Másfél hónapja ígérték, mégsincs sehol, mi az? A klubtámogatások!

2020.09.23. 16:46

Még augusztus 6-án jelentette be a kormány, hogy a raktárkoncertezés mellett a fesztiválok és a könnyűzenei klubok is pályázhatnak anyagi támogatásra, hogy ezzel enyhíthessék a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesésüket. A raktárkoncertek megkezdődtek, ahogyan a fesztiváloknak is kiírták a pályázatot, de a könnyűzenei klubok támogatásáról továbbra sincs hír. Mi lett a támogatással? Utánajártunk!

Másfél hónapja ígérték, mégsincs sehol, mi az? A klubtámogatások!

Még augusztus legelején kezdtek el olyan videók terjedni a Facebookon, amikben a zeneiparban dolgozó szakemberek a #CoVideo hashtag alatt arról beszéltek, hogy március óta nem tudnak dolgozni rendesen a szakmájukban, ráadásul lassan már a tartalékaikat is felélték. Hogy megmutassák, nélkülük mit lehetne látni és hallani egy koncertből, elsötétült a kép.

Sok zeneipari munkásnak ezért keltett bizakodást Szentkirályi Alexandra augusztus 6-i bejelentése: a kormányszóvivő arról beszélt, hogy a kormány a raktárkoncertekre elkülönített 5,3 milliárd forinton túl újabb 2,12 milliárd forintot fordít a zeneipar megmentésére. Ellentétben a raktárkoncertekkel, ahol 150 zenekar és azok kisegítő személyzete kap átlagon felüli gázsit, a zeneipar megmentését célzó második csomagból a bevételeiktől eleső fesztiválszervező cégek, illetve a tavaszi és nyári klubszezont kvázi eltemető könnyűzenei klubok kaphatnak támogatást.

A kormányinfón Szentkirályi arról beszélt, hogy mindkét esetben pályázat útján igényelhetnek majd támogatást a jogosultak: a fesztiválokat szervező irodák között összesen 700 millió forintot osztanak ki, míg a fennmaradó 1,4 milliárd forintot 80 vidéki, 20 nagyobb – leginkább fővárosi – klub, illetve 11 határon túli klub között osztják ki, akiknek a megítélt támogatásért cserébe 10-10 koncertet vagy táncos rendezvényt kell szervezniük.

Itt érdemes háromfelé bontani a történetet.

A július 30-án bejelentett raktárkoncertek megtartására a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) különböző fesztiválszervezők és egyéb zeneipari szakemberek javaslatára hívott meg 150 zenekart (ebből 100 zenekart a fesztiválszervezők ajánlottak, 50 zenekart pedig más zeneipari szakemberek), ami eddig viszonylag olajozottan is működik. A 150 meghívott zenekar és zenész nagyrészét már bejelentették, a felvételek pedig már el is kezdődtek augusztus végén és szeptember elején. Ugyan lehet kritizálni ezt a megoldást, de a bevételi forrásukat elvesztett zenekarok és az ő kisegítő személyzetük így közvetlenül jutottak anyagi támogatáshoz.

Azonban a másik két eset már kicsit bonyolultabb. A Magyar Közlönyben a kormányinfó másnapján, augusztus 7-én hirdették ki a kormány határozatát, azonban ez lényegében semmi újat nem tartalmazott, csak megismételték a kormányinfón elmondottakat: a miniszterelnöki kabinetfőnök, azaz Rogán Antal és az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fesztiválok esetén a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve bonyolítják le a pályázati rendszert, míg a klubok esetén a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Múzeummal együtt végzik ugyanezt. 

Azonban míg a fesztiválok esetén már ki is írták a pályázatot, és szeptember 24-én le is jár a benyújtási határidő, a klubok megsegítésének mikéntjéről még szeptember 23-án, a bejelentés után majdnem másfél hónappal sincs semmi információ.

Sem az EMMI pályázati oldalán, sem a PIM oldalán nem találni információt a pályázatról, vagy arról, hogy egyáltalán hogyan állnak az előkészületek.

Mindössze az minisztérium alá tartozó Nemzeti Kulturális Alap (NKA) oldalán van feltüntetve két pályázat a klubok részére, azonban ezek nem összetévesztendőek a Szentkirályi Alexandra által belebegtetett támogatással, ezek a szokásos évi klubtámogatások koncertekért cserébe, 50 millió forintos keretösszegből.

Senki nem tud semmit a támogatásokról

Az augusztus 6-án bejelentett támogatás jóval nagyobb segítséget nyújtana a kluboknak. Az egész pályázat eleve 1,42 milliárd forint keretösszegű, amiből a kisebb vidéki klubok maximum 9-9 millió forint, a nagyobb klubok pedig maximum 30 millió forint támogatást igényelhetnek, azonban ezek még mindig csak a Szentkirályi Alexandra által elmondottak, hiszen se az EMMI, sem a PIM nem adott még ki nyilatkozatot vagy bármilyen információt a pályázat kapcsán, a Magyar Közlönyben kihirdetett határozat erről pedig nem határoz.

Zeneipari forrásaink közül volt olyan, aki a munkahelyén a pályázatírásért felel, és elmondta, hogy

naponta többször is frissítgetik az oldalakat, de mindhiába. Pedig ahhoz, hogy egyáltalán túléljen a hely, jól jönne a belebegtetett támogatás.

Ugyanis nagyon sok klub egyszerűen felélte a tartalékait, a különböző beruházásokra és fejlesztésekre pedig már egyáltalán nem is maradt pénz.

Ezért az alábbi kérdéseinket megküldtük az EMMI-nek és a PIM-nek többször is, hogy megtudjuk, milyen fázisban van éppen a pályázat. 

+ Mikor kezdtek el dolgozni a pályázat kiírásán? Hogyhogy a könnyűzenei klubok pályázata még nem lett kiírva, míg a fesztiválipar megsegítésére ez már sikerült? Mi ennek az oka?

+ Történt-e már egyeztetés az EMMI, a miniszterelnök kabinetfőnöke és a PIM között ez ügyben? Ha igen, mikor? Eddig hányszor egyeztettek a támogatási rendszer kidolgozása kapcsán?

+ Reményeik szerint mikor fogják kihirdetni a pályázati kiírást? Van-e már pontos dátum? Ha nincs, akkor önök szerint leghamarabb mikor kerülhet kihirdetésre?

+ Ha ki lesz hirdetve a pályázati kiírás, mennyi ideig lehet majd jelentkezni?

+ Milyen lesz a pályázat? Nyílt vagy meghívásos? Abban az esetben, ha a pályázat meghívásos alapon működne, kiket terveznek meghívni, és erről mi alapján döntenének?

+ Milyen szakmai vagy egyéb szempontok alapján fognak majd dönteni, hogy ki jogosult a támogatásra és mekkora összegben?

Cikkünk megjelenéséig az EMMI-től nem kaptunk választ, míg

a PIM sajtóosztálya azzal hárította el kétszer is a válaszadást, hogy a pályázati felhívás véglegesítéséig, illetve nyilvánosságra hozataláig nem tudnak érdemben nyilatkozni.

Hiába jeleztük, hogy csak két kérdésünk foglalkozott a pályázati felhívás tartalmával, és akkor legalább az egyeztetések és tárgyalások alakulásáról adjanak tájékoztatást, azonban másodjára is csak az előző levelükben leírtakat tudták megerősíteni.

A raktárkoncertek sem minden esetben tökéletesek

A raktárkoncertekről fentebb már volt szó: 150 zenekar kap támogatást, a miniszterelnök kabinetfőnöke az MTÜ-vel együttműködve pedig összesen 5,3 milliárd forintból gazdálkodik. Azonban a Magyar Közlönyben arról már nem határoznak, hogy ezt az összeget pontosan milyen arányban kell elosztani a kiemelt gázsit kapó zenészek, a háttérstáb, illetve a felvételeket és produkciót lebonyolító emberek között.

Tóth Gábor, a Supermanagment koncertszervező és menedzsercég munkatársa ugyanakkor azt nyilatkozta a Kreatívnak, hogy az általuk menedzselt zenekarok a 3-4 milliótól kezdve maximum 15 millió forint gázsit kaphatnak a koncertért, az utóbbi egyébként a kiosztható támogatás maximuma is.

Ha azt feltételezzük, hogy mindenki megkapja a fellépése után a kiosztható legmagasabb tiszteletdíjat, azaz 15 millió forintot,

az akkor is csak 2,25 milliárd forint, azaz a raktárkoncertekre fordított keretösszegnek mindössze a felét kapják a zenekarok és azok közvetlen segítői.

Szentkirályi Alexandra a Facebook-videójában még augusztus 5-én azt jelentette be, hogy a fény- és színpadtechnikáért, illetve a produkciók felvételéért és közzétételéért az Antenna Hungária Zrt. felelős, így lehetséges, hogy a zenekarok kisegítői is a zenekaroknak ítélt gázsiból kaphatnak majd pénzt.

Kéne a pénz a szcénának, de ki tudja, mikor jön

Mivel a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások először a tömegrendezvényeket érintették, így az iparágban dolgozó helyeknek és cégeknek kellett legelőször bezárniuk, ahogy a zenekaroknak és az őket segítő személyzetnek is le kellett tenniük a lantot. Ugyan a veszélyhelyzet június 19-i eltörlésétől kezdve ismét szervezhetnek zenés- és táncosrendezvényeket ötszáz főig, de ez sok zenekarnak és klubnak ráfizetéses, mivel nem tudják előállítani azokat a költségeket, amikkel egy ilyen rendezvény jár. Ennek ellenére nagyon sokan kezdtek el újra koncertezni, adott esetben akár egymást követő napokon többször is ugyanazokon a helyeken, hogy a klubok és a zenekarok így csökkentsék a költségeket, és növelhessék a bevételeket.

Jelenleg azonban nem látni, hogy a klubok megsegítésére bejelentett pályázat egyáltalán mikor készül el, ami a klubok mellett a zenekaroknak is nagy lehetőség lenne: ugyanis a támogatásért cserébe a kluboknak 10-10 koncertet kellene szervezni, ahol már a zenekarok sem a megszokott gázsijuk töredékét kaphatnák.

Arról pedig nem is beszélve, hogy így közvetetten többezer ember juthat pénzhez, akik technikusként, stagehandként vagy pultosként az iparágban dolgoznak,

illetve a zenekar a saját menedzsmentjét és kisegítő személyzetét (turnémenedzser, sajtós, hangosító, road, stb.) is normálisan ki tudná fizetni egy koncert után.

Azonban még a zeneipari forrásaink sem tudnak a pályázat alakulásáról semmit, még informális csatornákon se jutott el hozzájuk túl sok információ, pedig az mindenki számára ismert, hogy koncertek – és ezáltal bevételek – nélkül elég kényes helyzetbe kerültek a klubok. A szeptember 21-től életbe lépő este 11 órás záróra pedig sok klub esetében még tovább is nehezíti a működést, mint ahogy az a riportunkból kiderült.

NYITÓKÉP: Adrián Zoltán / Dürer Kert (Facebook)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek