+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Illés Gergő
2020. július 30. csütörtök, 11:58
Nem oldják fel augusztus 15-e után sem az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó tiltást, de garázskoncertekre kapnának támogatást a zenészek is. Ha az EU engedélyezi, a postásoknak is béremelés járna, a foglalkoztatási adatok pedig már jóval kedvezőbbek, mint a járvány mélypontján. Mondjuk, mi volt a kormányinfón.
Augusztus 15-e után is fennmaradnak a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozások,

 

vagyis a kormányzati döntés, miszerint 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvényeket ne lehessen tartani Magyarországon – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: nincs realitása annak, hogy ezeken a korlátozásokon szeptember előtt változtassanak, ennél hosszabb időtávra viszont még nem lát előre.

 

Garázskoncert-sorozat

 

Bár a zenészek már régóta kérik a rendelkezés felülvizsgálatát a kormánytól – hiszen számukra jelentős bevételkiesést jelent az, hogy igazán nagy koncertek továbbra sem tarthatók – a kormány járványügyi szempontokra hivatkozva ezen továbbra sem szeretne változtatni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis egyelőre a járványgörbe stagnálását tudjuk tartani, a szabályokon való változtatás pedig kockázatos lenne.

 

Ugyanakkor a miniszter bejelentette:

 

5,3 milliárdos támogatást biztosítanak a zenészeknek egy úgynevezett garázskoncertsorozat-programra.

 

Ennek keretében „neves zenei producereket” vonnak be a kiválasztásba, a rendezvénysorozat lebonyolításáért pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség felel majd. Hozzátette: az 5,3 milliárdból 800 millió forintot kifejezetten a cigányzenészek támogatására szánnak.

 

Jön az iskolanyitás, a kormány postás-béremelést szeretne

 

Gulyás Gergely viszont azt is egyértelműsítette: szeptember 1-jétől a megszokott rendben megnyithatnak az iskolák, ez gazdasági szempontból pedig kulcsfontosságú. Az iskolaőrséggel kacsolatban később újságírói kérdésre hozzátette, hogy eddig körülbelül 1300 fő jelentkezett a meghirdetett ötszáz helyre iskolaőrnek, de ez a szám később még növekedésnek is indulhat. Az iskolaőrök kiképzést kapnak, ezután kerülhetnek majd az okatási intézményekhez.

 

A kormány a postásokat is szeretné támogatni a közeljövőben, Gulyás szerint ugyanis ők méltatlanul keveset keresnek a „jó szolgáltatási színvonalhoz képest, amit nyújtanak”. De a cég veszteséges, béremelés pedig csak az Európai Bizottság hozzájárulásával volna lehetséges – ezért csütörtökön a kormány levélben fordul a Bizottsághoz az ügyben.

 

Bért emelni a postásoknak egyébként az uniós versenyjogi szabályozások miatt nem tud egyszerűen a kormány, hiszen ez tiltott állami támogatásnak minősül

 

– ennek jelentősége valójában viszont olyan piacokon van, ahol van valós verseny a postai szolgáltatások között.

 

Már százezerrel több foglalkoztatott van, mint a járvány mélypontján

 

A koronavírusról szóló nemzeti konzultációt eddig 1 192 000-en töltötték ki online vagy postai úton csütörtök reggelig. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint kedvező a konzultáció felé tanúsított érdeklődés, a cél pedig, hogy legyenek egyetértési pontjaik az embereknek a kormánnyal.

 

Index-ügy: Gulyás Gergely szerint addig van Magyarországon sajtószabadság, amíg a kormány az ilyesmi ügyekbe nem szól bele.

 

De megjegyezte, több érdekes hírt is hallott a magyar médiapiac felől az Indexen felül, például azt, amikor egy baloldali médiatulajdonos osztalékot vesz ki a cégéből, miközben az ott dolgozók fizetését 30 százalékkal csökkenti. Ezzel Gulyás Varga Zoltánra, a 24.hu mögött álló Centrál Médiacsoport tulajdonosára utalt, aki viszont a Media1-nek határozottan cáfolta, hogy osztalékot vett volna ki a cégből.

 

A fideszes EP-képviselők a Néppártnak körbeküldött, Index-üggyel kapcsolatos levelére Gulyás úgy felelt: ha olyan ügy van, ahol bizonyos EP-képviselők hazugságokat irogatnak, akkor jó, ha mi is adunk tájékoztatást. 

 

Egy másik újságírói kérdés a KSH adatai szerint 5,1 százalékos, vagyis jelentősen megugró munkanélküliségi adatokra vonatkozott. A miniszter szerint viszont az összehasonlítás csak akkor objektív, ha nemcsak a munkanélküliségi, de a foglalkoztatottsági adatokat is figyelembe vesszük. Ezek pedig azt mutatják, hogy

 

jelenleg 4 457 000 ember dolgozik Magyarországon,

 

ami az egy évvel ezelőtti számokhoz képest 30 ezer fős csökkenést, de a járvány mélypontjához képest százezer fős növekedést mutat. Ezért szerinte a kormány tartani tudja a vállalását, hogy annyi munkahelyet hozzanak létre, amennyit a vírus tönkretett, az év végére pedig már a járvány előtti foglalkoztatási számokat szeretnék visszaállítani.

 

A beutazási korlátozásokra vonatkozó zöld, sárga és piros országok listáját minden pénteken frissítik: a változtatásokra vonatkozó javaslatokat keddig adja be az operatív törzs, péntekig pedig döntés születik: mondta el a járvánnyal kapcsolatban Gulyás. Hozzátette: nem szeretnének kapkodni és hirtelen változtatásokat tenni, de ha ezt a járványügyi helyzet indokolja, akkor meghozzák a szükséges döntéseket. A miniszter még arról is beszélt, hogy egyelőre itthon nem merült fel olyan ígéret, mint Szlovákiában, ahol a kormány már arról beszél, hogy ingyenes lesz, de nem kötelező a koronavírus elleni leendő védőoltás. Szerinte mivel nincs még vakcina, ezért korai erről beszélni, habár bárcsak már a kormány ezt tervezgethetné.

 

BORÍTÓKÉP: Máthé Zoltán / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Radikális programmal vág neki a szélsőjobboldali párt az ősznek: kilépni az EU-ból, betiltani a környezetvédő tilalmakat, fizikai akadályokat a határokra.

A külsőségekre sem ügyelve esett egymásnak a jelenlegi román jobbközép kormánykoalíció két legerősebb pártja. Az ürügy egy hétvégi Covid-kórház körüli botrány volt.

A szétszakadt szlovák szélsőjobb parlamenten kívül maradna.

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás