Zágráb félrefordította Orbán egyik videóját, majd provokációt kiáltott

Szerző: Techet Péter
2020.06.07. 15:20

Orbán Viktor egyik videójában látható volt egy emléktábla: „tengerre magyar“. A horvát sajtó azonban ezt „magyar tengernek“ fordította félre, és provokációt emlegetett.

Zágráb félrefordította Orbán egyik videóját, majd provokációt kiáltott

Orbán Viktor egy olyan videót tett közzé a Facebook-profilján, amelyen látható egy emléktábla a felirattal: „Fiume – Tengerre magyar“. A horvát sajtó ezt azonnal átvette, de

a „Tengerre magyar” felszólítást „magyar tengernek” fordította, mintha Orbán magyar területnek tartaná ma is Fiumét.

A 24 Sata horvát bulvárnapilap azt írta, hogy „Orbán megint provokál”. A baloldali Nacional hetilap is azt állította cikkében, hogy a „Tengerre magyar” „madjarsko more”-t, azaz „magyar tengert” jelentene. A szerb soviniszta bulvárnapilap, az Informer is azonnal átvette a félrefordítást, de ők kárörömmel tálalták: „dühösek lesznek a horvátok, Orbán elveszi tőlük Fiumét”.

EZT LÁTTA MAGYAR TENGERNEK A HORVÁT SAJTÓ EGÉSZE. FOTÓ: ORBÁN VIKTOR / FB

A fiumei baloldali Novi List napilap egyenesen azt kérdezte véleménycikkben,

„hogy Horvátország reagál-e hivatalosan a feliratra, miszerint Fiume magyar tenger”.

Orbán Viktor videójában azonban egyértelműen látható, hogy nem „magyar tenger”, hanem a kossuthi mondat, miszerint „tengerre magyar”, szerepel az emléktáblán – ami ellen azon Horvátországnak se lehet kifogása, ahova számos magyar turista jár „a tengerre”.

Végül a zágrábi kormány részéről a félrefordított emléktáblára Oleg Butković, horvát közlekedésügyi miniszter reagált, aki azt írta a Facebookján: „a kormány nem reagál olcsó provokációkra”, de arra figyelmeztetett: „a történelem történelem marad”. Butković azt hangsúlyozta, hogy „Rijeka [Fiume] Isztria mellett az első volt, amely fellázadt a fasizmussal szemben, ezért tiszteletet érdemel”, és ezt várja el más kormányoktól.

NYITÓKÉP: Fiume a magyar uralom idején (1900) / Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek