A kormányközeli Nézőpont szerint hatmillió beoltottnál van a magyar oltáskampány plafonja

2021.05.10. 14:05

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk. A kormányközeli Nézőpont Intézet szerint még kétmillió magyar tervezi beoltatni magát, emiatt „nem lehetetlen” elérni a hatmillió beoltottat.

A kormányközeli Nézőpont szerint hatmillió beoltottnál van a magyar oltáskampány plafonja

Annak ellenére, hogy az Európai Unióban a magyar oltáskampány áll a legjobban, úgy tűnik, hogy lassan elfogynak azok az emberek, akik még szeretnének oltást.

Gulyás Gergely, kancelláriaminiszter még az április 29-i kormányinfón mondta el, hogy a kormány úgy számol, hogy május harmadik hétvégéjére (azaz május 15-16) elérjük az ötmillió első oltást kapók számát, míg április 15-én azt jelentette ki, hogy hatmillió beoltottnál közeledünk majd a járvány végéhez, ugyanakkor a cél a teljes felnőtt lakosság, azaz nyolcmillió ember beoltása.

Hasonló számokról beszélt még korábban a miniszterelnök, Orbán Viktor is. A miniszterelnök április 16-i szokásos pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy a hatmillió beoltott után érhetünk a járvány végének kezdetéhez, és május végén lehetünk kint a vízből.

Vele szinte egybehangzóan ugyanezt állította nekünk április 23-án publikált interjújában Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke is.

Azonban az oltáskampány az elmúlt időszakban megakadt: ugyan május elejére elértük a négymillió első oltást kapók számát, azonban az Orbán Viktor által április 9-én ismertetett menetrendet már nem tudja tartani az oltáskampány: korábban a miniszterelnök még úgy vélte, hogy 


+ négymillió beoltott után 7-10 nap alatt elérjük az ötmillió első oltást kapók számát;

+ május közepén már hatmilliónál fogunk tartani;

+ majd május végére sikerülhet elérni a hétmillió beoltott számát, 

amivel egy hónappal hamarabb teljesítenénk az Európai Bizottság által kitűzött célt: a Bizottság még február végén jelentette ki – majd aztán többször is megismételték –, hogy 2021 júliusáig az EU lakosságának a 70 százalékát be fogják oltani.

Azonban ahhoz, hogy az Orbán Viktor által felvázolt ütemeket tartani tudjuk, májustól fel kellett volna pörögnie az oltáskampánynak: a Telex számításai szerint május elsejétől kezdve átlagosan napi 150 ezer új oltást kellett volna regisztrálni, azonban ettől elmaradtunk.

Eddig április 30-án oltották be egy nap alatt a legtöbb embert, amikor az amerikai-német fejlesztésű Pfizer-BioNTech vakcinájára is lehetett időpontot foglalnia bárkinek (ezen a napon összesen 109 587 fő kapta meg az oltását), azonban azóta folyamatosan csökken a beoltottak hétnapos mozgóátlaga, és

ha ilyen tempóban folytatódik az oltáskampány, akkor nem biztos, hogy május közepéig elérjük az ötmillió beoltottat, de a korábban belebegtetett hatmilliót már biztosan nem fogjuk elérni.

Május 10-én 4 millió 306 ezer első oltást kapónál állunk, és ha a jelenlegi tempóban zajlik az oltás, akkor egy kicsivel elmaradunk ettől az ötmilliótól, azonban a korábban belebegtetett hatmilliós, illetve hétmilliós számot biztosan nem érjük el május végére – igaz, azóta már Gulyás sem bocsátkozik ilyen kijelentésekbe: az április 29-i a kormányinfón arról beszélt, hogy ezeket a számokat akkor érjük el, ha minél többen regisztrálnak. Hétfőn kezdték el egyébként a 16-18 év közöttiek oltását is, a hivatalos kormányzati tájékoztatóoldal szerint 84 ezren regisztráltak, akiket május 18-ig a Pfizer-BioNTech vakcinájával fognak beoltani.

Nézőpont: Lehetséges a hatmillió beoltott

A kormányközeli Nézőpont Intézet május 10-én közölt újabb közvélemény-kutatást, amiben a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseinek az elégedettségét mérték, illetve a fennmaradó oltási hajlandóságot.

A kutatás szerint a megkérdezettek 81 százaléka szeretné felvenni a koronavírus elleni oltást, és 17 százalékuk nem.

Az oltáspártiak közel harmada – ami a kutatás szerint a teljes felnőtt népesség 25 százaléka – még nem kapta meg az oltását, így a kutatóintézet azzal számol,

legalább még kétmillió embert lehet majd beoltani.

Ahogy a Nézőpont fogalmaz: „az oltásvágyók nagy száma miatt megalapozottan valószínűsíthető, hogy Magyarországon előbb-utóbb több, mint hatmillió beoltott lesz”, azonban ez még ígyis elmarad az Orbán Viktor által felvetett hétmillió beoltott-tól. 

A kutatóintézet megjegyzi, hogy a kétmillió „oltásvágyó” közel fele 40 év alatti.

Az oltási kedv kapcsán egyébként a Nézőpont hasonló eredményt mért, mint a KSH hetente elkészített mérése. A Központi Statisztikai Hivatal 22. heti felmérése szerint a magyar felnőtt lakosság 64,2 százaléka tervezi, vagy már meg is kapta az első oltását, 14,6 százaléka még nem tudja biztosan, míg 16,6 százaléka biztosan nem szeretné magát beoltatni.

A kormányközeli intézet a kutatásában megjegyzi, hogy leginkább a Fidesz-szavazók elégedettek a kormány munkájával a járványkezelést illetően: a Fidesz-szimpatizánsok 88 százaléka teljes mértékben elégedett vagy inkább elégedett a kormány járványkezelésével, míg tíz százalékuk elégedetlen. A Nézőpont által csak „baloldali lista szimpatizánsainak” nevezett ellenzéki szavazók mindössze 26 százaléka elégedett vagy inkább elégedett a kormány intézkedéseivel, míg 67 százalékuk elégedetlen.

A kutatás teljes szövegét itt lehet elolvasni.

NYITÓKÉP:  Koronavírus tájékoztató oldal / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek