Nincs miért aggódni: az osztrák sípályák a járvány alatt is nyitva tartanak majd

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.08. 13:58

Après ski viszont tuti nem lesz.

Nincs miért aggódni: az osztrák sípályák a járvány alatt is nyitva tartanak majd

Az élet minden területén meg kell próbálnunk megtartani a normalitást, amennyire csak lehet – jelentette ki az éppen Ljubljanában tartózkodó Sebastian Kurz kedden. A koronavírus-járvány kirobbanását követően első külföldi munkalátogatásának helyszínéül Szlovéniát választó osztrák kancellár a Die Presse tudósítása szerint ezalatt azt is érti, hogy az osztrák turizmus számára jelentős téli síszezon sem marad el. „A téli turizmus és a síelés lehetséges lesz” – nyomatékosította.

A kérdésre, miszerint nem kellene-e lezárni a sípályákat annak érdekében, hogy az iskolák ősszel pár nappal tovább lehessenek nyitva, a kancellár azt mondta, nem kívánja kijátszani egymás ellen a gazdaságot és az oktatást. Az oktatás egy kicsit másképp zajlik most, de a lényeg az, hogy működik, a cél pedig az, hogy ne kerülhessen sor egy újabb teljes leállásra, hangsúlyozta Kurz.

Már csak azért sem akar keresztbetenni Kurz a gazdaságnak, mert komplett tartományokat tart el télen a síelésre alapuló turizmus. „Itt rengeteg munkahely a tét” – így a kancellár, hozzátéve, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a járvány alatt is biztonságosan lehessen síelni. Részleteket azonban nem mondott, ezeket most dolgozza ki az egészségügyi és a turizmusért felelős két miniszter. Egy dolog azonban már most biztos:

az après ski, azaz a síelést követő bulizás a sípályák melletti és környéki hüttékben a 2020/21-es szezonban garantáltan elmarad.

A kínai koronavírus-járvány európai terjedéséhez ugyanis pont az osztrák síelést követő bulik járultak hozzá a leginkább. A hüttebeli après ski partik esti fülledtsége és zsúfoltsága ideális a vírus terjedésének. Idén februárban a tiroli Ischglből a tartományi kormányzat késlekedése miatt kétezernél is több koronavírussal fertőzött személy spriccelhetett szét – főleg Németországba és a skandináv államokba. Izlandra eleve Ischglből került be először a vírus. Kurz kancellár pártja, a Osztrák Néppárt Tirolban olyannyira lekötelezett a turizmusiparnak, hogy az utolsó percekig elhallgatta a koronavírus megjelenését, pedig már március legelején Izland, majd Dánia és Norvégia is jelezte: az Ischglből visszatért turisták között többeknek is pozitív lett a koronavírus-tesztjük.

FOTÓ: Pixabay

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek