+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. augusztus 18. kedd, 19:35
Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy Temesvár az eredetileg tervezett 2021 helyett 2023-ban legyen Európa kulturális fővárosa: ugyanabban az évben, amikor erre Veszprémet szemelték ki. A szintén 2021-re kinézett Újvidék egy évnyi halasztást kap csak.

Teljesen megkavarta a lapokat a koronavírus Európa kulturális fővárosaiban: volt, ahol leállt az épp futó programsorozat, volt, ahol annyira összevesztek rajta a politikusok és a helyiek, hogy úgy nézett ki, a járványtól függetlenül se tudnák azt úgy megtartani, ahogy tervezték, és volt, ahol az állam már a katolikus egyháznak is megítélt támogatást az EKF kapcsán. Arról nem is beszélve, hogy a turizmusnak is teljesen betett a Covid-járvány. Az Európai Bizottság ezért kedden úgy döntött, azt javasolja, vágják át a gordiuszi csomót.

 

+ Idén két város viseli ezt a címet, az egyik a horvátországi Fiume (Rijeka). A kikötővárosban a járvány miatt először le is fújták a Bella ciaoval megnyitott eseménysorozatot, hogy aztán az első hullám végeztével félgőzzel bár, de ismét belekezdjenek a programokba. Az Európai Bizottság most azt javasolja, hogy annak érdekében, hogy tényleg megvalósíthassák mindazt, amit terveztek és amire uniós pénzt is kaptak, ezt a címet ne csak idén, hanem egészen 2021. április 30-ig viselhesse Fiume, az írországi Galway-jel együtt.

 

+ A 2021-re kinézett Újvidék eleve Szerbia alternatív fővárosa, ám a kezdeményezés honlapja túl sokat nem ígér, az utolsó publikált progress report is 2014-es. 2022-re kaptak esélyt arra, hogy összeszedjék magukat.

 

+ 2021 másik izgalmas helyszíne a bánsági Temesvár lett volna (maga a programigazgató mondta el az Azonnalinak, mi mindent terveztek volna), ám a romániai koronavírus-helyzet annyira rossz, hogy ezt két évvel eltolják, azaz Temesvár Veszprémmel egyidőben, 2023-ban viselheti a címet. A temesvári csúszásban közrejátszhat az is, hogy a jobbközép vezetésű város a korábbi szociáldemokrata bukaresti kormányoktól gyakorlatilag nem vagy alig kapott csak pénzt fejlesztésekre és programokra, ahogy az is, hogy helyben is számos konfliktust okozott az EKF menedzselése: egy ígért épület sem épült meg. Nem véletlen, hogy az őszi helyhatósági választáson a polgármesteri címre is esélyes USR-s Dominic Fritz azt ígérte az Azonnalinak adott interjújában, hogy ideje tényleg minden helyi kulturális egyesületet bevonni a programtervezésbe.

 

+ 2021-ben lett volna egy harmadik EKF is, mégpedig Görögországban, ez az Athénnal gyakorlatilag egybenőtt tengerparti Elefsina. A kifejezetten izgalmas koncepciót összerakó görögöket szintén átcsúsztatnák 2023-ra, ami azért lehet nekik kellemetlen, mert így ők addigra már nem tudnának az Oszmán Birodalom elleni görög szabadságharc kezdetének 200. évfordulójára hivatkozni.

 

+ Az átcsúsztatott városok mellett 2022-ben a litván Kaunas és a luxemburgi Esch lesz Európa kulturális fővárosa, 2023-ban pedig Veszprém. Róluk a Bizottság közleménye annyit ír, hogy elegendő idejük van különböző jövőbeli forgatókönyvek kidolgozására.

 

A bizottsági javaslatra formálisan az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is rá kell bólintania.

 

FOTÓ: Seba Tătaru / Memoriile Cetății 2019

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás