+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. december 1. szombat, 10:00
A fiumei polgármester ki is akadt azon, hogy Zágráb az usztasákat tolerálja, de a fiumei zászlót továbbra is tiltja.

Fiumében a Lista za Rijeku/Lista per Fiume autonomista párt régóta küzd azért, hogy a város önálló történelmét és identitátását jobban hangsúlyozza. Ahogy egy nemrégi konferencián a párt elnöke, Danko Švorinić mondta:

 

„Sem a horvátok, sem a szerbek nem tarthatnak kizárólagos igényt a Rijeka névre, ahogy a magyarok vagy az olaszok sem a Fiuméra”,

 

ugyanis a város nem egyetlen nemzetiségé.

 

A zágrábi centralizmussal és a horvát nacionalizmussal mindig is szemben állt a ma már elsősorban jugoszláv identitásával különcködő tengerparti város. Švorinićék pártja azonban a Habsburg-múltat, a magyar és az olasz elemeket is jobban hangsúlyozná.

 

Emiatt követelik régóta, hogy a jelenleg használatos jellegtelen városi zászlót, amin a város régi címere világoskék alapon látható, az egykori fiumei trikolór váltsa fel. Erre a várost két évtizede vezető Vojko Obersnel szociáldemokrata polgármester is igent mondott, a helyi szocdemek szintén a város multikulturalizmusát szeretnék ezzel hangsúlyozni.

 

Zágráb azonban – amint arról a magyar sajtóban egyedüliként az Azonnali beszámolt – júniusban nem adott engedélyt a fiumei városi tanács baloldali és autonomista képviselői által városi zászlóvá tett trikolórra.

 

Horvátország ugyanis olyannyira centralizált ország, hogy még a városi zászlókról is a zágrábi belügyminisztérium dönt.

 

Obersnel ősszel ismét megpróbálta a zászlót elfogadtatni, de megint nemleges választ kapott. Ezután a szocdem városvezető éles hangvételű levélben fordult most csütörtökön Lovro Kuščević konzervatív (HDZ-s) belügyminiszterhez.

 

Ebben Obersnel először is nekimegy a politikusnak, amiért az elfogadja a Za dom spremni (A hazáért készen) egykori usztasa köszöntést. Noha Kuščević azt állítja, hogy ő az usztasa mozgalmat nem tolerálja, ez nem jelent semmit, ugyanis – amint Obersnel írja neki – hivatalosan nincs is ma usztasa mozgalom. A belügyminiszter azonban az usztasák köszöntését nagyon is tolerálja például a horvát veteránok között, amivel szemben soha nem szólalt fel.

 

HAJÓJAVÍTÓ FIUME TENGERPARTJÁN. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

 

Majd Obersnel a nyílt levelében rátér a fiumei zászló ügyére, amit többek között azzal utasított el a zágrábi belügy, hogy az egy irredenta (azaz olasz nacionalista) jelkép lenne: „Hogyan láthat Ön a fiumei zászlóban irredenta jelképet, de a mindenütt jelenlévő Za dom spremni köszöntésben nem látja az usztasa mozgalom jelképét?“

 

Obersnel a belügyminiszteri tiltás ellenére sem adja fel, hogy a magyar időkben használt zászló legyen ismét Fiume hivatalos jelképe:

 

„Függetlenül attól, hogy mi fog most történni Fiume történelmi zászlajával, meg vagyok győződve, hogy előbb vagy utóbb újra ez lesz a város zászlaja, mert a kormányok és a miniszterek változnak.“

 

Obersnel szerint elfogadhatatlan, hogy egy horvát belügyminiszter nem az usztasák jelképeit, hanem egy 1870-ben bevezetett városi zászlót üldöz.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha a Fidesz nem ügyködik azon, hogy megszivassa az ellenzéki frakciókat, ma aligha bővült volna a DK padsora
a Liberálisok elnökével.

Úgy volt, hogy májusra tolják a tisztújítást a Jobbikban, de az elnökség most mégis inkább január 25-én megtartaná azt. Jakab Péter újraindul, de módosít a feltételein.

A Győri Audi ETO legendás kézilabdázója szerint a fideszes Dézsi Csaba András a garancia arra, hogy bővüljenek a lehetőségek a győri sportban.

Karácsonyi körkérdést indít az Azonnali: mit ajándékozna Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak Bugár Béla, a szlovákiai Híd párt elnöke?

Megtolta kicsit a fideszes jelölt kampányát a kormánypárti média Győrben, ingyen szórták a lapot az összes postaládába.

Igazi reneszánsz ember a Fidesz polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András, de éppen a városi ügyekre maradt kevés ideje az elmúlt években.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Hogyan amerikanizálódtak a hazai ideológiai viták, a kampánytechnikák, a politikai intézményrendszer? Dec. 10.

Van-e esélyük a törököknek az EU-tagságra, vagy végleg keleten ragadnak? Vitaest december 10-én.

December 11-én az NKE-n lehet honvédelemről trécselni a kormány bevándorlásellenes kabinetjének vezetőjével.

Kifejezetten érdekesnek tűnő konferencia a budapesti Goethe Intézetben december 12-én.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás