+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Illés Gergő
2020. július 30. csütörtök, 11:58
Nem oldják fel augusztus 15-e után sem az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó tiltást, de garázskoncertekre kapnának támogatást a zenészek is. Ha az EU engedélyezi, a postásoknak is béremelés járna, a foglalkoztatási adatok pedig már jóval kedvezőbbek, mint a járvány mélypontján. Mondjuk, mi volt a kormányinfón.
Augusztus 15-e után is fennmaradnak a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozások,

 

vagyis a kormányzati döntés, miszerint 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényeket ne lehessen tartani Magyarországon – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: nincs realitása annak, hogy ezeken a korlátozásokon szeptember előtt változtassanak, ennél hosszabb időtávra viszont még nem lát előre.

 

Garázskoncert-sorozat

 

Bár a zenészek már régóta kérik a rendelkezés felülvizsgálatát a kormánytól – hiszen számukra jelentős bevételkiesést jelent az, hogy igazán nagy koncertek továbbra sem tarthatók – a kormány járványügyi szempontokra hivatkozva ezen továbbra sem szeretne változtatni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis egyelőre a járványgörbe stagnálását tudjuk tartani, a szabályokon való változtatás pedig kockázatos lenne.

 

Ugyanakkor a miniszter bejelentette:

 

5,3 milliárdos támogatást biztosítanak a zenészeknek egy úgynevezett garázskoncertsorozat-programra.

 

Ennek keretében „neves zenei producereket” vonnak be a kiválasztásba, a rendezvénysorozat lebonyolításáért pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség felel majd. Hozzátette: az 5,3 milliárdból 800 millió forintot kifejezetten a cigányzenészek támogatására szánnak.

 

Jön az iskolanyitás, a kormány postás-béremelést szeretne

 

Gulyás Gergely viszont azt is egyértelműsítette: szeptember 1-jétől a megszokott rendben megnyithatnak az iskolák, ez gazdasági szempontból pedig kulcsfontosságú. Az iskolaőrséggel kacsolatban később újságírói kérdésre hozzátette, hogy eddig körülbelül 1300 fő jelentkezett a meghirdetett ötszáz helyre iskolaőrnek, de ez a szám később még növekedésnek is indulhat. Az iskolaőrök kiképzést kapnak, ezután kerülhetnek majd az okatási intézményekhez.

 

A kormány a postásokat is szeretné támogatni a közeljövőben, Gulyás szerint ugyanis ők méltatlanul keveset keresnek a „jó szolgáltatási színvonalhoz képest, amit nyújtanak”. De a cég veszteséges, béremelés pedig csak az Európai Bizottság hozzájárulásával volna lehetséges – ezért csütörtökön a kormány levélben fordul a Bizottsághoz az ügyben.

 

Bért emelni a postásoknak egyébként az uniós versenyjogi szabályozások miatt nem tud egyszerűen a kormány, hiszen ez tiltott állami támogatásnak minősül

 

– ennek jelentősége valójában viszont olyan piacokon van, ahol van valós verseny a postai szolgáltatások között.

 

Már százezerrel több foglalkoztatott van, mint a járvány mélypontján

 

A koronavírusról szóló nemzeti konzultációt eddig 1 192 000-en töltötték ki online vagy postai úton csütörtök reggelig. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint kedvező a konzultáció felé tanúsított érdeklődés, a cél pedig, hogy legyenek egyetértési pontjaik az embereknek a kormánnyal.

 

Index-ügy: Gulyás Gergely szerint addig van Magyarországon sajtószabadság, amíg a kormány az ilyesmi ügyekbe nem szól bele.

 

De megjegyezte, több érdekes hírt is hallott a magyar médiapiac felől az Indexen felül, például azt, amikor egy baloldali médiatulajdonos osztalékot vesz ki a cégéből, miközben az ott dolgozók fizetését 30 százalékkal csökkenti. Ezzel Gulyás Varga Zoltánra, a 24.hu mögött álló Centrál Médiacsoport tulajdonosára utalt, aki viszont a Media1-nek határozottan cáfolta, hogy osztalékot vett volna ki a cégből.

 

A fideszes EP-képviselők a Néppártnak körbeküldött, Index-üggyel kapcsolatos levelére Gulyás úgy felelt: ha olyan ügy van, ahol bizonyos EP-képviselők hazugságokat irogatnak, akkor jó, ha mi is adunk tájékoztatást. 

 

Egy másik újságírói kérdés a KSH adatai szerint 5,1 százalékos, vagyis jelentősen megugró munkanélküliségi adatokra vonatkozott. A miniszter szerint viszont az összehasonlítás csak akkor objektív, ha nemcsak a munkanélküliségi, de a foglalkoztatottsági adatokat is figyelembe vesszük. Ezek pedig azt mutatják, hogy

 

jelenleg 4 457 000 ember dolgozik Magyarországon,

 

ami az egy évvel ezelőtti számokhoz képest 30 ezer fős csökkenést, de a járvány mélypontjához képest százezer fős növekedést mutat. Ezért szerinte a kormány tartani tudja a vállalását, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a vírus tönkretett, az év végére pedig már a járvány előtti foglalkoztatási számokat szeretnék visszaállítani.

 

A beutazási korlátozásokra vonatkozó zöld, sárga és piros országok listáját minden pénteken frissítik: a változtatásokra vonatkozó javaslatokat keddig adja be az operatív törzs, péntekig pedig döntés születik: mondta el a járvánnyal kapcsolatban Gulyás. Hozzátette: nem szeretnének kapkodni és hirtelen változtatásokat tenni, de ha ezt a járványügyi helyzet indokolja, akkor meghozzák a szükséges döntéseket. A miniszter még arról is beszélt, hogy egyelőre itthon nem merült fel olyan ígéret, mint Szlovákiában, ahol a kormány már arról beszél, hogy ingyenes lesz, de nem kötelező a koronavírus elleni leendő védőoltás. Szerinte mivel nincs még vakcina, ezért korai erről beszélni, habár bárcsak már a kormány ezt tervezgethetné.

 

BORÍTÓKÉP: Máthé Zoltán / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eddig három okból lehetett Lengyelországban abortuszt végezni, most az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetésével már csak kettő maradt. Csütörtökre máris új tüntetéseket jelentettek be.

Folytatódik a küzdelem a hatalom és az ellenzéki politikus közt. Navalnij hívei már a második országos tüntetést szervezik szombatra, hogy elérjék szabadon bocsátását.

A 2019 májusában került elő az a videó, ami aztán Heinz-Christian Strache egykori osztrák alkancellár teljes bukásához vezetett. Most végre megszólalt a csapda egyik kitervelője: így zajlott le Strache lépre csalása. Kalandos, filmbe illő részletek!

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A független képviselő a budapesti orosz nagykövetség előtt tüntet egyedül,
mert egy orosz diáknak a járványra hivatkozva a
rendőrség ezt megtiltotta.

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás