+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2020. november 10. kedd, 23:35
Az ötezer és ötszázezer forint közötti összegbe kerülhet, ha valaki megszegi a kijárási tilalmat, a rendezvényekre és az üzletekre még szigorúbb szankciók várnak. A falvakban továbbra is lehet maszk nélkül mászkálni közterületen, nagyobb településeken az önkormányzat dönt. Mutatjuk a részleteket.

Orbán Viktor hétfőn délelőtt Facebookon jelentette be, hogy mivel az egészségügyet meg kell óvni a túlterheléstől, Ausztria mintáját szinte egy az egyben követve új járványügyi szabályokat vezet be a kormány.

 

Ahogy az Azonnalinál hétfőn összeszedtük, Orbán szavai alapján az új szabályok sokban hasonlítanak majd a tavasziakhoz – azonban úgy tűnt, hogy a szerdától életbe lépő, minden nap este 8-tól hajnali 5-ig érvényes kijárási tilalom jóval szigorúbb feltételekkel engedi csak az utcán tartózkodást, mint a tavaszi kijárási korlátozás.

 

Bár Orbán hétfői bejelentéséből sokminden kiderült – az éttermek bezárnak, minden üzlet csak 19 óráig lesz nyitva, a rendezvényeket betiltják – számos fontos részletre csak kedd késő este, a rendelet részletes szövegéből derült fény, csak pár órával a rendelkezések hatályba lépése előtt.

 

Táblázatban mutatjuk, mit szabad és mit nem a tavaszi korlátozásokhoz képest november 11-től.

 

 

Kijárási tilalom: ezek a kivételek

 

A Magyar Közlöny szerint november 11-től este 8 után csak akkor mehetsz ki az utcára, ha:

 

+ dolgozni mész, munkából jössz, vagy közterületen dolgozol: 

 

ezeket igazolni is tudni kell, de azt, hogy pontosan mit kell tartalmaznia az igazolásnak, még mindig nem tették közzé;

 

+ veszélyben van az életed, vagy súlyos kárral fenyegető helyzet miatt kell mozdulnod;

 

+ versenysportolóként edzés vagy sportrendezvényen való részvétel céljából mennél ki;

 

kutyát sétáltatsz – ezt azonban csak a lakóhelyed vagy tartózkodási helyed 500 méteres körzetében teheted meg.

 

Kötelező közterületi maszkviselés: ez lett belőle

 

Bevezetik a közterületi maszkviselést is

 

– jelentette be kedd esti köztévés interjújában Orbán Viktor. A rendelet szerint azért ez nem teljesen így néz ki:

 

+ tízezer főnél kisebb népességű településeken nem vezetik be;

 

+ tízezer főnél nagyobb településeken az önkormányzatokra bízza a rendelet, hogy milyen közterületeken és nyilvános helyeken vezetik be pontosan;

 

+ ezeken a nagyobb településeken parkokban és zöldterületeken biztosan nem kell maszkot hordani;

 

+ és sporttevékenység közben sem.

 

Az elvitel marad, a gyógyszertárak és benzinkutak este is nyitva

 

A rendeletből ezek a részletek derülnek még ki a szerdától esedékes intézkedésekről:

 

+ Az éttermekből az elviteles étel elkészüléséig lehet tartózkodni vendégeknek, a házhozszállítás terheit a kormány csökkenti. Az üzemi étkezdék, szállodák/szálláshelyek éttermei, menzák, kórházi étkezdék nyitvatarthatnak.

 

+ A szállodákban, szálláshelyeken üzleti, oktatási vagy gazdasági célból lehet csak megszállni,

 

a szállodák bárjai mentesülnek az éttermekre és bárokra vonatkozó szigorú nyitvatartási és ott-tartózkodási korlátozások alól, amennyiben a szálláshely vendégeit szolgálják ki.

 

+ Az üzletek este 7 és reggel 5 között nem lehetnek nyitva – kivéve a gyógyszertárakat és benzinkutakat.

 

Rendezvényeket tartani tilos – karácsonyi vásárokat is.

 

+ Misézni, vallási szertartásokon résztvenni a rendelet szerint szabad, de az egyházak nyilván bevezethetnek további korlátozásokat, ezt a kormány ajánlja is.

 

+ Sportmérkőzések csak zárt kapuk mögött tarthatók.

 

+ Az egyéni szabatéri sport megengedett.

 

+ A szabadidős létesítmények használata tilos, ezeket a rendelet fel is sorolja: színházak, cirkuszok, mozik, edzőtermek, uszodák, fürdők, jégpályák, állatkertek, vadasparkok, kalandparkok, vidámparkok, játszóházak, múzeumok, könyvtárak, művelődési házak.

 

Középiskolákban és attól felfelé távoktatás lesz, a középiskolák kollégiumainak nyitvatartásáról az igazgatók döntenek, az egyetemi kollégiumok bezárnak (ez alól kivételt a rektor állapíthat meg). Vagyis

 

az igazgatók és rektorok két órával a rendelet hatálybalépése előtt szembesültek vele, hogy nekik lehetne arról dönteniük, nyitva maradhat-e másnaptól az általuk vezetett intézmény kollégiuma.

 

Magán és családi rendezvények legfeljebb 10 főig tarthatók.

 

Temetés legfeljebb 50 főig tartható.

 

+ Esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges. Részt vehet: a szertartás vezetője vagy az anyakönyvvezető, a házaspár, a tanúk, a házasulók szülei, nagyszülei, testvérei és gyerekei. Más nem.

 

Ennyire büntetnek, ha megszeged a szabályokat

 

+ Ha rendezvényt szervezel illegálisan, vagy üzlettulajdonosként nyitva tartasz, amikor nem szabadna, vagy a vendégekkel nem tartatod be a maszkviselési szabályokat: 100 000-től egymillió forintig terjedő bírság jár érte. Üzleted van? Ha szabályt szegsz,

 

akár egy évre is bezárathatják a büntetés mellé a helyet.

 

+ Ha megszeged a kijárási tilalmat, gyülekezel, csapatsportolsz, nem viseled a maszkot, ahol kell: ötezertől ötszázezer forintig terjedő bírságot kaphatsz.

 

Cikkünk megjelenésekor, kedd este 11 után a kormány még továbbra sem tette közzé, hogy milyen okirattal lehet igazolni, ha valaki például munkavégzés miatt van este/éjjel az utcán. A törvény – az ezért járó potenciális bírságtételekkel együtt – néhány perc múlva hatályba lép.

 

FRISSÍTÉS (november 11. 07:40): Hajnalban megjelent az igazoló okirat, amit a kormány weboldalán lehet elérni, azaz csak lehetne, mert jelenleg egy „Önnel együtt sokan nézik az oldalt kérjük jöjjön vissza később" szöveg fogadja az oldalra látogatókat. A Semmelweis Egyetem oldalán viszont most is probléma nélkül elérhető.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás