+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. szeptember 29. kedd, 18:10
Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki. Az elüldözött olaszok képviselői tiltakoznak, a város szociáldemokrata polgármestere védelmébe vette a vörös csillagot.

A horvátországi Fiume (Rijeka) az Európai Kulturális Fővárosa-program keretében a város változatos múltját szeretné többek között középpontba helyezni: egykori olasz többségű magyar kikötőből Gabriele D´Annunzió kalózállama lett, majd jött a fasiszta uralom, a német megszállás, és végül a jugoszláv korszak. Mivel a hagyományosan baloldali városban erős az antifasizmus – amit az olasz uralom alóli felszabadítással kötnek össze –, a városvezetés már januárban elhatározta:

 

a város szívében álló, még Mussolini alatt épült toronyház tetejére vörös csillagot tesznek ki.

 

AZ ÉPÜLET MÉG MUSSOLINI ALATT ÉPÜLT, A JUGOSZLÁV IDÖKBEN HATALMAS TITO-FELIRAT VOLT A TETEJÉN, AMI 1990-BEN KERÜLT LE. FOTÓ: LOKALPATRIOTI-RIJEKA.COM

 

Az alkotás tudatosan megosztó: sokaknak jelentheti eleve a szocializmus előtti tisztelgést, de

 

mivel a csillag összetört vörös üvegszilánkokból áll, utalhat éppen a szocializmus kudarcára is.

 

Mivel a kínai koronavírus miatt számos programot eleve le kellett mondani vagy el kellett tolni, a tervezett május 3-i időpontban, amikor a város 75 éve felszabadult, nem tudott kikerülni a vörös csillag. Szeptember 20-án azonban megtörtént mégis: 1943. szeptember 20-án alakult meg a horvát antifasiszta ellenállás szervezete, a Zavnoh – erre emlékezve helyezték ki a vörös csillagot a toronyházra.

 

NOHA A TITO FELIRT NINCS MÁR OTT, ÚJRA KINT A VÖRÖS CSILLAG A FIUMEI KORZÓ VÉGÉN ÁLLÓ TORONYÉPÜLETEN. FOTÓ: UNIONE DEGLI ISTRIANI / FB

 

A Zavnoh ezen a napon nemcsak megalakult, de egyben ki is mondta: nemcsak azon területeket kívánja felszabadítani, amelyek a második világháború előtt a királyi Jugoszláviához (a világháború alatt meg nagyrészt az usztasa bábállamhoz) tartoztak, hanem az első világháború után Olaszországhoz került Fiumét, Isztriát és a dalmáciai Zárát (Zadart) is. Ezzel

 

az antifasizmust összekötötték a horvát (vagy jugoszláv) nacionalizmussal is.

 

Nem véletlen, hogy amikor Tito partizáncsapatai a térséget – amúgy egészen Triesztig – 1945 májusában felszabadították a német megszállás alól, számos olasz elmenekült, mert megtorlástól tartottak. Tény: ahogy Trieszt és Fiume, úgy Isztria többsége is akkor még olasznyelvű volt, bár ez sokban a Mussolini-idők brutális olaszosításának, a horvát és a szlovén nyelv teljes elnyomásának volt „köszönhető”.

 

A helyi olaszok közül többen is bosszútól tartottak – erre volt is példa: Tito csapatai Trieszt közelében tucatnyi olaszt lőttek bele barlangokba a Karszt-vidéken (ún. foibe) –, vagy eleve nem akartak élni egy kommunista országban, ezért kivándoroltak Olaszországba.

 

Hozzá kell tenni persze, hogy ellenkező irányú vándorlást is volt,

 

számos olasz kommunista ugyanis éppen Tito államát választotta a kapitalista Olaszország helyett: csak a Trieszt melletti Monfalcone városából többezer olasz munkás költözött át Jugoszláviába,

 

hogy segíthesse a kommunizmus építését. Mivel többségük sztálinista volt, Tito 1948 után, amikor szakított Moszkvával, munkatáborokba internálta nagyrészüket. Noha az 1945-ös felszabadításkor Tito még megígérte, hogy Fiume kétnyelvű maradhat (1945-ben még a lakosság több, mint kétharmada olasz volt),

 

1953 után betiltották a kétnyelvűséget, ami miatt a megmaradt olaszság jelentős része is inkább kivándorolt

 

– ma Fiume lakosságának kevesebb, mint két százaléka (azaz olyan 2000 ember) vallja magát olasznak.

 

A vörös csillag vagy Tito tehát igencsak megosztó téma: az elvándorolt olaszoknak (ún. esuli), akik jelentős lobbival rendelkeznek ma is az olasz jobboldalon, az üldöztetést jelenti. Bár hozzá kell tenni: noha voltak valóban gyilkosságok, az olaszok többsége 1945 után önként döntött a kivándorlás mellett. Alapvetően csak azon olaszok maradtak, akik ideológiailag is tudtak azonosulni a kommunista rendszerrel.

 

VOJKO OBERSNEL SZOCDEM POLGÁRMESTER (BALOLDALT EGY VETERÁN PARTIZÁN MELLETT) ÜDVÖZÖLTE A VÖRÖS CSILLAG VISSZAKERÜLÉSÉT A TORONYHÁZRA. FOTÓ: VO / FB

 

A vörös csillag felállítása ismét előhívta a régi frontvonalakat, amelyekben a jugoszláv antifasizmus erősen horvát nacionalistának is számít, az ezzel szemben álló olaszok pedig a saját nacionalizmusukat fedik el antikommunizmussal. A vörös csillag szeptemberi felállítása ellen tiltakozott az elmenekült olaszokat képviselő, erősen jobboldali, trieszti székhelyű Isztriaiak Uniója is. Felemelte a szavát azonban a horvátországi olasz kisebbségi szervezet, az Olasz Unió (UI), amely szerint

 

„súlyos politikai és kulturális hiba” volt felállítani egy vörös csillagot egy olyan városban, ahol ez a jelkép nem csak a felszabadulást, de számos olasznak a menekülést jelenti inkább.

 

De horvát részről is volt tiltakozás: az 1991 és 1995 közötti horvát ún. honvédő háború (más neveken: jugoszláv polgárháború, délszláv háború) veteránjai tüntetést is rendeztek Fiumében a vörös csillag ellen.

 

Vojko Obersnel, a város szociáldemokrata polgármestere azonban védelmébe vette – ráadásul nem pusztán a kulturális performasznak szánt vöröscsillag-állítást, de magát a vörös csillagot is:

 

„Hol lenne ma Isztria és Fiume, ha nem lett volna vörös csillag?”

 

tette fel a kérdést a városvezető, utalva arra, hogy a vörös csillag alatt harcoló partizánok nem csupán felszabadították, de Jugoszláviához is csatolták az addig olasz részeket.

 

OBERSNEL 2017-BEN AZT IS TÁMOGATTA, HOGY A HABSBURGOK KÉTFEJŰ SASA VSSZAKERÜLHESSEN AZ ÓRATORONYRA (AMINT A KÉPEN LÁTSZIK IS). FOTÓ VO / FB

 

Vojko Obersnel persze nem csak a jugoszláv emlékekkel szemben megengedő. A polgármester támogatta 2017-ben, hogy a város jelképének számító Óratorony tetejére kerüljön vissza a fasiszták által levert Habsburg-sas. De ő volt az egyik legnagyobb szószólója annak is, hogy a város visszakaphassa a magyar időkben használt történelmi lobogóját, amit a zágrábi belügyminisztérium többször is megtiltott Fiumének.

 

NYITÓKÉP: Vörös csillag a fiumei toronyházon / Rijeka2020, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás