+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. december 1. szombat, 10:00
A fiumei polgármester ki is akadt azon, hogy Zágráb az usztasákat tolerálja, de a fiumei zászlót továbbra is tiltja.

Fiumében a Lista za Rijeku/Lista per Fiume autonomista párt régóta küzd azért, hogy a város önálló történelmét és identitátását jobban hangsúlyozza. Ahogy egy nemrégi konferencián a párt elnöke, Danko Švorinić mondta:

 

„Sem a horvátok, sem a szerbek nem tarthatnak kizárólagos igényt a Rijeka névre, ahogy a magyarok vagy az olaszok sem a Fiuméra”,

 

ugyanis a város nem egyetlen nemzetiségé.

 

A zágrábi centralizmussal és a horvát nacionalizmussal mindig is szemben állt a ma már elsősorban jugoszláv identitásával különcködő tengerparti város. Švorinićék pártja azonban a Habsburg-múltat, a magyar és az olasz elemeket is jobban hangsúlyozná.

 

Emiatt követelik régóta, hogy a jelenleg használatos jellegtelen városi zászlót, amin a város régi címere világoskék alapon látható, az egykori fiumei trikolór váltsa fel. Erre a várost két évtizede vezető Vojko Obersnel szociáldemokrata polgármester is igent mondott, a helyi szocdemek szintén a város multikulturalizmusát szeretnék ezzel hangsúlyozni.

 

Zágráb azonban – amint arról a magyar sajtóban egyedüliként az Azonnali beszámolt – júniusban nem adott engedélyt a fiumei városi tanács baloldali és autonomista képviselői által városi zászlóvá tett trikolórra.

 

Horvátország ugyanis olyannyira centralizált ország, hogy még a városi zászlókról is a zágrábi belügyminisztérium dönt.

 

Obersnel ősszel ismét megpróbálta a zászlót elfogadtatni, de megint nemleges választ kapott. Ezután a szocdem városvezető éles hangvételű levélben fordult most csütörtökön Lovro Kuščević konzervatív (HDZ-s) belügyminiszterhez.

 

Ebben Obersnel először is nekimegy a politikusnak, amiért az elfogadja a Za dom spremni (A hazáért készen) egykori usztasa köszöntést. Noha Kuščević azt állítja, hogy ő az usztasa mozgalmat nem tolerálja, ez nem jelent semmit, ugyanis – amint Obersnel írja neki – hivatalosan nincs is ma usztasa mozgalom. A belügyminiszter azonban az usztasák köszöntését nagyon is tolerálja például a horvát veteránok között, amivel szemben soha nem szólalt fel.

 

HAJÓJAVÍTÓ FIUME TENGERPARTJÁN. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

 

Majd Obersnel a nyílt levelében rátér a fiumei zászló ügyére, amit többek között azzal utasított el a zágrábi belügy, hogy az egy irredenta (azaz olasz nacionalista) jelkép lenne: „Hogyan láthat Ön a fiumei zászlóban irredenta jelképet, de a mindenütt jelenlévő Za dom spremni köszöntésben nem látja az usztasa mozgalom jelképét?“

 

Obersnel a belügyminiszteri tiltás ellenére sem adja fel, hogy a magyar időkben használt zászló legyen ismét Fiume hivatalos jelképe:

 

„Függetlenül attól, hogy mi fog most történni Fiume történelmi zászlajával, meg vagyok győződve, hogy előbb vagy utóbb újra ez lesz a város zászlaja, mert a kormányok és a miniszterek változnak.“

 

Obersnel szerint elfogadhatatlan, hogy egy horvát belügyminiszter nem az usztasák jelképeit, hanem egy 1870-ben bevezetett városi zászlót üldöz.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem sikerült újráznia Kárpátalján a magyar jelöltnek az ukrán választásokon, de egy másik körzetben még akár születhet is magyar győzelem.

A csehországi Zlínt a szlovákiai Zsolnaként tüntették fel a négysávosra bővülő M15-ös autóúton, így rossz országot és kilométerszámot is írtak hozzá.

A cseh Polgári Demokrata Párt vezetője hozná össze az ellenzéket, de a kalózok kimaradnának az összefogásból.

Kiderült: a német Zöldek szavazói használják legtöbbször a repülőgépet. Igaz, ő nekik is a legnagyobb a bűntudatuk emiatt.

Közleményt adtak ki a mesterségesen eltüntetett, sokszor átnevelő táborba
küldött ujgur kisebbségről.

A hét kérdése

Föld alá vinnék a HÉV-et, de már idéntől 5-ös metrónak hívnák. Ilyen alapon bármi lehetne a hatos metró: mi legyen az?

Azért ide elnéznénk

A Művészetek Völgye legizgalmasabb borai július 19-28. között, esténként.

Az új-zélandi fiatalokból álló Alien Weaponry július 24-én a Dürerben meg is mutatja, hogy mennyire. Vendég: Cryptodira.

Hogyan érintette a Strache által felvásárolni akart Kronen Zeitungot az Ibiza-gate? Erről lesz szó. Bécs, július 25.

Tanúság? Cinkosság? Kortárs művészek fejtik meg a pannonhalmi főapátság galériájában. Egész nyáron!

Ezt is szerettétek

Hogyan sikerülhetett véget vetni csúcsoligarcha hatalmának, és mi vár most Európa legszegényebb országára? Mizsei Kálmán leírta!

Különböző nemzetiségű és párthovatartozású EP-képviselők mondták el az Azonnalinak, hogyan érintette őket a csúcsjelölti rendszer meghekkelése. Videó!

Akihez több botrány fűződik, mint önálló gondolat. A hétgyerekes családanya az egyik legsikertelenebb politikus: igaz, ahányszor megbukott, azt mindig felfelé tette.

Van mit ünnepelni az előválasztás után. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás