+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Orbán Viktor miniszterelnök hétfő délelőtt újabb szigorításokat jelentett be, amelyek kedd 24:00-tól lépnek életbe, és egyelőre harminc napig lesznek érvényben. Ezek a korlátozások a következők:

 

+ Este 8 és hajnali 5 között kijárási tilalom lesz.

 

+ Minden gyülekezés tilos.

 

+ Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges, az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.

 

+ Az üzletek és a fodrászatok este 19 órakor bezárnak.

 

+ A szállodák csak üzleti célból érkező ügyfeleket fogadhatnak, turistákat nem.

 

+ Általános rendezvénytilalom lép életbe. 

 

+ Családi és magánrendezvényeken legfeljebb tizen vehetnek részt.

 

+ Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet tartani. A templomi és állami szertartásokon csak a szertartáshoz szükséges személyek, a tanúk, a szülők és a testvérek vehetnek részt.

 

+ A temetéseken legfeljebb 50 fő vehet részt.

 

+ A sportmérkőzéseket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni.

 

+ Szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, de az amatőr csapatsport tilos.

 

+ A fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, színházakat, állatkerteket zárva kell tartani.

 

+ A felsőoktatás csak online formában működhet, a kollégiumokat is be kell zárni.

 

+ Nyolcadik osztály fölött digitális oktatás lép életbe.

 

+ A bölcsődék, óvodák, és általános iskolák nyitva maradhatnak.

 

 A kórházi dolgozókat, az iskolai tanárokat és a bölcsődei dolgozókat célzottan tesztelik, akkor is, ha a gyorsteszt, más néven antigénteszt – a miniszterelnök állítása szerint – csak 50-60 százalékban működik. (Románia most rendelt be belőle hárommillió darabot.)

 

 A szállodáknál a zárás utáni első első 30 napban a november 8-ig történt foglalások összegét, illetve azok nyolcvan százalékát az állam megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, és megkapják a fizetésüket.

 

Az éttermeknek és a szabadidős létesítményeknek a dolgozóik után erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti – a feltétel ugyanaz, mint a szállodák esetében.

 

Ezeket a korlátozó intézkedéseket 30 napra vezeti be a kormány, szükség esetén meghosszabbítja. A miniszterelnök szerint a következő hetek nehezek lesznek, de a vakcina már belátható távolságban van, addig kell kibírni.

 

 

Minderről kedden szavaz majd a parlament.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás