Miroslav Škoro megígérte: ő kormányfőként visszautasítja „Orbán provokációit”

Szerző: Techet Péter
2020.06.09. 19:58

A jobboldali politikus hétfőn Fiumében tett látogatást, ahol kitért a „Tengerre magyar” feliratú emléktáblára is. A politikus is a rossz fordításnak hisz, ezért beszélt „provokációról” Orbán részéről.

Miroslav Škoro megígérte: ő kormányfőként visszautasítja „Orbán provokációit”

Miroslav Škoro, a tavaly év végi horvát elnökválasztáson meglepetésre a szavazatok negyedét megszerző énekes-üzletember a július ötödikei választásokon már saját párttal, a Haza Mozgalommal indul el. Ennek listájára több kisebb szélsőjobboldali pártot is felvett, a közvélemény-kutatásokban a Škoro-párt jóval az elnökválasztási eredménye alatt áll: tíz százalék szavazna rájuk.

A párt főleg Szlavóniában és Zágrábban számíthat jelentősebb támogatottságra, különösen rosszul áll azonban a hagyományosan baloldali Fiume városában. Hétfőn azonban éppen ott tett látogatást, ahol tett is egy meglepő bejelentést:

a horvát nacionalista Škoro-párt helyi listáján indul egy neves fiumei olasz történész, Carla Konta.

A fiumei egyetem fiatal oktatója ezt azzal indokolta, hogy ő bár olasz nemzetiségűnek tartja magát, de „az én patriotizmusom azt jelenti, hogy Horvátországot és Olaszországot is szeretem”. (A történész-politikussal az Azonnalin nemsokára lesz interjú.)

Ha már Fiumében járt, Škorot is megkérdezte a sajtó arról, mit gondol a „Tengerre magyar” feliratról. Amint arról az Azonnali beszámolt: vasárnap terjedt el az a fake news Horvátországban, hogy Orbán Viktor egy „Fiume – magyar tenger” feliratú emléktáblát avatott volna – holott az emléktáblán az áll, hogy „Fiume – Tengerre magyar”.

A félrefordítás ellen a zágrábi magyar nagykövetség mellett a fiumei olasz kisebbségi önkormányzat is tiltakozott, mégis a mai napig – a konzervatív Večernji List napilap kivételével – a rossz fordítást terjeszti a horvát sajtó. Hétfőn a horvát külügyminisztérium, amelynek szintén nem sikerült az emléktábla szövegét horvátra lefordítania, még azt is bejelentette: az emléktábla kapcsán beszélgetésre hívják be a zágrábi magyar nagykövetet.

Škoro a kérdésre, hogy ő mit szól az emléktáblához, azt mondta: „az orbáni provokációnak egyszer vége kell lennie”,

és elvárta volna, hogy mind a horvát kormányfő, mind a horvát külügyminiszter határozottan „visszautasítja” Orbánt, de megígérte: ha ő lesz ezen posztok valamelyikén, meg fogja majd tenni.

MIROSLAV ŠKORO A FIUMEI CORSÓN TALÁLKOZIK HELYI HÍVEIVEL. NOHA A ŠKORO-PÁRT LISTÁJÁN INDUL EGY HELYBEN JÓL ISMERT OLASZ TÖRTÉNÉSZ, A PÁRTNAK A BALOS TENGERPARTI VÁROSBAN NEM SOK ESÉLYE VAN. FOTÓ: CARLA KONTA / FB

A politikus, aki egykoron Pécsett horvát konzul volt, azonban arra is emlékeztetett, hogy a magyar és a horvát „baráti nép”, ezért se örül „az ilyen provokációknak”.

Miroslav Škoro listáján indul amúgy Dalmáciában az a Ruža Tomašić is, aki 2015-ben – a fiumei nagyszámú szerb és olasz kisebbségek miatt – kétségbevonta, hogy Fiume horvát város lenne, de már akkor megígérte:

„Fiume még nem horvát város, csak város Horvátországban, de horvát várossá kell tenni!”

NYITÓKÉP: Miroslav Škoro kedden a fiumei Corsón / Carla Konta, Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek