Szombaton nyitnak a teraszok, 11-re módosul a kijárási tilalom kezdete

Szerző: Petróczi Rafael
2021.04.22. 11:08

Gulyás Gergely a kormányinfón azt is elmondta, hogy a vendéglátóhelyek teraszai fél 10-ig lehetnek nyitva, és most már aztán tényleg döntenek arról, hogy mire jogosítson fel a védettségi igazolás.

Szombaton nyitnak a teraszok, 11-re módosul a kijárási tilalom kezdete

Minden bizonnyal április 23-án, azaz pénteken elérjük a 3,5 millió, legalább az első oltását megkapó embert,

így szombaton már nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai

– jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Gulyás Gergely azt is hozzátette, hogy a teraszok fél 10-ig lehetnek nyitva, hasonlóan az üzletekhez,

a kijárási tilalom kezdete viszont szombattól este 10 helyett 11 órára fog módosulni.

A miniszter azt is elmondta, hogy attól függetlenül, hogy a teraszok nyitnak, a vendéglátóhelyeknek májusra is jár az állami bértámogatás, amennyiben azt igénylik. Újlipótvárosban már készülnek is a nyitásra, erről fotóriportunkat itt nézheted meg.

Hatmillió embert legalább be kell oltani a nyájimmunitás eléréséhez

Gulyás a kormányinfón továbbá beszélt arról, hogy a társadalmi immunitáshoz a kormány szerint a társadalom 65-70 százalékát kell beoltani, azaz alsó hangon hatmillió ember átoltása szükséges. (Letoha Tamás kutatóorvos szerint egyébként már a lakosság felének átoltásával is el lehetne érni a nyájimmunitást.) A miniszter azt is hozzátette, hogy

a nyájimmunitás elérése után az egyik első intézkedés a határnyitás lesz,

azonban míg a környező országok oltáskampányai nem állnak jól, így továbbra sem ajánlja a kormány a külföldre való utazást.

A jelenleg regisztráltak száma 4,4 millió fő, így összesen eddig – a 200 ezer regisztráció nélkül beoltott egészségügyi dolgozót is hozzáadva – potenciálisan 4,6 millió ember beoltása lehetséges. Az oltási tempót gyorsítani fogja a miniszter szerint az, hogy a következő héten egymillió kínai Sinopharm-vakcina, 200 ezer orosz Szputyik-vakcina, valamint 300 ezer Pfizer-vakcina fog érkezni Magyarországra. A hétvégén érkező 600 ezer Sinopharm-vakcinát az NNK ugyanúgy bevizsgálja, mint bármely más vakcinát felhasználás előtt, de hétfőtől már ezzekkel oltanak is. Arra a kancelláriaminiszter nem tért ki, hogy miként lehet ilyen rövid idő alatt bevizsgálni az oltóanyagokat.

Gulyástól azt is megtudtuk, hogy koronavírusban továbbra is leginkább az idősebb korosztály tagjai halnak meg: jelenlegi adatok szerint az elhunytak átlagéletkora 72 év, azonban „a brit mutáns szinte egy új vírust hozott magával”, ami már a középkorúakra is veszélyes. Gulyás elmondta, hogy az elhunytak 75 százaléka továbbra is 65 év feletti, az 50 és 65 év közöttiek az áldozatok 20 százalékát adják, és az 50 évnél fiatalabbak még így is csak 5 százalékot tesznek ki.

Most már aztán tényleg dönt a kormány a védettségi igazolásokról

A miniszter elmondása szerint a kormány már határozott arról, hogy 3,5, illetve 4 millió beoltott esetében (ez utóbbit Gulyás elmondása alapján már a jövő hét első felében elérhetjük) milyen járványügyi védelmi intézkedések lépnek életbe:

erről az elkövetkező napokban Orbán Viktor miniszterelnök fog részletesen beszámolni.

Mindenesetre azt megtudtuk a minisztertől, hogy a kormány továbbra is szükségesnek tartja a közterületi maszkhasználatot, ezért attól még jó ideig nem búcsúzhatunk el. Arra a kérdésre, hogy mivel másabb egy teraszon, illetve közterületen maszkot viselni, Gulyás elmondta, hogy „ahol esznek és isznak az emberek, ott nincs értelme a maszkhasználatnak, hiszen vagy egyiket, vagy másikat tiltjuk be". 

Gulyás beszélt a júniusban kezdődő Európai Bajnokságról is: szerinte „még nem időszerű” arról dönteni, hogy mennyien mehetnek majd a mérkőzésekre, de ők úgy számolnak, hogy a torna kezdetén a magyar társadalom már védett lesz, hiszen aki regisztrált oltásra, május végéig meg fogja kapni az oltását.

Továbbra is kérdés persze, hogy mire fognak feljogosítani a sokaknak már kipostázott védettségi igazolások – eddig a kormányzati szereplők elmondása alapján annyit tudni, hogy valószínűleg akinek van ilyen igazolványa, mentesülni fog a kijárási korlátozás alól, és fog tudni rendezvényekre is járni vele. Erről Gulyás most elmondta, hogy

a kormány a héten fog dönteni ezeknek a pontos felhasználásáról, ugyanakkor hozzátette: azokat nem érheti hátrány, akik koruknál fogva nem kaphatnak oltást,

 így védettségi igazolást sem. A kancelláriaminiszter csak egyetlen csoportot, a 18 éven aluliakat jelölte meg válaszában, azokról nem beszélt, akik krónikus betegség vagy más oknál fogva nem kaphatnak oltást.

Grandiózus összeggel segítené a kormány a gazdaság újraindítását

Gulyás a kormányinfón kitért arra a törvénymódosító javaslatra, ami a veszélyhelyzet meghosszabbítását a parlament őszi ülésszakának kezdetét követő 15. napig terjesztené ki: szerinte erre csak azért van szükség, hogy az ország védekezőképessége biztosított maradjon, és pont az ellenzéki kritikákra válaszul tartalmaz véghatáridőt, azonban a módosító lehetővé teszi, hogy az őszi határidőt megelőzően is ki lehessen vezetni a veszélyhelyzetet. Gulyás hangsúlyozta: az őszi határidőre – ami miatt az ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy ezt felhasználva fog beavatkozni a tervek szerint augusztustól induló ellenzéki előválasztásba – egyszerűen azért van szükség, mert addig a parlament nem is ülésezik.

Gulyás elmondta azt is, hogy az elhúzódó válság következtében szükséges az idei állami költségvetés módosítása: erre vonatkozólag költségvetési módosító indítványt fog benyújtani a kormány, ami

2021-ben hatezermilliárd forintos alapot hozna létre a gazdaság újraindítására – ez az éves GDP 12 százalékának megfelelő összeg.

A kormány tervei szerint „az újraindítás költségvetése” lenne a 2022-es is, akkor már hétezer milliárd forintot különítve el erre a célra.

Gulyás szerint megérte kinyitni az óvodákat és az alsó tagozatokat

Gulyás végül röviden beszámolt az április 19-i oktatási nyitás tapasztalatairól is: szerinte helyesnek bizonyult, hogy a kormány – egyébként nagy kacskaringók után – kinyitotta az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait, ahol a hét elejétől már jelenléti foglalkozások zajlanak.Mint a miniszter elmondta:

az óvodások 60, az alsó tagozatos diákok 75 százaléka tért vissza az intézmények falai közé, de ez az arány az idő előrehaladtával folyamatosan növekszik.

Arra egyébként, hogy a szülők otthon tartsák a gyerekeiket a nyitás ellenére, jogilag lehetőségük van: az intézményvezető engedélyén múlik, hogy otthon maradhat-e a gyerek. Az ilyenkor lehetséges szcenáriókat itt vettük végig.

A „gyors és hatékony megvalósításért” vették el Fürjes Balázstól a Fudan Egyetem ügyét

A Fudan Egyetem kapcsán – ami az Azonnali riportja szerint aligha lesz marxista kémképző, mint azt az ellenzék hangoztatja – Gulyás elmondta, hogy a magyar felsőoktatás minőségének javítása közös érdek, és szívesen veszik bármilyen egyetem Budapestre költözését, amit a világ legjobb 50 egyeteme között tartják számon.

Gulyás szerint a CEU és a Fudan nem hasonlítható össze, és a kancelláriaminiszter szerint a kormánynak nem Soros Györggyel volt gondja a CEU kapcsán, hanem hogy az „diplomagyárként” működik. Emellett kifejezte abbéli reményét is, hogy a főváros, Csepel és Ferencváros is betartja a kormánnyal kötött megállapodást, és létrejöhet a Diákváros. Arról, hogy a projekt Fürjes Balázstól miért került át az ITM-hez, Gulyás azt válaszolta, hogy

a gyors és hatékony megvalósítást azt szolgálja, hogy a felsőoktatásért felelős ITM foglalkozik a projekttel.

Az Azonnali egyébként az április 22-i kormányinfóra nem kapott meghívást, így kérdéseket sem tudtunk feltenni.

NYITÓKÉP: Szűcs Donát / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek