+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. szeptember 23. szerda, 16:46
Még augusztus 6-án jelentette be a kormány, hogy a raktárkoncertezés mellett a fesztiválok és a könnyűzenei klubok is pályázhatnak anyagi támogatásra, hogy ezzel enyhíthessék a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesésüket. A raktárkoncertek megkezdődtek, ahogyan a fesztiváloknak is kiírták a pályázatot, de a könnyűzenei klubok támogatásáról továbbra sincs hír. Mi lett a támogatással? Utánajártunk!

Még augusztus legelején kezdtek el olyan videók terjedni a Facebookon, amikben a zeneiparban dolgozó szakemberek a #CoVideo hashtag alatt arról beszéltek, hogy március óta nem tudnak dolgozni rendesen a szakmájukban, ráadásul lassan már a tartalékaikat is felélték. Hogy megmutassák, nélkülük mit lehetne látni és hallani egy koncertből, elsötétült a kép.

 

Sok zeneipari munkásnak ezért keltett bizakodást Szentkirályi Alexandra augusztus 6-i bejelentése: a kormányszóvivő arról beszélt, hogy a kormány a raktárkoncertekre elkülönített 5,3 milliárd forinton túl újabb 2,12 milliárd forintot fordít a zeneipar megmentésére. Ellentétben a raktárkoncertekkel, ahol 150 zenekar és azok kisegítő személyzete kap átlagon felüli gázsit, a zeneipar megmentését célzó második csomagból a bevételeiktől eleső fesztiválszervező cégek, illetve a tavaszi és nyári klubszezont kvázi eltemető könnyűzenei klubok kaphatnak támogatást.

 

A kormányinfón Szentkirályi arról beszélt, hogy mindkét esetben pályázat útján igényelhetnek majd támogatást a jogosultak: a fesztiválokat szervező irodák között összesen 700 millió forintot osztanak ki, míg a fennmaradó 1,4 milliárd forintot 80 vidéki, 20 nagyobb – leginkább fővárosi – klub, illetve 11 határon túli klub között osztják ki, akiknek a megítélt támogatásért cserébe 10-10 koncertet vagy táncos rendezvényt kell szervezniük.

 

Itt érdemes háromfelé bontani a történetet.

 

A július 30-án bejelentett raktárkoncertek megtartására a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) különböző fesztiválszervezők és egyéb zeneipari szakemberek javaslatára hívott meg 150 zenekart (ebből 100 zenekart a fesztiválszervezők ajánlottak, 50 zenekart pedig más zeneipari szakemberek), ami eddig viszonylag olajozottan is működik. A 150 meghívott zenekar és zenész nagyrészét már bejelentették, a felvételek pedig már el is kezdődtek augusztus végén és szeptember elején. Ugyan lehet kritizálni ezt a megoldást, de a bevételi forrásukat elvesztett zenekarok és az ő kisegítő személyzetük így közvetlenül jutottak anyagi támogatáshoz.

 

Azonban a másik két eset már kicsit bonyolultabb. A Magyar Közlönyben a kormányinfó másnapján, augusztus 7-én hirdették ki a kormány határozatát, azonban ez lényegében semmi újat nem tartalmazott, csak megismételték a kormányinfón elmondottakat: a miniszterelnöki kabinetfőnök, azaz Rogán Antal és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fesztiválok esetén a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve bonyolítják le a pályázati rendszert, míg a klubok esetén a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeummal együtt végzik ugyanezt. 

 

Azonban míg a fesztiválok esetén már ki is írták a pályázatot, és szeptember 24-én le is jár a benyújtási határidő, a klubok megsegítésének mikéntjéről még szeptember 23-án, a bejelentés után majdnem másfél hónappal sincs semmi információ.

 

Sem az EMMI pályázati oldalán, sem a PIM oldalán nem találni információt a pályázatról, vagy arról, hogy egyáltalán hogyan állnak az előkészületek.

 

Mindössze az minisztérium alá tartozó Nemzeti Kulturális Alap (NKA) oldalán van feltüntetve két pályázat a klubok részére, azonban ezek nem összetévesztendőek a Szentkirályi Alexandra által belebegtetett támogatással, ezek a szokásos évi klubtámogatások koncertekért cserébe, 50 millió forintos keretösszegből.

 

Senki nem tud semmit a támogatásokról

 

Az augusztus 6-án bejelentett támogatás jóval nagyobb segítséget nyújtana a kluboknak. Az egész pályázat eleve 1,42 milliárd forint keretösszegű, amiből a kisebb vidéki klubok maximum 9-9 millió forint, a nagyobb klubok pedig maximum 30 millió forint támogatást igényelhetnek, azonban ezek még mindig csak a Szentkirályi Alexandra által elmondottak, hiszen se az EMMI, sem a PIM nem adott még ki nyilatkozatot vagy bármilyen információt a pályázat kapcsán, a Magyar Közlönyben kihirdetett határozat erről pedig nem határoz.

 

Zeneipari forrásaink közül volt olyan, aki a munkahelyén a pályázatírásért felel, és elmondta, hogy

 

naponta többször is frissítgetik az oldalakat, de mindhiába. Pedig ahhoz, hogy egyáltalán túléljen a hely, jól jönne a belebegtetett támogatás.

 

Ugyanis nagyon sok klub egyszerűen felélte a tartalékait, a különböző beruházásokra és fejlesztésekre pedig már egyáltalán nem is maradt pénz.

 

Ezért az alábbi kérdéseinket megküldtük az EMMI-nek és a PIM-nek többször is, hogy megtudjuk, milyen fázisban van éppen a pályázat. 

 

+ Mikor kezdtek el dolgozni a pályázat kiírásán? Hogyhogy a könnyűzenei klubok pályázata még nem lett kiírva, míg a fesztiválipar megsegítésére ez már sikerült? Mi ennek az oka?

 

+ Történt-e már egyeztetés az EMMI, a miniszterelnök kabinetfőnöke és a PIM között ez ügyben? Ha igen, mikor? Eddig hányszor egyeztettek a támogatási rendszer kidolgozása kapcsán?

 

+ Reményeik szerint mikor fogják kihirdetni a pályázati kiírást? Van-e már pontos dátum? Ha nincs, akkor önök szerint leghamarabb mikor kerülhet kihirdetésre?

 

+ Ha ki lesz hirdetve a pályázati kiírás, mennyi ideig lehet majd jelentkezni?

 

+ Milyen lesz a pályázat? Nyílt vagy meghívásos? Abban az esetben, ha a pályázat meghívásos alapon működne, kiket terveznek meghívni, és erről mi alapján döntenének?

 

+ Milyen szakmai vagy egyéb szempontok alapján fognak majd dönteni, hogy ki jogosult a támogatásra és mekkora összegben?

 

Cikkünk megjelenéséig az EMMI-től nem kaptunk választ, míg

 

a PIM sajtóosztálya azzal hárította el kétszer is a válaszadást, hogy a pályázati felhívás véglegesítéséig, illetve nyilvánosságra hozataláig nem tudnak érdemben nyilatkozni.

 

Hiába jeleztük, hogy csak két kérdésünk foglalkozott a pályázati felhívás tartalmával, és akkor legalább az egyeztetések és tárgyalások alakulásáról adjanak tájékoztatást, azonban másodjára is csak az előző levelükben leírtakat tudták megerősíteni.

 

A raktárkoncertek sem minden esetben tökéletesek

 

A raktárkoncertekről fentebb már volt szó: 150 zenekar kap támogatást, a miniszterelnök kabinetfőnöke az MTÜ-vel együttműködve pedig összesen 5,3 milliárd forintból gazdálkodik. Azonban a Magyar Közlönyben arról már nem határoznak, hogy ezt az összeget pontosan milyen arányban kell elosztani a kiemelt gázsit kapó zenészek, a háttérstáb, illetve a felvételeket és produkciót lebonyolító emberek között.

 

Tóth Gábor, a Supermanagment koncertszervező és menedzsercég munkatársa ugyanakkor azt nyilatkozta a Kreatívnak, hogy az általuk menedzselt zenekarok a 3-4 milliótól kezdve maximum 15 millió forint gázsit kaphatnak a koncertért, az utóbbi egyébként a kiosztható támogatás maximuma is.

 

Ha azt feltételezzük, hogy mindenki megkapja a fellépése után a kiosztható legmagasabb tiszteletdíjat, azaz 15 millió forintot,

 

az akkor is csak 2,25 milliárd forint, azaz a raktárkoncertekre fordított keretösszegnek mindössze a felét kapják a zenekarok és azok közvetlen segítői.

 

Szentkirályi Alexandra a Facebook-videójában még augusztus 5-én azt jelentette be, hogy a fény- és színpadtechnikáért, illetve a produkciók felvételéért és közzétételéért az Antenna Hungária Zrt. felelős, így lehetséges, hogy a zenekarok kisegítői is a zenekaroknak ítélt gázsiból kaphatnak majd pénzt.

 

Kéne a pénz a szcénának, de ki tudja, mikor jön

 

Mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások először a tömegrendezvényeket érintették, így az iparágban dolgozó helyeknek és cégeknek kellett legelőször bezárniuk, ahogy a zenekaroknak és az őket segítő személyzetnek is le kellett tenniük a lantot. Ugyan a veszélyhelyzet június 19-i eltörlésétől kezdve ismét szervezhetnek zenés- és táncosrendezvényeket ötszáz főig, de ez sok zenekarnak és klubnak ráfizetéses, mivel nem tudják előállítani azokat a költségeket, amikkel egy ilyen rendezvény jár. Ennek ellenére nagyon sokan kezdtek el újra koncertezni, adott esetben akár egymást követő napokon többször is ugyanazokon a helyeken, hogy a klubok és a zenekarok így csökkentsék a költségeket, és növelhessék a bevételeket.

 

Jelenleg azonban nem látni, hogy a klubok megsegítésére bejelentett pályázat egyáltalán mikor készül el, ami a klubok mellett a zenekaroknak is nagy lehetőség lenne: ugyanis a támogatásért cserébe a kluboknak 10-10 koncertet kellene szervezni, ahol már a zenekarok sem a megszokott gázsijuk töredékét kaphatnák.

 

Arról pedig nem is beszélve, hogy így közvetetten többezer ember juthat pénzhez, akik technikusként, stagehandként vagy pultosként az iparágban dolgoznak,

 

illetve a zenekar a saját menedzsmentjét és kisegítő személyzetét (turnémenedzser, sajtós, hangosító, road, stb.) is normálisan ki tudná fizetni egy koncert után.

 

Azonban még a zeneipari forrásaink sem tudnak a pályázat alakulásáról semmit, még informális csatornákon se jutott el hozzájuk túl sok információ, pedig az mindenki számára ismert, hogy koncertek – és ezáltal bevételek – nélkül elég kényes helyzetbe kerültek a klubok. A szeptember 21-től életbe lépő este 11 órás záróra pedig sok klub esetében még tovább is nehezíti a működést, mint ahogy az a riportunkból kiderült.

 

NYITÓKÉP: Adrián Zoltán / Dürer Kert (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nécik balkáni hadjáratát.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

Eredetileg Görögország uralkodója lett volna belőle, a politikai helyzet miatt végül, mint az angol királynő hitvese lett világszerte ismert.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás