+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Karóczkai Balázs
2020. november 7. szombat, 17:33
Szoros küzdelemben Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje nyerte meg az amerikai elnökválasztást. Ez azonban még nem jelenti a választások végét, ugyanis Trump kampánycsapata több államban is jogi lépésekkel támadja majd az eredményt.

Szoros küzdelemben Barack Obama korábbi alelnökét, a demokrata Joe Bident választották az Amerikai Egyesült Államok 46. elnökévé, legalábbis a CNN prognózisa szerint ezen már nem tud változtatni semmi. A 77 éves politikus 36 éven keresztül, 1972-től 2009-ig volt az északnyugati Delaware állam szenátora. Ezután 2009 és 2016 között a demokrata Barack Obama mellett töltötte be az Amerikai Egyesült Államok alelnöki funkcióját.

 

A november 3-án véget ért amerikai elnökválasztás eredményeképpen

 

Joe Bidennek sikerült összegyűjtenie a megválasztásához szükséges 270 elektori szavazatot, miután megnyerte a 20 elektori szavazattal bíró Pennsylvania államot is.

 

Biden jelenleg 273 elektori szavazattal rendelkezik, miután csütörtökön bevette a 10 elektori szavazatot hozó Wisconsint és a 16 elektori szavazatot hozó Michigant, szombaton pedig már Pennsylvaniát is. Ezzel nemcsak a CNN, de már a Fox News is bemondta: Biden az Egyesült Államok következő elnöke.

 

Elképzelhető, hogy Biden más államokban is győz: jelenleg szűkös előnye van Georgiában (16 elektori szavazat), ahol elsősorban az Atlanta környékéről származó levélszavazatok megszámlálása van még hátra, ami a demokrata elnökjelöltnek kedvez, de ezenkívül vezet Nevadában és Arizonában is. Ugyan ezekben az államokban Trump még fordíthat, de ez az elnökválasztást már nem befolyásolja. 

 

Mint csütörtökön megírtuk, ahhoz, hogy Trump győzzön, a függőben lévő öt államból négyben kellett volna győznie: Észak-Karolinában (15 elektori szavazat), Georgiában (16 elektori szavazat), Pennsylvaniában (20 elektori szavazat), és ezenkívül Arizonát vagy Nevadát is be kellett volna húznia.

 

Biden a győzelmével mindössze a negyedik olyan amerikai elnök lesz, aki egy hivatalban lévő és újrázni akaró elnökjelöltet győzött le.

 

A választás estéjén még nem Bidennek állt a zászló, viszont ahogy arról már a választás előtt írtunk: a levélszavazatok elsősorban neki kedveznek. A koronavírus-járvány miatt rekordmennyiségű levélben érkezett szavazatot kellett feldolgoznia a szavazatszámlálóknak, emiatt pedig elhúzódott az eredmények összesítése, ezek a szavazatok ugyanis kettős ellenőrzésen mennek át, mielőtt egyáltalán megszámolnák őket.

 

Trump szerint nincs még itt a vége

 

Hivatalosan azonban még nem nyerte meg Biden a választást, hiszen az elektori kollégium csak december 14-én fog összeülni szavazni, és

 

Trump kampánycsapata már korábban bejelentette, hogy megtámadja az eredményekt Pennsylvaniában, Wisconsinban és Michiganben,

 

míg Georgiában a szoros eredmény miatt újra fogják számolni a szavazatokat.

 

Trump már a választás éjszakáján, november 3-án amerikai idő szerint hajnali háromkor elmondott beszédében győztesnek hirdette ki magát, amikor még a függőben levő államokban többmillió szavazat megszámlálásához még hozzá sem fogtak. Azonban mivel ezek levélszavazatok voltak, ezért Biden megfordította az állást Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában is.

 

Trump emiatt választási csalással vádolta meg a demokratákat, mondván: jelenleg illegális szavazatokat számolnak meg, mivel szerinte azok a levélszavazatok, amelyeket november 3-án adtak fel, és csak november 6-án érkeznek meg, illegálisak. Valójában az amerikai törvények szerint ez államonként eltér: Pennsylvaniában és Nevadában is elfogadják, ha a választás napján adják postára a szavazatokat.

 

Ezt követően Trump csütörtökön újra a nyilvánosság elé állt, és megismételte a választási csalásról szóló vádjait: szerinte a „törvényes” szavazatokkal könnyedén nyert, a későn beérkező „illegális” szavazatokkal viszont a demokraták megpróbálják „ellopni” tőle a választást. A beszédet közvetítő több tévécsatorna meg sem várta, hogy Trump befejezze a mondandóját: egyszerűen elkapcsoltak, hogy korrigálják az elnök hamis állításait.

 

NYITÓKÉP: Phil Roeder / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás