Zágráb nem engedi, hogy Fiume a magyar időkből származó zászlaját használhassa

Szerző: Techet Péter
2018.12.01. 10:00

A fiumei polgármester ki is akadt azon, hogy Zágráb az usztasákat tolerálja, de a fiumei zászlót továbbra is tiltja.

Zágráb nem engedi, hogy Fiume a magyar időkből származó zászlaját használhassa

Fiumében a Lista za Rijeku/Lista per Fiume autonomista párt régóta küzd azért, hogy a város önálló történelmét és identitátását jobban hangsúlyozza. Ahogy egy nemrégi konferencián a párt elnöke, Danko Švorinić mondta:

„Sem a horvátok, sem a szerbek nem tarthatnak kizárólagos igényt a Rijeka névre, ahogy a magyarok vagy az olaszok sem a Fiuméra”,

ugyanis a város nem egyetlen nemzetiségé.

A zágrábi centralizmussal és a horvát nacionalizmussal mindig is szemben állt a ma már elsősorban jugoszláv identitásával különcködő tengerparti város. Švorinićék pártja azonban a Habsburg-múltat, a magyar és az olasz elemeket is jobban hangsúlyozná.

Emiatt követelik régóta, hogy a jelenleg használatos jellegtelen városi zászlót, amin a város régi címere világoskék alapon látható, az egykori fiumei trikolór váltsa fel. Erre a várost két évtizede vezető Vojko Obersnel szociáldemokrata polgármester is igent mondott, a helyi szocdemek szintén a város multikulturalizmusát szeretnék ezzel hangsúlyozni.

Zágráb azonban – amint arról a magyar sajtóban egyedüliként az Azonnali beszámolt – júniusban nem adott engedélyt a fiumei városi tanács baloldali és autonomista képviselői által városi zászlóvá tett trikolórra.

Horvátország ugyanis olyannyira centralizált ország, hogy még a városi zászlókról is a zágrábi belügyminisztérium dönt.

Obersnel ősszel ismét megpróbálta a zászlót elfogadtatni, de megint nemleges választ kapott. Ezután a szocdem városvezető éles hangvételű levélben fordult most csütörtökön Lovro Kuščević konzervatív (HDZ-s) belügyminiszterhez.

Ebben Obersnel először is nekimegy a politikusnak, amiért az elfogadja a Za dom spremni (A hazáért készen) egykori usztasa köszöntést. Noha Kuščević azt állítja, hogy ő az usztasa mozgalmat nem tolerálja, ez nem jelent semmit, ugyanis – amint Obersnel írja neki – hivatalosan nincs is ma usztasa mozgalom. A belügyminiszter azonban az usztasák köszöntését nagyon is tolerálja például a horvát veteránok között, amivel szemben soha nem szólalt fel.

HAJÓJAVÍTÓ FIUME TENGERPARTJÁN. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

Majd Obersnel a nyílt levelében rátér a fiumei zászló ügyére, amit többek között azzal utasított el a zágrábi belügy, hogy az egy irredenta (azaz olasz nacionalista) jelkép lenne: „Hogyan láthat Ön a fiumei zászlóban irredenta jelképet, de a mindenütt jelenlévő Za dom spremni köszöntésben nem látja az usztasa mozgalom jelképét?“

Obersnel a belügyminiszteri tiltás ellenére sem adja fel, hogy a magyar időkben használt zászló legyen ismét Fiume hivatalos jelképe:

„Függetlenül attól, hogy mi fog most történni Fiume történelmi zászlajával, meg vagyok győződve, hogy előbb vagy utóbb újra ez lesz a város zászlaja, mert a kormányok és a miniszterek változnak.“

Obersnel szerint elfogadhatatlan, hogy egy horvát belügyminiszter nem az usztasák jelképeit, hanem egy 1870-ben bevezetett városi zászlót üldöz.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek