Ujhelyi István Gulyás Gergelynek: Gyermekeink mentális védelme nemzeti ügy!

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.05. 12:22

A szocialista EP-képviselő az Azonnali kérdésére adott kormányinfós miniszteri válaszra reagált.

Ujhelyi István Gulyás Gergelynek: Gyermekeink mentális védelme nemzeti ügy!

A legutóbbi, június végi kormányinfón kérdezett rá az Azonnali arra, hogy a kormány lát-e fantáziát abban az Ujhelyi István szocialista EP-képviselő által felvetett javaslatban, hogy „átfogó és érdemi mentálhigiénés képzésben kell részesíteni a pedagógusokat, hogy fel tudják ismerni a covid gyerekekre gyakorolt negatív hatásait, és kezelni tudják azokat”.

Gulyás Gergely akkor erre úgy reagált:

pont attól a magatartástól intene óvva, ami Ujhelyi javaslatában is megjelenik, hogy a szakértők helyett akarunk eldönteni dolgokat.

A miniszter szerint a szakemberekből álló Nemzeti Népegészségügyi Központ az illetékes az ilyen kérdésekben: ha nekik van ilyen javaslatuk, akkor azt természetesen meg kell fontolni, de ha nincs, akkor Ujhelyi felvetését el kell felejteni.

A szocialista EP-képviselő egy hétfő délelőtti Facebook-élőben adott végül választ Gulyásnak, amiben kifejtette, hogy „gyermekeink, diákjaink mentális egészsége és a pedagógusok ezzel kapcsolatos felkészítése nem lehet pártpolitikai adok-kapok kérdése, ez nemzeti ügy kell legyen”.

Mint azt a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaira reagálva Ujhelyi elmondta, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként európai és hazai orvosszakmai-, mentálhigiénés-, gyermekjogi- és pedagógus szervezetekkel is egyeztetett a témáról –

a szakértők egyöntetűen támogatták az ötletét, ezért arra kéri a kormányt, hogy érdemben vizsgálják meg a kérdést.

Az EP-képviselő mindezt a kérését azzal is indokolta, hogy az Európai Bizottság kutatása szerint minden ötödik gyermek szorong a járvány miatt, és minden tizediknél találtak konkrét mentális problémákra utaló tünetet. Ujhelyi hivatkozott továbbá az UNICEF Magyarország idevágó kutatására is, ahol a megkérdezett szülők fele számolt be arról, hogy romlott gyermekének mentális, lelki egészsége a járvány alatt.

Ujhelyi István arra is felhívta Gulyás Gergely figyelmét, hogy közel sem biztos, hogy szeptembertől minden visszatérhet a normális kerékvágásba az iskolákban: az aktuális járványhelyzettől függően könnyen előfordulhat, hogy a gyerekek újra digitális távoktatásba kényszerülnek – ennek a gyerekekre gyakorolt mentális hatásaira az oktatók egyáltalán nincsenek felkészítve, ezért is szorgalmazza azt az EP-képviselő, hogy

a pedagógusok és óvodai szakemberek még a nyári szünetben kapjanak államilag koordinált szakmai felkészítést ahhoz, hogy megfelelő módon észlelni és kezelni tudják a gyermekeknél a koronavírus okozta mentális problémákat. 

Ujhelyi a Facebook-élőjét azzal zárta, hogy a probléma kezeléséhez partnerséget kínál a kormányzatnak, és bízik annak józanságában, hogy gyors lépéseket fog tenni.

NYITÓKÉP: Ujhelyi István / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek