+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 1. hétfő, 09:50
Jóval óvatosabb javaslatokkal, mint a libertariánusok, Ujhelyi István és a Mi Hazánk. A budapesti fiatalok több, mint kétharmada nyitáspárti, derült ki egy friss kutatásból.

Miután múlt héten már Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester és Berg Dániel II. kerületi momentumos alpolgármester is az óvatos nyitást pedzegette, a Momentum testületileg is bevállalta az eddig csak a Mi Hazánk, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával és a szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István által képviselt nyitáspártiságot. Fekete-Győr András pártelnök egy hétfő reggel publikált videóban hat pontot fogalmaz meg, amellyel szerinte óvatosan meg lehetne nyitni Magyarországot a lockdown alól:

 

1. A kijárási korlátozás kezdetét este 10 órára kellene kitolni. Most este 8 órakor otthon a helye mindenkinek.

 

2. Ezzel összefüggésben hosszabbítsák meg a boltok nyitvatartását este 9 óráig. 

 

3. A szabadtéri vendéglátóhelyeket és piacokat ötven százalékos kapacitással nyissák ki.

 

4. A mozikat és a színházakat csökkentett kapacitással ki kellene nyitni.

 

5. A belföldi turizmus engedélyezése: csökkentett kapacitással nyissanak ki a szállodák és a vendégházak.

 

6. A már beoltott állampolgárok a Momentum szerint Covid-igazolványt kellene kapjanak, amellyel az illető „mentesül mindenféle korlátozás alól”.

 

A Momentum javaslatcsomaga tehát egy fokkal óvatosabb mind a libertariánus LA75, mind a Mi Hazánk, de még a szocialista EP-képviselő Ujhelyi István javaslatainál is:

 

ők ugyanis mind engednék, hogy a vendéglátóhelyek beltereiben a járványügyi előírások betartásával (nagy asztaltávolság, beltéri közlekedés esetén maszkhordás, stb.) is fogyasztani lehessen, míg a Momentum kolozsvári-temesvári mintára egyelőre csak a teraszokat nyitná meg a vendégek előtt.

 

 

Ujhelyi megkérdeztette a budapestieket a nyitásról

 

Az MSZP EP-képviselője közvélemény-kutatást is rendelt, hogy megnézze, hogyan reagálnak a budapestiek a hétvégén bemutatott javaslataira. A Publicus Intézet által 1138 fő részvételével január utolsó hetében végzett telefonos közvélemény-kutatás a főváros nemi, iskolázottság és életkor szerinti reprezentatív mintáját adja, hibahatára pedig 3 százalékpontos.

 

A megkérdezettek nagyon nagy többsége (94 százalékuk) értesült arról, hogy február 1-jén több vendéglátóegység fontolgatja az újranyitást, akár még a büntetés terhe mellett is. A vélemények azonban már megoszlottak az akcióról: 45 százalékuk úgy gondolta, hogy habár tudatában van a nehéz gazdasági helyzetnek, jelenleg még nem kellene kinyitni.

 

Ezt a választ leginkább a 60 év fölöttiek mondták, ahogyan életkor szerint fiatalabbak lettek a megkérdezettek, úgy került el a súlypont is. Például

 

a 18-29 év közöttieknek csak a 32 százaléka gondolta úgy, hogy most még nem kellene kinyitni. 68 százalékuk viszont úgy látta, hogy a jelenlegi járványgörbe adatait figyelembe véve ki lehetne nyitni a helyeket maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával.

 

Végül részletes bontásban az látszik, hogy abszolút záráspártinak a megkérdezetteknek kevesebb, mint egynegyede (vendéglátóhelyek esetében 23 százalékkal, szabadtéri helyek esetében 17 százalékkal) bizonyult. Jellemzően itt is inkább az idősebbek válaszoltak úgy, hogy ne nyissanak még ki a vendéglátóegységek. A vendéglők esetében a teraszos nyitást 20 százalékuk, egyharmados kapacitással benti nyitást 18 százalék, a vendéglátó egységek 50 százalékos kihasználtságát 18 százalék, míg 19 százalék a teljes nyitást támogatná.

 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás