Orbán Viktor: A bölcsődék egyelőre nyitva maradnak, a járványkezelésbe kötelezően bevonhatják a magánegészségügyben dolgozókat is

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.05. 08:09

Nem kizárt, hogy később a bölcsődéket is bezárják, de egyelőre ezt nem látják indokoltnak. A harmadik hullám főleg a kórházban ápoltak számában látszik majd meg, a védekezésbe a magánegészségügy dolgozóit is kötelezően bevonhatják. Ezekről beszélt Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli rádiós interjújában.

Orbán Viktor: A bölcsődék egyelőre nyitva maradnak, a járványkezelésbe kötelezően bevonhatják a magánegészségügyben dolgozókat is

A csütörtöki kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járvány harmadik hulláma miatt meghozott szigorításokat: március 8-tól két hétre bezár majdnem minden üzlet és szüntelenek a szolgáltatások, április 7-ig az iskolák is, és szabadtéren mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat. 

A kormány csütörtökön is ülésezett, így a kormányinfón bejelentett intézkedéseket Orbán Viktor pontosította a szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádión:

 

Egyelőre a bölcsődék nyitva maradnak, de lehet, hogy később be kell majd őket zárni.

 

+ Ami szolgáltatás „az élethez szükséges”, annak továbbra is mennie kell, az élelmiszerboltokon kívül a tavaszi kerti és mezőgazdasági munkákhoz szükséges boltok is nyitva maradnak.

 

Minden másnak zárnia kell, „az étterem, kaszinó, szálloda, műszaki, szórakoztató cikkeket árusító boltoknak mind be kell zárniuk” – mondta a miniszterelnök, itt azonban nem egyértelmű, hogy csak általánosságban sorolta-e fel, hogy mire nincs szükség feltétlenül az élethez, vagy az éttermek esetében ez azt jelenti, hogy házhoz sem szállíthatnak, elvitelre sem adhatnak ki ételt vagy épp a kávézók italt. A fideszes székesfehérvári polgármester posztja szerint a vendéglátósok ugyanúgy működhetnek tovább, mint eddig, igaz, ő ezt még a reggeli Orbán-interjú előtt rakta ki. Hogy pontosan mi lesz, az majd a Magyar Közlönyből derül majd ki.

 

A virágboltok március 8-án, nőnapon még nyitva maradhatnak, de keddtől ők is bezárnak, azaz a nőnapra előre berendelt és kifizetett árukészlet nem rohad majd rájuk, mint a vendéglátósokon ősszel a Márton-napi liba.

 

Orbán Viktor szerint a harmadik hullám már most erősebb, mint a második, és ez leginkább a kórházban ápoltak számában látszik majd meg – ez a szám a miniszterelnök szerint meredeken nőni fog. Orbán szerint a helyzet kezeléséhez kórházi ágyakra, lélegeztetőgépekre és emberekre lesz szükség. A minszterelnök elmondta, hogy a kórházi kezelésekbe minél több embert kell majd bevonni, amit

 

kirendelésekkel, kórházak közötti átmozgatásokkal oldanak majd meg, de bevonják a rezidenseket és a végzős egészségügyi hallgatókat is, valamint fontolgatják a magánegészségügyben dolgozók kötelező bevonását is.

A mostani kéthetes zárással befordultunk a célegyenesbe, véli Orbán, aki hozzátette: bízik abban, hogy két hét múlva elkezdhetünk óvatosan nyitni. Kérdés persze, mit nevezünk nyitásnak: az addigi állapotokhoz képest már a mostanira való váltás is nyitás lesz.

FRISSÍTÉS (17:20): Kijött a Közlöny, itt vannak a részletek.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek