Sebastian Kurz Orbán Viktorral ellentétben nagyon szeretné megmenteni a síszezont

Szerző: Galavits Patrik
2020.10.18. 12:37

Az osztrák kancellár naponta hatezer új osztrák fertőzöttről és lehetséges lezárásokról is beszélt videóüzenetében. A járvány megállítása szerinte közös felelősség, és a turisztikai munkahelyeket is félti.

Sebastian Kurz Orbán Viktorral ellentétben nagyon szeretné megmenteni a síszezont

Facebookon megosztott videóban üzent az osztrákoknak Sebastian Kurz kancellár. Az ÖVP-s politikus szerint az osztrákokon „koronafáradtság” vett erőt, amit meg tud érteni, ugyanakkor figyelmeztetett:

„ha nem sikerül megfékeznünk a járvány terjedését, decemberben naponta hatezer új fertőzött is lehet, három héttel később pedig kétszer ennyi” – fogalmazott.

A kezdődő influenzajárvánnyal együtt szerinte így az ország az intenzívellátási kapacitásainak határát is elérné. Egyelőre azonban szerinte nincsen probléma, mert „a 2500 intenzív ellátásban használatba vehető ágyak közül ezret tartunk fenn koronavírusos betegeknek – ezekből jelenleg 120 foglalt.” Csehországgal példálózva – ahol az utóbbi napokban rendre 8-10 ezer új fertőzést regisztrálnak – azonban arra figyelmeztett, hogy ez hamarosan megváltozhat.

Le kellene mondani a társasági életről

Kurz szerint „mindenkin múlik”, hogy elkerülhető-e egy újabb kijárási korlátozás elrendelése, ehhez viszont „mindenkinek hozzá kell tennie a maga részét”.

„Ha az ünnepségekről; privát, nagycsoportos összejövetelekről lemondunk, megállíthatjuk a fertőzés terjedését és az iskolákat, a gazdaságot, valamint a társasági és társadalmi élet egyes részeit is nyitva hagyhatjuk” – mondta a kancellár.

Szerinte egyébként egy második lezárás drámaian hatna a gazdaságra is. „Minél magasabbak a fertőzésszámok, annál nagyobbak a gazdasági károk is.”

A főleg a téli időszakban a síturizmusra jelentősen támaszkodó osztrák gazdasággal kapcsolatban kifejtette:

„minél több a fertőzés, annál kevesebb vendég jön, és annál nagyobbak a károk. Ez rengeteg munkahelybe kerül. Ezért össze kell tartanunk, a fertőzésszámokat pedig meg kell fognunk, hogy ezzel is csökkentsük a gazdaságot és a foglalkoztatást ért károkat.”

Orbán Viktor magyar miniszterelnök a napokban mindenesetre azt javasolta a magyaroknak: az idei síszezonban mondjanak le a külföldi utazásokról. Tavasszal pedig még arról beszélt, hogy Ausztriára „laboratóriumként” tekint, amely mintául szolgál Magyarországnak. Márpedig, ahogy azt mi is megírtuk, az osztrákoknak eszük ágában sincs bezárni a sípályáikat.

Az időseket kell védeni, de a fiatalok sem tehetnek akármit

A 34 éves kancellár úgy látja, nem lehet megoldás az, hogy a nem veszélyeztetett korcsoportba tartozó fiatalokat hagyják a megszokott életüket folytatni, míg az idősebbeket elkülönítik.

„Nem szeretnék ilyen társadalomban élni” – mondta erre.

Szerinte ez azért sem működőképes megoldás, mert a több fertőzéssel az idősekhez is biztosan könnyebb jut el a vírus, akárhogy is védik őket. Ugyanakkor elmondta, „a sérülékény csoportokat, különösen az időseket a lehető legjobban kell védenünk.”

Kurz hangsúlyozta, csak akkor lehet megnyugodni, ha rendelkezésre áll majd védőoltás az újfajta koronavírus ellen – ennek érkezésére ő legkésőbb jövő nyárig számít. Az ősz és a tél azonban komoly kihívás elé állítja még az országot.

Nő a fertőzésszám Ausztriában

Miután október 5-én Kurz egy közeli munkatársáról kiderült, hogy megfertőződött a koronavírussal, a kancellár minden programját lemondta, ugyanakkor a karantént nem érezte indokoltnak. Nem sokkal később a tesztje negatív eredménnyel érkezett vissza.

Ausztriában jelenleg 13 474 aktív koronavírusos esetet tartanak nyilván. Az utóbbi napokban jelentősen, rendszerint ezer fölött nőtt a regisztrált fertőzések száma. A járvány eddig 893 életet követelt az országban.

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek