+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2021. február 23. kedd, 08:12
Miután egy fiumei kávézótulajdonos közölte, hogy a nyitást elhalasztó jobboldali horvát kormánypárt tagjait és híveit még elvitelre se hajlandó kiszolgálni, Andrej Plenković kormányfő azt mondta, hogy innen már csak egy lépés a fasizmus. De mi áll a vita hátterében?
„Cserélje ki a HDZ [a jobboldali horvát kormánypárt neve] szót a szerbre és a zsidóra, és mondja meg nekem, hogy diszkrimináció-e ez”

 

fakadt ki Andrej Plenković horvát kormányfő a hétfői zágrábi sajtótájékoztatóján.

 

A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöki posztját is betöltő mérsékelt jobboldali politikust az háborította fel, hogy február közepén – amikortól az elviteles kávé kiadása lehetségessé vált Horvátországban –

 

egy fiumei kávézó tulajdonosa azt írta ki a Facebook-oldalára a HDZ politikusainak és híveinek címezve, hogy „ne jöjjetek hozzánk, mert nem látunk szívesen titeket”.

 

Tomislav Kovačević, a fiumei Three Monkeys kávézó tulajdonosa ezt azzal magyarázta többek között, hogy a HDZ miatt „a hazám olyannyira el van szegényedve, hogy a legnagyobb optimisták se látnak már kiutat”. Kovačević hozzátette azt is, hogy a HDZ mindenkit azonnal fenyegetne, címkézne, aki kritizálni meri a pártot: „Aki nem felel meg nekik, az mind szerb csetnik vagy kommunista vagy más hasonló.” A Facebook-posztját pedig a keményen baloldali Fiuméből azzal fejezte be, hogy „No pasarán”.

 

TOMISLAV KOVAČEVIĆ A FIUMEI KÁVÉZÓJA ELŐTT. FOTÓ: KARLO MANDIĆ / FB

 

Plenković valamiért fontosnak érezte, hogy miniszterelnökként hétfői hivatalos sajtótájékoztatóján is foglalkozzon a kávézóssal, ezért rögtön felelősségre vonta a komplett horvát közvéleményt is, mert szerinte ha valaki a szociáldemokratákat tiltaná ki egy kávézóból, már azonnal tiltakozás lenne a válasz. A politikus úgy vélte, hogy a fiumei üzenetben elegendő a HDZ szót a zsidóra vagy szerbre kicserélni, és máris látszana, hogy „a következő lépés a fasizmus”. 

 

A horvát miniszterelnök azt üzente a fiumei kávézó tulajdonosának, hogy „ha ez lenne a világ egyetlen kávézója, akkor se mennék oda”.

 

Plenković többek között azt is mondta – utalva a járvány miatti korlátozások következtében a kávézóknak juttatott támogatásokra –, hogy a kormány is fizeti a fiumei helyet. Erre azonban a fiumei kávézós is válaszolt: „Miniszterelnök úr, tudnia kéne, hogy én fizetem önt, nem ön engem” – és azt mondta, hogy másoknak is elő kéne bújniuk, és arccal vállalniuk az ellenszegülést a jelenlegi zágrábi konzervatív-liberális kormánnyal szemben.

 

Plenković se hagyta azonban annyiban a vitát – egy nap alatt sokadszor állt bele az egyszerű fiumei kávézósba:

 

„Először lőnek ránk, aztán nem engednek be a kávézókba minket – mi lesz a harmadik lépés?”

 

tette fel a konzervatív miniszterelnök hétfő este a HDZ zágrábi székháza előtt tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján a költői kérdést.

 

Vojko Obersnel, Fiume szociáldemokrata polgármestere is megszólalt az ügyben. Noha a politikus elítélte, ha valaki egyes vendégeket szívesen lát, másokat meg nem, inkább azt kifogásolta, hogy Plenković egy válság kellős közepén ilyen ügyekkel foglalkozik: „Én nem emlékszem ilyen kemény reakcióra azóta, hogy ön miniszterelnök” – írta a szocdemek balszárnyához tartozó Obersnel nyílt levélben Plenkovićnak. Lora Vidović, horvát ombudsman viszont közölte: a HDZ-sek kitiltása is felveti a diszkrimináció gyanúját, azaz vizsgálatot kezdeményez a Three Monkeys kávézó tulajdonosa ellen.

 

A vita főleg a lockdownt érinti, elvégre a kormány eltolta a februárra tervezett nyitásokat – igaz, a kávézó tulajdonosa nem csak ezért, hanem egész politikájáért bírálta a jobboldali kormánypártot. A lockdown kapcsán Krunoslav Capak, az egészségügyi hatóság vezetője azt mondta: el lehetne most már kezdeni a nyitási stratégia tervezését, mert

 

„az esetek ugyan kicsit növekszenek, de nincs ok aggodalomra, mert a jó idő beköszöntével és az oltások növekedésével ismét esni fognak az esetszámok”.

 

Capak azt is közölte, hogy Horvátországban a Moderna és a BioNTech-Pfizer vakcináival zajlik az oltás.

 

Kell-e cirillül olvasni tudni?

 

Plenković nemcsak a kávézó ügyében került kritikák össztűzébe hétfőn, de azért is, mert a HDZ zágrábi polgármesterjelöltje, Davor Filipović azt mondta, amikor a múlt pénteken elhunyt, vajdasági énekesre, Djordje Balaševićre többen cirillbetűs plakátokkal is emlékeztek Zágráb belvárosában, hogy ő nem tudja azt elolvasni, és eleve nem örül annak, ha cirillbetűs feliratok jelennek meg bárhol is Horvátországban. Plenković szerint ezzel Filipović azonban nem akarta az elhunyt Balaševićet és rajongóit megsérteni: „1984-ben született [Filipović], talán más zenét hallgat”, és ezért eleve nem is lehet azt sem elvárni tőle, hogy magát Balaševićet is ismerje.

 

Horvátországban május 16-án önkormányzati – helyhatósági és megyei – választások lesznek. Miközben Zágrábban a verseny éles a bal- és a jobboldal között, hogy le tudják-e győzni Milan Bandić független polgármestert, Fiumében – ahol nem indul újra Vojko Obersnel szocdem polgármester – minden bizonnyal a baloldal fog ezúttal is nyerni.

 

NYITÓKÉP: „A válságban ismerszenek meg a vezetők” – állt a HDZ választási plakátján tavaly nyáron / Bakó Bea, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás