+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. november 9. hétfő, 16:06
Orbán Viktor hétfőn délelőtt az eddigi legszigorúbb járványügyi intézkedések lehetséges bevezetéséről beszélt. Ismét bezárnak az éttermek, kiürülnek a kollégiumok és visszajön a távoktatás is. A legtöbb intézkedés nem ismeretlen, az este nyolctól kezdődő kijárási tilalom azonban az elvileg engedélyezett tevékenységek végzését is alaposan megnehezíti.

Szerdától a tavaszihoz hasonlóan szigorú járványügyi intézkedések lépnek életbe Magyarországon – első körben 30 napig, később azonban ezek meghosszabbításáról is dönthetnek. Erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt a Facebookon megosztott videójában az operatív törzs hétfő reggeli találkozója után.

 

 

Idén a parlament szavazott már meg a kormánynak rendkívüli felhatalmazást a koronavírus-járvány miatt. Akkor a kormány saját hatáskörben március 11-étől vezetett be veszélyhelyzetet, ezt az úgynevezett felhatalmazási törvény elfogadásával hagyta jóvá a parlament, elvileg korlátlan időre felhatalmazva a kormányt a rendeleti kormányzásra. (Hogy ennek a kétharmados Fidesz-többség korában miért nincs túl sok gyakorlati relevanciája, arról itt írtunk.) A veszélyhelyzet megszüntetéséről végül június 16-án szavazott a parlament, és egyúttal ki is hirdettek egy enyhébb korlátozásokat lehetővé tévő egészségügyi válsághelyzetet.

 

Ez történt tavasszal

 

A koronavírus-járvány elleni védekezést és a mindennapok átalakulását leginkább március 27-én kihirdetett kormányrendelet határozta meg, illetve a veszélyhezettel együtt életbe lépő intézkedések. Március végén rendelkezett a kormány a szociális érintkezések mérsékléséről, a távolságtartási szabályokról, és külön pontban írtak arról is, hogy a vendéglátóhelyek csak elvitelre szolgálhatják ki a vendégeiket.

 

Az otthonát pedig mindenki csak „alapos indokkal” hagyhatta el. Az ilyen indokok körét azonban meglehetősen bőre szabta a kormány:

 

+ dolgozni és vásárolni mindenki mehetett, igaz, a 9 és 12 óra közötti idősávot az üzletekben a 65 év felettieknek tartották fenn;

 

+ a látogatható üzletek közé nemcsak az élelmiszert árusítók és a piacok kerültek be, hanem a drogériák és gyógyszerészetek mellett a dohányboltok is;

 

+ nyitva tarthattak a fodrászatok és a kozmetikák;

 

+ engedélyezték a házasságkötéseket és a temetéseket „szűk családi körben”, de a rendezvénystop miatt a lakodalmakról le kellett mondania a pároknak;

 

+ egyéni szabadidős sporttevékenységet végezni a szabadban szintén nem ütközött a rendeletbe;

 

+ ehhez kapcsolódóan pedig a kutyasétáltatás is engedélyezett volt;

 

+ ahogy az autó- vagy kerékpárszervizek látogatása is.

 

Nehezebb lesz kibírni most?

 

Amíg nem teszik közzé a konkrét rendeletet, sok kérdésre nem tudhatjuk a pontos választ, mindenesetre az már látszik, hogy

 

hasonló korlátozások várnak ránk a következő hetekben, a kijárási tilalom azonban egyértelműen komolyabb szigort jelent tavaszhoz képest.

 

Orbán Viktor hosszan sorolta a szerdától életbe lépő intézkedéseket:

 

+ 20 órától kijárási tilalmat rendelnek el, amely egészen reggel öt óráig érvényes. Ez a legjelentősebb szigorítás, tavasszal ilyen nem volt.

 

Szerdától kizárólag munkaügyben szabad elhagyni az otthonunkat este nyolc óra után.

 

+ Az éttermek ismét bezárnak, csak házhozszállítás lesz lehetséges. A munkahelyi kantinok nyitva maradhatnak.

 

+ Az általános iskolák nyitva maradhatnak, középiskolától felfelé azonban ismét távoktatás lesz – tavasszal mindenhol távoktatásra álltak át.

 

+ Tavaszhoz hasonlóan az egyetemi kollégiumokat bezárják.

 

+ Esküvőket szabad tartani, de lakodalmak tavaszhoz hasonlóan nem lesznek.

 

+ A profi sportbajnokságok folytatódhatnak, de az eddigiekkel ellentétben nem lehetnek nézők a lelátókon. Ez a gyakorlat egyébként több nyugat-európai országban is.

 

Ez tavaszhoz képest összességében enyhébb korlátozás, akkor félbeszakadtak a bajnokságok.

 

+ Korlátozzák az üzletek nyitva tartását: minden csak 19 óráig lehet nyitva. Ehhez hasonló megszorítás tavasszal a nem létfontosságú, tehát például a cipő- és ruhaboltok esetében volt, akkor azok 15 óráig tarthattak nyitva. Ugyanakkor a vásárlási idősáv visszaállításáról nem beszélt a miniszterelnök. 

 

+ Bezárnak a színházak, múzeumok, edzőtermek, állatkertek és fedett uszodák. Ez tavasszal is megtörtént.

 

+ Általános rendezvénytilalom lép életbe, magánrendezvényeken legfeljebb tíz fő vehet részt, temetéseken pedig 50. Tavasszal – bár általános rendezvénytilalom nem volt –, a családi eseményeket akkor is csak szűk körben lehetett megtartani. 

 

+ Az amatőr csapatsport tilos lesz, az egyéni azonban (beleértve a futást vagy a sétákat) tavaszhoz hasonlóan továbbra is engedélyezett. Tavasszal az egy háztartásban élők folytathattak közösen ilyen tevékenységet a szabadban, ha másoktól megtartották a másfél méteres távolságot. A mostani pontos szabályozásról egyelőre nem beszélt a miniszterelnök.

 

+ Esküvőket legfeljebb a szülők és a testvérek jelenlétével lehet tartani, a lakodalmakat le kell fújni – ez lényegében tavasszal is így volt.

 

A tavaszi és a november 9-én bejelentett intézkedéseket az alábbi táblázatban hasonlítottuk össze.

 

 

A rendelkezések nagy része tehát nem lesz újdonság.

 

Az este nyolc és reggel öt közötti kijárási tilalom azonban jelentős változást hoz: ez az elvileg engedélyezett szabadidős tevékenységeknek is komoly gátat szab.

 

Hiába lehet legfeljebb tíz fővel baráti összejövetelt szervezni ugyanis otthonra, ha egyszer a vendégeknek vagy este nyolcig haza kell érni, vagy hajnali ötig a házigazdánál kell maradni. A 23 órás záróra az éttermekben és a kocsmákban eddig lehetővé tette, hogy a vendégek korábbi asztalfoglalással töltsenek el ugyanannyi időt társaságban, szerdától azonban erről is le kell mondani.

 

Az pedig a legtöbb esetben életszerűtlen, hogy a legfeljebb tízfős otthoni összejövetelekre valaki 20 óra előtt megérkezik, és egészen hajnali ötig marad. Ugyanígy, ha valaki munka után csak sétálni vagy kocogni szeretett volna a szabadban, jól át kell gondolnia a napját, hogy belefér-e ez neki este nyolcig.

 

Biztosat azonban mindenről csak akkor tudunk majd, ha a részletes jogszabály a Magyar Közlönyben is megjelenik.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás