+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. május 28. csütörtök, 18:18
Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

Amint arról az Azonnali már többször beszámolt: a horvát tengerparti Fiume régóta küzd azért, hogy a jelenlegi egyszínű (világoskék) zászlaja helyet bevezethesse azon bordó-sárga-kék-trikolórt (ez szerepel a nyitóképen is), amelyet a magyar időkben kapott a város. Ezzel a zászlóval tudná a város történelmét és annak révén sajátos helyzetét Horvátországon belül kifejezni:

 

ha mára már el is tűnt a hajdani multikulturális város nagyrésze, a várost irányító baloldali koalíció fontosnak tartja az erre való emlékezést – mintegy a horvát nacionalizmussal szemben.

 

EZT A ZÁSZLÓT AKARJA A VÁROS VISSZAÁLLÍTANI. FORRÁS: LISTA ZA RIJEKU / FACEBOOK

 

Mivel azonban Horvátországban a helyi zászlókat a zágrábi belügyminisztériumnak kell jóváhagynia, a város nem ért el sikert: Zágráb folyamatosan blokkolt. Nem csak azt kifogásolta, hogy Horvátországban csak az állami zászló lehet trikolór, a városoknak, megyéknek meg kell elégedniük egyszínű zászlókkal, amelyeken csak a helyi címer jelenthet valami eltérést, de

 

azt is állította: a baloldali városvezetés által akart zászló irredenta jelkép lenne,

 

elvégre ez volt az olasz időkben is a város zászlaja, és a mai napig a főleg Róma Laurentina negyedében élő elűzött, elmenekült fiumei olasz közösség ezt használja.

 

Az érvelés azonban történelmileg téves: egyrészről a zászló a magyar időkből származik, nem az olasz fasiszták találták ki. Másrészről éppen azon fiumei autonomizmusnak volt a jelképe – és ma is a helyi autonomista párt, a Lista za Rijeku / Lista per Fiume a leghangosabb támogatója –, amely nem csak a horvát nacionalizmussal, de az olasz irredentizmussal is szemben állt.

 

MA EZT A ZÁSZLÓT KÉNYTELEN FIUME HASZNÁLNI HIVATALOSAN. FORRÁS: CRO-COP / WIKIPEDIA

 

Hiába mondta ki 2018-ban a zágrábi Közigazgatási Bíróság, hogy a belügyminisztériumi tiltás jogellenes volt, a horvát belügy nem engedett: újra nemet mondott a helyi kérésre. Vojko Obersnel szociáldemokrata polgármester ki is akadt, mondván: miközben az usztasa-jelképek (akár a Za dom spremni-köszönés) szabadon használhatóak, Zágráb egy 1870-ből származó zászlót tilt.

 

Végül máshoz folyamodott a város: nem hivatalos, hanem ünnepi zászlóként vezeti be a lobogót,

 

és mivel ez a jogi kategória nem ismert, nem is kell ahhoz zágrábi engedély, viszont ezentúl loboghat ez a zászló – elvégre mégiscsak ez az ünnepi – a hivatalos helyi épületeken.

 

Az említett autonomista párt nyújtotta be a javaslatot, amit csütörtökön a városi tanács baloldali többsége meg is szavazott.

 

A magyar időkből származó zászló ellen szavaztak a jobbközép HDZ képviselői,

 

szintén nemet nyomott a HDZ-szakadárok Bura (Bóra) frakciója, valamint a klerikális-neoliberális Most párt helyi képviselője; a radikális baloldali Fiatal Akció (AM) képviselője tartózkodott.

 

NYITÓKÉP: Fiumei városházán 2018 nyarán még csak nem hivatalosan lógott kint a történelmi zászló / fotó: Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás