+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 28. csütörtök, 18:18
Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Amint arról az Azonnali már többször beszámolt: a horvát tengerparti Fiume régóta küzd azért, hogy a jelenlegi egyszínű (világoskék) zászlaja helyet bevezethesse azon bordó-sárga-kék-trikolórt (ez szerepel a nyitóképen is), amelyet a magyar időkben kapott a város. Ezzel a zászlóval tudná a város történelmét és annak révén sajátos helyzetét Horvátországon belül kifejezni:

 

ha mára már el is tűnt a hajdani multikulturális város nagyrésze, a várost irányító baloldali koalíció fontosnak tartja az erre való emlékezést – mintegy a horvát nacionalizmussal szemben.

 

EZT A ZÁSZLÓT AKARJA A VÁROS VISSZAÁLLÍTANI. FORRÁS: LISTA ZA RIJEKU / FACEBOOK

 

Mivel azonban Horvátországban a helyi zászlókat a zágrábi belügyminisztériumnak kell jóváhagynia, a város nem ért el sikert: Zágráb folyamatosan blokkolt. Nem csak azt kifogásolta, hogy Horvátországban csak az állami zászló lehet trikolór, a városoknak, megyéknek meg kell elégedniük egyszínű zászlókkal, amelyeken csak a helyi címer jelenthet valami eltérést, de

 

azt is állította: a baloldali városvezetés által akart zászló irredenta jelkép lenne,

 

elvégre ez volt az olasz időkben is a város zászlaja, és a mai napig a főleg Róma Laurentina negyedében élő elűzött, elmenekült fiumei olasz közösség ezt használja.

 

Az érvelés azonban történelmileg téves: egyrészről a zászló a magyar időkből származik, nem az olasz fasiszták találták ki. Másrészről éppen azon fiumei autonomizmusnak volt a jelképe – és ma is a helyi autonomista párt, a Lista za Rijeku / Lista per Fiume a leghangosabb támogatója –, amely nem csak a horvát nacionalizmussal, de az olasz irredentizmussal is szemben állt.

 

MA EZT A ZÁSZLÓT KÉNYTELEN FIUME HASZNÁLNI HIVATALOSAN. FORRÁS: CRO-COP / WIKIPEDIA

 

Hiába mondta ki 2018-ban a zágrábi Közigazgatási Bíróság, hogy a belügyminisztériumi tiltás jogellenes volt, a horvát belügy nem engedett: újra nemet mondott a helyi kérésre. Vojko Obersnel szociáldemokrata polgármester ki is akadt, mondván: miközben az usztasa-jelképek (akár a Za dom spremni-köszönés) szabadon használhatóak, Zágráb egy 1870-ből származó zászlót tilt.

 

Végül máshoz folyamodott a város: nem hivatalos, hanem ünnepi zászlóként vezeti be a lobogót,

 

és mivel ez a jogi kategória nem ismert, nem is kell ahhoz zágrábi engedély, viszont ezentúl loboghat ez a zászló – elvégre mégiscsak ez az ünnepi – a hivatalos helyi épületeken.

 

Az említett autonomista párt nyújtotta be a javaslatot, amit csütörtökön a városi tanács baloldali többsége meg is szavazott.

 

A magyar időkből származó zászló ellen szavaztak a jobbközép HDZ képviselői,

 

szintén nemet nyomott a HDZ-szakadárok Bura (Bóra) frakciója, valamint a klerikális-neoliberális Most párt helyi képviselője; a radikális baloldali Fiatal Akció (AM) képviselője tartózkodott.

 

NYITÓKÉP: Fiumei városházán 2018 nyarán még csak nem hivatalosan lógott kint a történelmi zászló / fotó: Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Kávébab, kávéfőzők formában, kefék, filterek és tamperek: ebben a szegedi webshopban van minden, amire egy kávéőrültnek szüksége lehet.

Szerinte az a nemzet szégyene: több karakterben foglalkoztak egy rapperrel, mint azzal, ahogy átadott Orbánnal egy villamosvezetéket.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás