+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 11. csütörtök, 16:48
Zoran Milanović azt is elmondta: nem hisz Orbánnak, mikor azt mondja, hogy Budapestnek nincs területi követelése Horvátországgal szemben. Továbbra is tart a tengerre magyar-vita déli szomszédunknál.

A Fiuméről szóló emléktábla ügye továbbra is borzolja a kedélyeket délnyugati szomszédunknál. Amint arról az Azonnali beszámolt:

 

a horvát sajtó egészében elterjedt múlt vasárnap az a fake news, hogy Orbán egy „Fiume, magyar tenger” feliratú táblát avatott volna.

 

Az emléktáblán azonban az áll: „Fiume – Tengerre magyar”, de a horvát sajtóból végül csak a konzervatív Večernji List napilap volt ezt hajlandó elfogadni. Miután a félrefordítás ellen a fiumei olasz kisebbségi önkormányzat is tiltakozott, beszámolt erről a fiumei olasz napilap, a La Voce del Popolo is.

 

Mindez azonban nem akadályozta meg például a horvát külügyminisztériumot, hogy bekéresse – nem berendelésről van szó – a zágrábi magyar nagykövetet, akivel az emléktábla jelentéséről akarnak elbeszélgetni, pedig lehet, egyszerűbb lenne egy fordítót megkérdezni. De szintén a félrefordítás kiderülésével nem törődve állt bele Orbánba Fiume baloldali polgármestere, Vojko Obersnel, aki ugyan elismerte, hogy Fiuménak emlékeznie kell sokszínű múltjára, de nem lehet megkérdőjelezni, hogy Horvátország része. Ugyanezt hangsúlyozta a horvát külügyminiszérium nyilatkozata is.

 

A hétfőn Fiumébe látogató Miroslav Škoro egykori államfőjelölt, aki a július ötödikei parlamenti választásokra önálló listával indul, szintén keményen fogalmazott: noha a politikus közel áll az orbáni nézetekhez, megígérte, hogy ha ő lesz a kormányfő vagy külügyminiszter, határozottan visszautasítja „az orbáni provokációkat”.

 

Andrej Plenković konzervatív kormányfő azonban csitítani akarta a hangulatot, amikor szerdán közölte: beszélt Orbánnal, és a magyar kormányfő biztosította őt, hogy Budapestnek semmiféle területi követelése nincs Horvátországgal szemben. Ugyanezt Orbán Zoran Milanović szociáldemokrata horvát államfőnek is elmondta, de őt nem nyugtatta meg az orbáni ígéret: Milanović nem hisz Orbánnak, és ezt ajánlja Plenkovićnak is.

 

Milanović hozzátette: „szerencsénkre Magyarország nem nagy és erős ország”,

 

de azért azt ajánlja a magyaroknak: fogadják el a történelmet. Mint elmondta, a németek példáját tekinti követendőnek a baloldali horvát államfő, aki szerint Németország kész volt szembenézni a történelmével, és elfogadni a területi veszteségeit.

 

Milanović amúgy bírálta a horvát nacionalistákat is, mert szerinte

 

„vannak emberek Horvátországban, akik azt hiszik, azért mert a »Horvát/Horváth« vezetéknév elterjedt Magyarországon, Budapest egy horvát város lenne”.

 

Milanović arra figyelmeztetett: Horvátország is volt már nagyobb, mint most, de elutasítja azokat, akik akár aziránt nosztalgiáznak.

 

NYITÓKÉP: Zoran Milanović / Facebook

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás