+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. február 1. hétfő, 09:50
Jóval óvatosabb javaslatokkal, mint a libertariánusok, Ujhelyi István és a Mi Hazánk. A budapesti fiatalok több, mint kétharmada nyitáspárti, derült ki egy friss kutatásból.

Miután múlt héten már Soproni Tamás terézvárosi momentumos polgármester és Berg Dániel II. kerületi momentumos alpolgármester is az óvatos nyitást pedzegette, a Momentum testületileg is bevállalta az eddig csak a Mi Hazánk, a libertariánus Le az Adók 75 Százalékával és a szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István által képviselt nyitáspártiságot. Fekete-Győr András pártelnök egy hétfő reggel publikált videóban hat pontot fogalmaz meg, amellyel szerinte óvatosan meg lehetne nyitni Magyarországot a lockdown alól:

 

1. A kijárási korlátozás kezdetét este 10 órára kellene kitolni. Most este 8 órakor otthon a helye mindenkinek.

 

2. Ezzel összefüggésben hosszabbítsák meg a boltok nyitvatartását este 9 óráig. 

 

3. A szabadtéri vendéglátóhelyeket és piacokat ötven százalékos kapacitással nyissák ki.

 

4. A mozikat és a színházakat csökkentett kapacitással ki kellene nyitni.

 

5. A belföldi turizmus engedélyezése: csökkentett kapacitással nyissanak ki a szállodák és a vendégházak.

 

6. A már beoltott állampolgárok a Momentum szerint Covid-igazolványt kellene kapjanak, amellyel az illető „mentesül mindenféle korlátozás alól”.

 

A Momentum javaslatcsomaga tehát egy fokkal óvatosabb mind a libertariánus LA75, mind a Mi Hazánk, de még a szocialista EP-képviselő Ujhelyi István javaslatainál is:

 

ők ugyanis mind engednék, hogy a vendéglátóhelyek beltereiben a járványügyi előírások betartásával (nagy asztaltávolság, beltéri közlekedés esetén maszkhordás, stb.) is fogyasztani lehessen, míg a Momentum kolozsvári-temesvári mintára egyelőre csak a teraszokat nyitná meg a vendégek előtt.

 

 

Ujhelyi megkérdeztette a budapestieket a nyitásról

 

Az MSZP EP-képviselője közvélemény-kutatást is rendelt, hogy megnézze, hogyan reagálnak a budapestiek a hétvégén bemutatott javaslataira. A Publicus Intézet által 1138 fő részvételével január utolsó hetében végzett telefonos közvélemény-kutatás a főváros nemi, iskolázottság és életkor szerinti reprezentatív mintáját adja, hibahatára pedig 3 százalékpontos.

 

A megkérdezettek nagyon nagy többsége (94 százalékuk) értesült arról, hogy február 1-jén több vendéglátóegység fontolgatja az újranyitást, akár még a büntetés terhe mellett is. A vélemények azonban már megoszlottak az akcióról: 45 százalékuk úgy gondolta, hogy habár tudatában van a nehéz gazdasági helyzetnek, jelenleg még nem kellene kinyitni.

 

Ezt a választ leginkább a 60 év fölöttiek mondták, ahogyan életkor szerint fiatalabbak lettek a megkérdezettek, úgy került el a súlypont is. Például

 

a 18-29 év közöttieknek csak a 32 százaléka gondolta úgy, hogy most még nem kellene kinyitni. 68 százalékuk viszont úgy látta, hogy a jelenlegi járványgörbe adatait figyelembe véve ki lehetne nyitni a helyeket maszkviselési és távolságtartási szabályok betartásával.

 

Végül részletes bontásban az látszik, hogy abszolút záráspártinak a megkérdezetteknek kevesebb, mint egynegyede (vendéglátóhelyek esetében 23 százalékkal, szabadtéri helyek esetében 17 százalékkal) bizonyult. Jellemzően itt is inkább az idősebbek válaszoltak úgy, hogy ne nyissanak még ki a vendéglátóegységek. A vendéglők esetében a teraszos nyitást 20 százalékuk, egyharmados kapacitással benti nyitást 18 százalék, a vendéglátó egységek 50 százalékos kihasználtságát 18 százalék, míg 19 százalék a teljes nyitást támogatná.

 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás