+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt újabb szigorításokat jelentett be, amelyek kedd 24:00-tól lépnek életbe, és egyelőre harminc napig lesznek érvényben. Ezek a korlátozások a következők:

 

+ Este 8 és hajnali 5 között kijárási tilalom lesz.

 

+ Minden gyülekezés tilos.

 

+ Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.

 

+ Az üzletek és a fodrászatok este 19 órakor bezárnak.

 

+ A szállodák csak üzleti célból érkező ügyfeleket fogadhatnak, turistákat nem.

 

+ Általános rendezvénytilalom lép életbe. 

 

+ Családi és magánrendezvényeken legfeljebb tizen vehetnek részt.

 

+ Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet tartani. A templomi és állami szertartásokon csak a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.

 

+ A temetéseken legfeljebb 50 fő vehet részt.

 

+ A sportmérkőzéseket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

 

+ Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

 

+ A fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, színházakat, állatkerteket zárva kell tartani.

 

+ A felsőoktatás csak online formában működhet, a kollégiumokat is be kell zárni.

 

+ Nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe.

 

+ A bölcsődék, óvodák, és általános iskolák nyitva maradhatnak.

 

 A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és a bölcsődei dolgozókat célzottan tesztelik, akkor is, ha a gyorsteszt, más néven antigénteszt – a miniszterelnök állítása szerint – csak 50-60 százalékban működik. (Románia most rendelt be belőle hárommillió darabot.)

 

 A szállodáknál a zárás utáni első első 30 napban a november 8-ig történt foglalások összegét, illetve azok nyolcvan százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket.

 

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti – a feltétel ugyanaz, mint a szállodák esetében.

 

Ezeket a korlátozó intézkedéseket 30 napra vezeti be a kormány, szükség esetén meghosszabbítja. A miniszterelnök szerint a következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságban van, addig kell kibírni.

 

 

Minderről kedden szavaz majd a parlament.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás