+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. december 1. szombat, 10:00
A fiumei polgármester ki is akadt azon, hogy Zágráb az usztasákat tolerálja, de a fiumei zászlót továbbra is tiltja.

Fiumében a Lista za Rijeku/Lista per Fiume autonomista párt régóta küzd azért, hogy a város önálló történelmét és identitátását jobban hangsúlyozza. Ahogy egy nemrégi konferencián a párt elnöke, Danko Švorinić mondta:

 

„Sem a horvátok, sem a szerbek nem tarthatnak kizárólagos igényt a Rijeka névre, ahogy a magyarok vagy az olaszok sem a Fiuméra”,

 

ugyanis a város nem egyetlen nemzetiségé.

 

A zágrábi centralizmussal és a horvát nacionalizmussal mindig is szemben állt a ma már elsősorban jugoszláv identitásával különcködő tengerparti város. Švorinićék pártja azonban a Habsburg-múltat, a magyar és az olasz elemeket is jobban hangsúlyozná.

 

Emiatt követelik régóta, hogy a jelenleg használatos jellegtelen városi zászlót, amin a város régi címere világoskék alapon látható, az egykori fiumei trikolór váltsa fel. Erre a várost két évtizede vezető Vojko Obersnel szociáldemokrata polgármester is igent mondott, a helyi szocdemek szintén a város multikulturalizmusát szeretnék ezzel hangsúlyozni.

 

Zágráb azonban – amint arról a magyar sajtóban egyedüliként az Azonnali beszámolt – júniusban nem adott engedélyt a fiumei városi tanács baloldali és autonomista képviselői által városi zászlóvá tett trikolórra.

 

Horvátország ugyanis olyannyira centralizált ország, hogy még a városi zászlókról is a zágrábi belügyminisztérium dönt.

 

Obersnel ősszel ismét megpróbálta a zászlót elfogadtatni, de megint nemleges választ kapott. Ezután a szocdem városvezető éles hangvételű levélben fordult most csütörtökön Lovro Kuščević konzervatív (HDZ-s) belügyminiszterhez.

 

Ebben Obersnel először is nekimegy a politikusnak, amiért az elfogadja a Za dom spremni (A hazáért készen) egykori usztasa köszöntést. Noha Kuščević azt állítja, hogy ő az usztasa mozgalmat nem tolerálja, ez nem jelent semmit, ugyanis – amint Obersnel írja neki – hivatalosan nincs is ma usztasa mozgalom. A belügyminiszter azonban az usztasák köszöntését nagyon is tolerálja például a horvát veteránok között, amivel szemben soha nem szólalt fel.

 

HAJÓJAVÍTÓ FIUME TENGERPARTJÁN. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

 

Majd Obersnel a nyílt levelében rátér a fiumei zászló ügyére, amit többek között azzal utasított el a zágrábi belügy, hogy az egy irredenta (azaz olasz nacionalista) jelkép lenne: „Hogyan láthat Ön a fiumei zászlóban irredenta jelképet, de a mindenütt jelenlévő Za dom spremni köszöntésben nem látja az usztasa mozgalom jelképét?“

 

Obersnel a belügyminiszteri tiltás ellenére sem adja fel, hogy a magyar időkben használt zászló legyen ismét Fiume hivatalos jelképe:

 

„Függetlenül attól, hogy mi fog most történni Fiume történelmi zászlajával, meg vagyok győződve, hogy előbb vagy utóbb újra ez lesz a város zászlaja, mert a kormányok és a miniszterek változnak.“

 

Obersnel szerint elfogadhatatlan, hogy egy horvát belügyminiszter nem az usztasák jelképeit, hanem egy 1870-ben bevezetett városi zászlót üldöz.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mit reagálnak a járókelők, ha a politikát egyszer csak a képükbe nyomják? Kimentünk Puzsér Róbert egyik standupjára, hogy megtudjuk. Videó!

A baloldali pártvezér nem
tudott egyértelműen állást foglalni a brexitkérdésben, szavazótábora bünteti is rendesen a Munkáspártot.

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális pártokat tömörítő koalícióra.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás