+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. június 7. vasárnap, 15:20
Orbán Viktor egyik videójában látható volt egy emléktábla: „tengerre magyar“. A horvát sajtó azonban ezt „magyar tengernek“ fordította félre, és provokációt emlegetett.

Orbán Viktor egy olyan videót tett közzé a Facebook-profilján, amelyen látható egy emléktábla a felirattal: „Fiume – Tengerre magyar“. A horvát sajtó ezt azonnal átvette, de

 

a „Tengerre magyar” felszólítást „magyar tengernek” fordította, mintha Orbán magyar területnek tartaná ma is Fiumét.

 

A 24 Sata horvát bulvárnapilap azt írta, hogy „Orbán megint provokál”. A baloldali Nacional hetilap is azt állította cikkében, hogy a „Tengerre magyar” „madjarsko more”-t, azaz „magyar tengert” jelentene. A szerb soviniszta bulvárnapilap, az Informer is azonnal átvette a félrefordítást, de ők kárörömmel tálalták: „dühösek lesznek a horvátok, Orbán elveszi tőlük Fiumét”.

 

EZT LÁTTA MAGYAR TENGERNEK A HORVÁT SAJTÓ EGÉSZE. FOTÓ: ORBÁN VIKTOR / FB

 

A fiumei baloldali Novi List napilap egyenesen azt kérdezte véleménycikkben,

 

„hogy Horvátország reagál-e hivatalosan a feliratra, miszerint Fiume magyar tenger”.

 

Orbán Viktor videójában azonban egyértelműen látható, hogy nem „magyar tenger”, hanem a kossuthi mondat, miszerint „tengerre magyar”, szerepel az emléktáblán – ami ellen azon Horvátországnak se lehet kifogása, ahova számos magyar turista jár „a tengerre”.

 

Végül a zágrábi kormány részéről a félrefordított emléktáblára Oleg Butković, horvát közlekedésügyi miniszter reagált, aki azt írta a Facebookján: „a kormány nem reagál olcsó provokációkra”, de arra figyelmeztetett: „a történelem történelem marad”. Butković azt hangsúlyozta, hogy „Rijeka [Fiume] Isztria mellett az első volt, amely fellázadt a fasizmussal szemben, ezért tiszteletet érdemel”, és ezt várja el más kormányoktól.

 

NYITÓKÉP: Fiume a magyar uralom idején (1900) / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

És az egész EU-ban mi tartunk a legjobban a választási csalásoktól és a közösségi médiától is egy nemzetközi közvélemény-kutatás szerint.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás