+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 8. hétfő, 17:44
A horvát sajtó többsége továbbra sem volt képes lefordítani helyesen horvátul a „Tengerre magyar“ mondatot, ezért most már a horvát külügy a félreértett emléktábla-szöveg miatt beszélgetésre invitálja a zágrábi magyar nagykövetet.

Amint arról az Azonnali beszámolt:

 

a horvát sajtóban vasárnap futótűzként terjedt el az a fake news, hogy Orbán Viktor egy olyan emléktáblát avatott volna, amin Fiumét „magyar tengerként“ írják le.

 

A 24 Sata bulvárnapilap Orbán „újbóli provokációjáról“ írt, a baloldali fiumei Novi List napilap pedig véleménycikkben szólította fel gyakorlatilag a horvát külügyet, hogy intézkedjék. Vasárnap estére már a horvátországi és szlovéniai olasz médiát is megjárta a hamis információ: a horvát lapok félrefordítását átvette a fiumei La Voce del Popolo napilap, és a szlovéniai közszolgálati televízió olasz adása is beszámolt róla. (E sorok szerzője mindkép lap Facebook-oldalán jelezte a tévedést, de sehol nem korrigáltak eddig.)

 

A Novi List felszólításának először csak Oleg Butković, horvát közlekedésügyi miniszter tett eleget, aki a Facebook-oldalán azt írta ki, hogy „nem reagál olcsó provokációkra“, hogy aztán mégis reagáljon: „a történelem történelem marad“, figyelmeztetett a politikus.

 

Az Azonnali információi szerint mind fiumei és tengermelléki magyarok közül többen, mind a fiumei autonómista párt egyes politikusai jelezték több horvát lapnál is a téves fordítást – köztük egy magyar-horvát bírósági tolmács is –, elvégre

 

a „Tengerre magyar“ horvátul nem „mađarsko more“ („magyar tenger“), hanem „Na more, mađari“.

 

Az, hogy a két mondat egészen mást jelent, nem kell magyarázni: míg az első arra utalna, hogy Orbán Magyarországnak vindikálja Fiumét, a másik mondat a kossuthi felszólításra utal – nem beszélve arról, hogy a magyar turisták által kedvelt Horvátországnak kevés kifogása lehet az ellen, ha magyarok „a tengerre“ mennek.

 

EZT LÁTTA MAGYAR TENGERNEK A HORVÁT SAJTÓ EGÉSZE. FOTÓ: ORBÁN VIKTOR / FB

 

Ahogy a horvát sajtó egészének, úgy láthatóan a horvát Külügyminisztériumnak se sikerült egy magyar fordítót kerítenie – amúgy a magyar mondatot elég lett volna csak a Google Translate-be beírni (ugyan nem éppen helyes eredményt ad, de semmiképpen sem „magyar tengert“ fordít) –, ugyanis

 

a zágrábi külügy hétfőn közleményben határolódott el az emléktáblától.

 

Igaz, hozzáteszik: a zágrábi magyar nagykövetség azt jelezte nekik, hogy helytelenül lett az emléktábla szövege horvátra fordítva. Ezt amúgy egyedül a konzervatív Večernji List napilap fogadta el, mert az újság ma már a helyes fordítást – „Rijeka – Na more Mađari“ – közölte, a fiumei baloldali Novi List napilap a mai számában is ragaszkodik ahhoz: a mondat azt jelenti, hogy „madjarsko more“, azaz „magyar tenger“.

 

A horvát külügyminisztérium azt közölte a horvát sajtóval, hogy magyarázatot kértek a zágrábi magyar nagykövetségtől az emléktáblára, és függetlenül attól, hogy mi is áll ténylegesen a táblán,

 

a felirat miatt beszélgetésre behívják a zágrábi nagykövetet a horvát külügybe.

 

A GOOGLE TRANSLATE NEM AD PONTOS FORDÍTÁST (MAGYARORSZÁG A TENGERIG-NEK FORDÍTJA A MONDATOT), DE AZT, HOGY A TENGERRE MAGYAR NEM MAGYAR TENGERT JELENT, MÉG ÍGY IS KI LEHETETT VOLNA DERÍTENI. FOTÓ: GOOGLE

 

A horvát külügy kijelentette: noha Magyarországot és Horvátországot „évszázados közös történelem köti össze“, Fiume városának mai hovatartozása nem lehet vita tárgya: az a Horvát Köztársaság része. A horvát diplomácia ezért hozzátette: „elítélünk minden olyan intézkedést, amely békétlenséget visz a jószomszédi viszonyba“. Ennek tisztázására kérik be a magyar nagykövetet – nem berendelésről van szó, hanem a közlemény szerint „beszélgetésről“.

 

NYITÓKÉP: Horvát külügyminisztérium épülete / Suradnik13, Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

Az új címkézési szabályokat – amelyeket először az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjainál vezetnek be – a nagyobb átláthatóssággal indokolja a Twitter.

Az ötcsillagos római főpolgármester állította le a projektet: az Örök Város „örökké antifasiszta marad“. De tényleg ez a valós indok?

Hetvenöt éve dobták le az amerikaiak Hirosimára az atombombát, ami azonnal megölt 78 000 embert. Máig több, mint tízezer nukleáris töltet van a világban.

A demokrata elnökjelölt kampánycsapata szerint a kérdés eleve abszurd volt, amire abszurd választ kellett adni.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Twitter megosztás Google+ megosztás