Most már kijelenthető: Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást

2020.11.07. 17:33

Szoros küzdelemben Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje nyerte meg az amerikai elnökválasztást. Ez azonban még nem jelenti a választások végét, ugyanis Trump kampánycsapata több államban is jogi lépésekkel támadja majd az eredményt.

Most már kijelenthető: Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást

Szoros küzdelemben Barack Obama korábbi alelnökét, a demokrata Joe Bident választották az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökévé, legalábbis a CNN prognózisa szerint ezen már nem tud változtatni semmi. A 77 éves politikus 36 éven keresztül, 1972-től 2009-ig volt az északnyugati Delaware állam szenátora. Ezután 2009 és 2016 között a demokrata Barack Obama mellett töltötte be az Amerikai Egyesült Államok alelnöki funkcióját.

A november 3-án véget ért amerikai elnökválasztás eredményeképpen

Joe Bidennek sikerült összegyűjtenie a megválasztásához szükséges 270 elektori szavazatot, miután megnyerte a 20 elektori szavazattal bíró Pennsylvania államot is.

Biden jelenleg 273 elektori szavazattal rendelkezik, miután csütörtökön bevette a 10 elektori szavazatot hozó Wisconsint és a 16 elektori szavazatot hozó Michigant, szombaton pedig már Pennsylvaniát is. Ezzel nemcsak a CNN, de már a Fox News is bemondta: Biden az Egyesült Államok következő elnöke.

Elképzelhető, hogy Biden más államokban is győz: jelenleg szűkös előnye van Georgiában (16 elektori szavazat), ahol elsősorban az Atlanta környékéről származó levélszavazatok megszámlálása van még hátra, ami a demokrata elnökjelöltnek kedvez, de ezenkívül vezet Nevadában és Arizonában is. Ugyan ezekben az államokban Trump még fordíthat, de ez az elnökválasztást már nem befolyásolja. 

Mint csütörtökön megírtuk, ahhoz, hogy Trump győzzön, a függőben lévő öt államból négyben kellett volna győznie: Észak-Karolinában (15 elektori szavazat), Georgiában (16 elektori szavazat), Pennsylvaniában (20 elektori szavazat), és ezenkívül Arizonát vagy Nevadát is be kellett volna húznia.

Biden a győzelmével mindössze a negyedik olyan amerikai elnök lesz, aki egy hivatalban lévő és újrázni akaró elnökjelöltet győzött le.

A választás estéjén még nem Bidennek állt a zászló, viszont ahogy arról már a választás előtt írtunk: a levélszavazatok elsősorban neki kedveznek. A koronavírus-járvány miatt rekordmennyiségű levélben érkezett szavazatot kellett feldolgoznia a szavazatszámlálóknak, emiatt pedig elhúzódott az eredmények összesítése, ezek a szavazatok ugyanis kettős ellenőrzésen mennek át, mielőtt egyáltalán megszámolnák őket.

Trump szerint nincs még itt a vége

Hivatalosan azonban még nem nyerte meg Biden a választást, hiszen az elektori kollégium csak december 14-én fog összeülni szavazni, és

Trump kampánycsapata már korábban bejelentette, hogy megtámadja az eredményekt Pennsylvaniában, Wisconsinban és Michiganben,

míg Georgiában a szoros eredmény miatt újra fogják számolni a szavazatokat.

Trump már a választás éjszakáján, november 3-án amerikai idő szerint hajnali háromkor elmondott beszédében győztesnek hirdette ki magát, amikor még a függőben levő államokban többmillió szavazat megszámlálásához még hozzá sem fogtak. Azonban mivel ezek levélszavazatok voltak, ezért Biden megfordította az állást Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában is.

Trump emiatt választási csalással vádolta meg a demokratákat, mondván: jelenleg illegális szavazatokat számolnak meg, mivel szerinte azok a levélszavazatok, amelyeket november 3-án adtak fel, és csak november 6-án érkeznek meg, illegálisak. Valójában az amerikai törvények szerint ez államonként eltér: Pennsylvaniában és Nevadában is elfogadják, ha a választás napján adják postára a szavazatokat.

Ezt követően Trump csütörtökön újra a nyilvánosság elé állt, és megismételte a választási csalásról szóló vádjait: szerinte a „törvényes” szavazatokkal könnyedén nyert, a későn beérkező „illegális” szavazatokkal viszont a demokraták megpróbálják „ellopni” tőle a választást. A beszédet közvetítő több tévécsatorna meg sem várta, hogy Trump befejezze a mondandóját: egyszerűen elkapcsoltak, hogy korrigálják az elnök hamis állításait.

NYITÓKÉP: Phil Roeder / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek