+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. május 10. hétfő, 14:05
A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk. A kormányközeli Nézőpont Intézet szerint még kétmillió magyar tervezi beoltatni magát, emiatt „nem lehetetlen” elérni a hatmillió beoltottat.

Annak ellenére, hogy az Európai Unióban a magyar oltáskampány áll a legjobban, úgy tűnik, hogy lassan elfogynak azok az emberek, akik még szeretnének oltást.

 

Gulyás Gergely, kancelláriaminiszter még az április 29-i kormányinfón mondta el, hogy a kormány úgy számol, hogy május harmadik hétvégéjére (azaz május 15-16) elérjük az ötmillió első oltást kapók számát, míg április 15-én azt jelentette ki, hogy hatmillió beoltottnál közeledünk majd a járvány végéhez, ugyanakkor a cél a teljes felnőtt lakosság, azaz nyolcmillió ember beoltása.

 

Hasonló számokról beszélt még korábban a miniszterelnök, Orbán Viktor is. A miniszterelnök április 16-i szokásos pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy a hatmillió beoltott után érhetünk a járvány végének kezdetéhez, és május végén lehetünk kint a vízből.

 

Vele szinte egybehangzóan ugyanezt állította nekünk április 23-án publikált interjújában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke is.

 

Azonban az oltáskampány az elmúlt időszakban megakadt: ugyan május elejére elértük a négymillió első oltást kapók számát, azonban az Orbán Viktor által április 9-én ismertetett menetrendet már nem tudja tartani az oltáskampány: korábban a miniszterelnök még úgy vélte, hogy 


+ négymillió beoltott után 7-10 nap alatt elérjük az ötmillió első oltást kapók számát;

 

+ május közepén már hatmilliónál fogunk tartani;

 

+ majd május végére sikerülhet elérni a hétmillió beoltott számát, 

 

amivel egy hónappal hamarabb teljesítenénk az Európai Bizottság által kitűzött célt: a Bizottság még február végén jelentette ki – majd aztán többször is megismételték –, hogy 2021 júliusáig az EU lakosságának a 70 százalékát be fogják oltani.

 

Azonban ahhoz, hogy az Orbán Viktor által felvázolt ütemeket tartani tudjuk, májustól fel kellett volna pörögnie az oltáskampánynak: a Telex számításai szerint május elsejétől kezdve átlagosan napi 150 ezer új oltást kellett volna regisztrálni, azonban ettől elmaradtunk.

 

Eddig április 30-án oltották be egy nap alatt a legtöbb embert, amikor az amerikai-német fejlesztésű Pfizer-BioNTech vakcinájára is lehetett időpontot foglalnia bárkinek (ezen a napon összesen 109 587 fő kapta meg az oltását), azonban azóta folyamatosan csökken a beoltottak hétnapos mozgóátlaga, és

 

ha ilyen tempóban folytatódik az oltáskampány, akkor nem biztos, hogy május közepéig elérjük az ötmillió beoltottat, de a korábban belebegtetett hatmilliót már biztosan nem fogjuk elérni.

 

Május 10-én 4 millió 306 ezer első oltást kapónál állunk, és ha a jelenlegi tempóban zajlik az oltás, akkor egy kicsivel elmaradunk ettől az ötmilliótól, azonban a korábban belebegtetett hatmilliós, illetve hétmilliós számot biztosan nem érjük el május végére – igaz, azóta már Gulyás sem bocsátkozik ilyen kijelentésekbe: az április 29-i a kormányinfón arról beszélt, hogy ezeket a számokat akkor érjük el, ha minél többen regisztrálnak. Hétfőn kezdték el egyébként a 16-18 év közöttiek oltását is, a hivatalos kormányzati tájékoztatóoldal szerint 84 ezren regisztráltak, akiket május 18-ig a Pfizer-BioNTech vakcinájával fognak beoltani.

 

Nézőpont: Lehetséges a hatmillió beoltott

 

A kormányközeli Nézőpont Intézet május 10-én közölt újabb közvélemény-kutatást, amiben a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseinek az elégedettségét mérték, illetve a fennmaradó oltási hajlandóságot.

 

A kutatás szerint a megkérdezettek 81 százaléka szeretné felvenni a koronavírus elleni oltást, és 17 százalékuk nem.

 

Az oltáspártiak közel harmada – ami a kutatás szerint a teljes felnőtt népesség 25 százaléka – még nem kapta meg az oltását, így a kutatóintézet azzal számol,

 

legalább még kétmillió embert lehet majd beoltani.

 

Ahogy a Nézőpont fogalmaz: „az oltásvágyók nagy száma miatt megalapozottan valószínűsíthető, hogy Magyarországon előbb-utóbb több, mint hatmillió beoltott lesz”, azonban ez még ígyis elmarad az Orbán Viktor által felvetett hétmillió beoltott-tól. 

 

A kutatóintézet megjegyzi, hogy a kétmillió „oltásvágyó” közel fele 40 év alatti.

 

Az oltási kedv kapcsán egyébként a Nézőpont hasonló eredményt mért, mint a KSH hetente elkészített mérése. A Központi Statisztikai Hivatal 22. heti felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság 64,2 százaléka tervezi, vagy már meg is kapta az első oltását, 14,6 százaléka még nem tudja biztosan, míg 16,6 százaléka biztosan nem szeretné magát beoltatni.

 

A kormányközeli intézet a kutatásában megjegyzi, hogy leginkább a Fidesz-szavazók elégedettek a kormány munkájával a járványkezelést illetően: a Fidesz-szimpatizánsok 88 százaléka teljes mértékben elégedett vagy inkább elégedett a kormány járványkezelésével, míg tíz százalékuk elégedetlen. A Nézőpont által csak „baloldali lista szimpatizánsainak” nevezett ellenzéki szavazók mindössze 26 százaléka elégedett vagy inkább elégedett a kormány intézkedéseivel, míg 67 százalékuk elégedetlen.

 

A kutatás teljes szövegét itt lehet elolvasni.

 

 

NYITÓKÉP:  Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mély aggodalmukat fejezték ki, és hangsúlyozták, a szólásszabadság és az emberi jogok mellett állnak.

Hetvenperces sor a reptéren, Orbán Viktorral elégedetlen taxisofőr, védettségi igazolvány.

Megnéztük, mennyire nyerhetőek ezek a körzetek az ellenzék számára 2022-ben.

Csárdi Antal szerint az ellenzéki egység továbbra is töretlen.

Mint írják, nem hiszik, hogy a Jobbik valóban partner akar lenni abban, hogy több tízezer honfitársunk életét tönkretegye.

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Az IDEA Intézet elemzése szerint viszont a biztosan szavazó pártválasztók körében a Fidesz majdnem behozta az ellenzéket.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás