy épp minden győrinek alanyi jogon ültettetne tíz gyümölcsfát, amit a közmunkásokkal gondoztatna.

 

FOTÓ: Balla Jenő, Dézsi Csaba András, Géber József és Pollreisz Balázs (Azonnali-montázs)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miért nem elfogadható egy olyan orvos, aki még életében nem műtött, de alkalmas jelölt a Kúria élére egy olyan személy, aki még életében nem bíráskodott? Parlamenti képviselőket kérdeztünk.

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

A Brit Egészségügyi Szolgálatnál arra készülnek, hogy decemberre már hatásos koronavírus elleni vakcina áll majd rendelkezésükre. Erről beszélt parlamenti képviselőknek a tisztifőorvos-helyettes. Boris Johnson egyelőre óvatos.

A környező országok közül lehagyta Magyarországot Szlovákia a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a járványhelyzet.

Az egészségügyi intézmények egyre kevésbé bírják a koronavírus-járvánnyal járó nyomást. Volt, hogy nem akartak beteget átvenni kórházak a mentősöktől, máshol már apácakra is szükség van.

Egy hete még csak riogattak vele, hétfőtől azonban már mindehol hordani kell a maszkot a román fővárosban.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Hogyan lehet a szolidaritás kultúráját intézményesíteni a művészeti világban? Milyen egzisztenciális terheket és elvárásokat vehet le ez az alkotók válláról? Kerekasztal-beszélgetés, október 19.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás