+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2020. november 10. kedd, 23:35
Az ötezer és ötszázezer forint közötti összegbe kerülhet, ha valaki megszegi a kijárási tilalmat, a rendezvényekre és az üzletekre még szigorúbb szankciók várnak. A falvakban továbbra is lehet maszk nélkül mászkálni közterületen, nagyobb településeken az önkormányzat dönt. Mutatjuk a részleteket.

Orbán Viktor hétfőn délelőtt Facebookon jelentette be, hogy mivel az egészségügyet meg kell óvni a túlterheléstől, Ausztria mintáját szinte egy az egyben követve új járványügyi szabályokat vezet be a kormány.

 

Ahogy az Azonnalinál hétfőn összeszedtük, Orbán szavai alapján az új szabályok sokban hasonlítanak majd a tavasziakhoz – azonban úgy tűnt, hogy a szerdától életbe lépő, minden nap este 8-tól hajnali 5-ig érvényes kijárási tilalom jóval szigorúbb feltételekkel engedi csak az utcán tartózkodást, mint a tavaszi kijárási korlátozás.

 

Bár Orbán hétfői bejelentéséből sokminden kiderült – az éttermek bezárnak, minden üzlet csak 19 óráig lesz nyitva, a rendezvényeket betiltják – számos fontos részletre csak kedd késő este, a rendelet részletes szövegéből derült fény, csak pár órával a rendelkezések hatályba lépése előtt.

 

Táblázatban mutatjuk, mit szabad és mit nem a tavaszi korlátozásokhoz képest november 11-től.

 

 

Kijárási tilalom: ezek a kivételek

 

A Magyar Közlöny szerint november 11-től este 8 után csak akkor mehetsz ki az utcára, ha:

 

+ dolgozni mész, munkából jössz, vagy közterületen dolgozol: 

 

ezeket igazolni is tudni kell, de azt, hogy pontosan mit kell tartalmaznia az igazolásnak, még mindig nem tették közzé;

 

+ veszélyben van az életed, vagy súlyos kárral fenyegető helyzet miatt kell mozdulnod;

 

+ versenysportolóként edzés vagy sportrendezvényen való részvétel céljából mennél ki;

 

kutyát sétáltatsz – ezt azonban csak a lakóhelyed vagy tartózkodási helyed 500 méteres körzetében teheted meg.

 

Kötelező közterületi maszkviselés: ez lett belőle

 

Bevezetik a közterületi maszkviselést is

 

– jelentette be kedd esti köztévés interjújában Orbán Viktor. A rendelet szerint azért ez nem teljesen így néz ki:

 

+ tízezer főnél kisebb népességű településeken nem vezetik be;

 

+ tízezer főnél nagyobb településeken az önkormányzatokra bízza a rendelet, hogy milyen közterületeken és nyilvános helyeken vezetik be pontosan;

 

+ ezeken a nagyobb településeken parkokban és zöldterületeken biztosan nem kell maszkot hordani;

 

+ és sporttevékenység közben sem.

 

Az elvitel marad, a gyógyszertárak és benzinkutak este is nyitva

 

A rendeletből ezek a részletek derülnek még ki a szerdától esedékes intézkedésekről:

 

+ Az éttermekből az elviteles étel elkészüléséig lehet tartózkodni vendégeknek, a házhozszállítás terheit a kormány csökkenti. Az üzemi étkezdék, szállodák/szálláshelyek éttermei, menzák, kórházi étkezdék nyitvatarthatnak.

 

+ A szállodákban, szálláshelyeken üzleti, oktatási vagy gazdasági célból lehet csak megszállni,

 

a szállodák bárjai mentesülnek az éttermekre és bárokra vonatkozó szigorú nyitvatartási és ott-tartózkodási korlátozások alól, amennyiben a szálláshely vendégeit szolgálják ki.

 

+ Az üzletek este 7 és reggel 5 között nem lehetnek nyitva – kivéve a gyógyszertárakat és benzinkutakat.

 

Rendezvényeket tartani tilos – karácsonyi vásárokat is.

 

+ Misézni, vallási szertartásokon résztvenni a rendelet szerint szabad, de az egyházak nyilván bevezethetnek további korlátozásokat, ezt a kormány ajánlja is.

 

+ Sportmérkőzések csak zárt kapuk mögött tarthatók.

 

+ Az egyéni szabatéri sport megengedett.

 

+ A szabadidős létesítmények használata tilos, ezeket a rendelet fel is sorolja: színházak, cirkuszok, mozik, edzőtermek, uszodák, fürdők, jégpályák, állatkertek, vadasparkok, kalandparkok, vidámparkok, játszóházak, múzeumok, könyvtárak, művelődési házak.

 

Középiskolákban és attól felfelé távoktatás lesz, a középiskolák kollégiumainak nyitvatartásáról az igazgatók döntenek, az egyetemi kollégiumok bezárnak (ez alól kivételt a rektor állapíthat meg). Vagyis

 

az igazgatók és rektorok két órával a rendelet hatálybalépése előtt szembesültek vele, hogy nekik lehetne arról dönteniük, nyitva maradhat-e másnaptól az általuk vezetett intézmény kollégiuma.

 

Magán és családi rendezvények legfeljebb 10 főig tarthatók.

 

Temetés legfeljebb 50 főig tartható.

 

+ Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges. Részt vehet: a szertartás vezetője vagy az anyakönyvvezető, a házaspár, a tanúk, a házasulók szülei, nagyszülei, testvérei és gyerekei. Más nem.

 

Ennyire büntetnek, ha megszeged a szabályokat

 

+ Ha rendezvényt szervezel illegálisan, vagy üzlettulajdonosként nyitva tartasz, amikor nem szabadna, vagy a vendégekkel nem tartatod be a maszkviselési szabályokat: 100 000-től egymillió forintig terjedő bírság jár érte. Üzleted van? Ha szabályt szegsz,

 

akár egy évre is bezárathatják a büntetés mellé a helyet.

 

+ Ha megszeged a kijárási tilalmat, gyülekezel, csapatsportolsz, nem viseled a maszkot, ahol kell: ötezertől ötszázezer forintig terjedő bírságot kaphatsz.

 

Cikkünk megjelenésekor, kedd este 11 után a kormány még továbbra sem tette közzé, hogy milyen okirattal lehet igazolni, ha valaki például munkavégzés miatt van este/éjjel az utcán. A törvény – az ezért járó potenciális bírságtételekkel együtt – néhány perc múlva hatályba lép.

 

FRISSÍTÉS (november 11. 07:40): Hajnalban megjelent az igazoló okirat, amit a kormány weboldalán lehet elérni, azaz csak lehetne, mert jelenleg egy „Önnel együtt sokan nézik az oldalt kérjük jöjjön vissza később" szöveg fogadja az oldalra látogatókat. A Semmelweis Egyetem oldalán viszont most is probléma nélkül elérhető.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Radikális programmal vág neki a szélsőjobboldali párt az ősznek: kilépni az EU-ból, betiltani a környezetvédő tilalmakat, fizikai akadályokat a határokra.

A külsőségekre sem ügyelve esett egymásnak a jelenlegi román jobbközép kormánykoalíció két legerősebb pártja. Az ürügy egy hétvégi Covid-kórház körüli botrány volt.

A szétszakadt szlovák szélsőjobb parlamenten kívül maradna.

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás