Már a Momentum is az óvatos nyitás pártjára állt

2021.02.01. 09:50

Jóval óvatosabb javaslatokkal, mint a libertariánusok, Ujhelyi István és a Mi Hazánk. A budapesti fiatalok több, mint kétharmada nyitáspárti, derült ki egy friss kutatásból.

Már a Momentum is az óvatos nyitás pártjára állt

Miután múlt héten már Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester és Berg Dániel II. kerületi momentumos alpolgármester is az óvatos nyitást pedzegette, a Momentum testületileg is bevállalta az eddig csak a Mi Hazánk, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával és a szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István által képviselt nyitáspártiságot. Fekete-Győr András pártelnök egy hétfő reggel publikált videóban hat pontot fogalmaz meg, amellyel szerinte óvatosan meg lehetne nyitni Magyarországot a lockdown alól:

1. A kijárási korlátozás kezdetét este 10 órára kellene kitolni. Most este 8 órakor otthon a helye mindenkinek.

2. Ezzel összefüggésben hosszabbítsák meg a boltok nyitvatartását este 9 óráig. 

3. A szabadtéri vendéglátóhelyeket és piacokat ötven százalékos kapacitással nyissák ki.

4. A mozikat és a színházakat csökkentett kapacitással ki kellene nyitni.

5. A belföldi turizmus engedélyezése: csökkentett kapacitással nyissanak ki a szállodák és a vendégházak.

6. A már beoltott állampolgárok a Momentum szerint Covid-igazolványt kellene kapjanak, amellyel az illető „mentesül mindenféle korlátozás alól”.

A Momentum javaslatcsomaga tehát egy fokkal óvatosabb mind a libertariánus LA75, mind a Mi Hazánk, de még a szocialista EP-képviselő Ujhelyi István javaslatainál is:

ők ugyanis mind engednék, hogy a vendéglátóhelyek beltereiben a járványügyi előírások betartásával (nagy asztaltávolság, beltéri közlekedés esetén maszkhordás, stb.) is fogyasztani lehessen, míg a Momentum kolozsvári-temesvári mintára egyelőre csak a teraszokat nyitná meg a vendégek előtt.

Ujhelyi megkérdeztette a budapestieket a nyitásról

Az MSZP EP-képviselője közvélemény-kutatást is rendelt, hogy megnézze, hogyan reagálnak a budapestiek a hétvégén bemutatott javaslataira. A Publicus Intézet által 1138 fő részvételével január utolsó hetében végzett telefonos közvélemény-kutatás a főváros nemi, iskolázottság és életkor szerinti reprezentatív mintáját adja, hibahatára pedig 3 százalékpontos.

A megkérdezettek nagyon nagy többsége (94 százalékuk) értesült arról, hogy február 1-jén több vendéglátóegység fontolgatja az újranyitást, akár még a büntetés terhe mellett is. A vélemények azonban már megoszlottak az akcióról: 45 százalékuk úgy gondolta, hogy habár tudatában van a nehéz gazdasági helyzetnek, jelenleg még nem kellene kinyitni.

Ezt a választ leginkább a 60 év fölöttiek mondták, ahogyan életkor szerint fiatalabbak lettek a megkérdezettek, úgy került el a súlypont is. Például

a 18-29 év közöttieknek csak a 32 százaléka gondolta úgy, hogy most még nem kellene kinyitni. 68 százalékuk viszont úgy látta, hogy a jelenlegi járványgörbe adatait figyelembe véve ki lehetne nyitni a helyeket maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával.

Végül részletes bontásban az látszik, hogy abszolút záráspártinak a megkérdezetteknek kevesebb, mint egynegyede (vendéglátóhelyek esetében 23 százalékkal, szabadtéri helyek esetében 17 százalékkal) bizonyult. Jellemzően itt is inkább az idősebbek válaszoltak úgy, hogy ne nyissanak még ki a vendéglátóegységek. A vendéglők esetében a teraszos nyitást 20 százalékuk, egyharmados kapacitással benti nyitást 18 százalék, a vendéglátó egységek 50 százalékos kihasználtságát 18 százalék, míg 19 százalék a teljes nyitást támogatná.

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek