Két lépcsőben tervez nyitni a kormány, március és április elején

Szerző: Petróczi Rafael
2021.02.05. 12:51

Már amennyiben nem üt be Magyarországon a harmadik hullám – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely, ahol az is kiderült, hogy május 31-ig nem kell bérleti díjat fizetnie az önkormányzati vagy állami bérlemények után az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek.

Két lépcsőben tervez nyitni a kormány, március és április elején

A szokásos csütörtöki időpont helyett pénteken tartotta meg a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, mivel csütörtökön Orbán Viktoré volt a főszerep: a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elmondta, hogy február 15-től március elejéig online nemzeti konzultációt indít a kormány a nyitás részleteiről.

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújából az is kiderült, hogy a konzultáció eredményétől fog függeni, hogy a védettséget igazoló plasztikkártyák pontosan mire fogják feljogosítani a birtokosaikat, valamint hogy a kormány újraindítási gyorskölcsönt fog nyújtani a kkv-szektornak: 10 millió forintos hitelt vehetnek majd fel 10 évre és 0 százalékos kamattal úgy, hogy az első három évben nem kell elkezdeni a törlesztést.

Mindezt Gulyás Gergely azzal egészítette ki, hogy

a nyitásra két ütemben kerül majd sor a kormány tervei szerint: először március 1-jétől, majd április 1-jétől vagy 3-ától.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek részleteiről nem beszélt, de azért hozzátette: csak akkor lesz nyitás, ha a jelenlegi járványtrendek folytatódnak, és nem robban be nálunk a harmadik hullám. Ezzel kapcsolatban Gulyás megjegyezte: azért stagnálnak jelenleg a koronavírus-statisztikák, és nem csökkennek, mert megjelent Magyarországon is az először Nagy-Britanniában tömegesen elterjedt és gyorsabb fertőzésre képes vírusmutáció.

Milliós tételben jöhet kínai vakcina a következő hónapokban

Persze a nyitással szorosan összefügg az, hogy mennyi embert sikerül beoltani. Ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy a kínai Sinopharm vakcinájából összesen ötmilliót adagnyi, tehát 2,5 millió embernek elegendő mennyiséget rendelt Magyarország:

ebből február, március, és április során fél-félmillió adag (havonta 250 ezer embernek elegendő) oltóanyag fog érkezni, ezt követően pedig 3,4 millió (1,7 millió embernek elegendő) adag.

A most már nem csupán a magyar, hanem az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét is megkapó (de például Svájcban visszadobott) AstraZeneca vakcinája Gulyás szerint már a hétvégén megérkezhet Magyarországra, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által még vizsgált orosz Szputnyik V-vel is hamarosan megkezdődhet az oltás – ennél konkrétabb időpontot a miniszter nem mondott.

A vakcinabehozatalt egyúttal meg is könnyítette már a kormány azzal, hogy engedélyezhetővé tette azokat a vakcinákat is, amiket legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban engedélyezettek, és amiket legalább egymillió főnek beadtak – ez segíti elő, hogy a kormány az OGYÉI rendes engedélyeztetési eljárást megkerülve behozhassa Magyarországra a kínai Sinopharm-vakcinát.

Ezzel kapcsolatban az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy

a beérkezett vakcinákat az NNK szakemberei minden alkalommal biztonsági vizsgálatnak vetik alá, és közérdek, hogy minél több embert tudjanak beoltani Magyarországon.

Gulyás arra kérdésre érdemben nem válaszolt, hogy ezzel nem ássák-e alá a magyarok kínai vakcinákba vetett bizalmát.

Mindenesetre Gulyás Gergely azt jósolta, hogy a beérkező vakcinamennyiségnek köszönhetően februárban és márciusban már nagyobb arányban tudják majd beoltani az embereket. A későbbi tömeges oltás egyébként majd az alapján a konkrétumokat tartalmazó oltási terv alapján történhet, amit nem a kormány, hanem Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozott nyilvánosságra, és aminek megvalósíthatóságát az Azonnali itt járta körbe.

Könnyítés jön a vendéglátósoknak és a konditulajdonosoknak

Lépett a kormány többek között a vendéglátósok ügyében is, akik múlt hét vasárnap és e hét hétfőn is tüntettek a nehéz gazdasági helyzetük miatt. Mint Gulyás Gergely elmondta,

február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati bérletek után nem kell bérleti díjat fizetni az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek.

A miniszter hozzátette, szerinte indokolt lenne a bérleti díjak elengedése azoknál a szereplőknél is, akik nem önkormányzati vagy állami ingatlant bérelnek, de magánszemélyek közötti vitákba nem fog beszállni a kormány.

A kormány azonban nemcsak nekik, hanem a koronavírus miatt az összeomlás szélére került Portugáliának is segíthetne például az első hullám alatt felhalmozott lélegeztetőgépekkel. Az Azonnali erre irányuló kérdésére a miniszter elmondta: ha Portugália Magyarország segítségét kéri a járványkezeléshez – ahogy ezt Németország esetében megtette –, akkor azonnal meg fogja adni ezt a segítséget a magyar kormány.

Kérdésünkre kitért még Gulyás Gergely az Oroszországba visszatért és ott letartóztatott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyére is, akit a moszkvai bíróság felfüggesztettről letöltendő börtönbüntetésre ítélt: a miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország is csatlakozott ahhoz a közös uniós nyilatkozathoz, ami elítéli az orosz hatóságok Navalnij elleni intézkedéseit.

NYITÓKÉP: A február 5-i kormányinfó Facebook-élője

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek