+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. február 5. péntek, 12:51
Már amennyiben nem üt be Magyarországon a harmadik hullám – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely, ahol az is kiderült, hogy május 31-ig nem kell bérleti díjat fizetnie az önkormányzati vagy állami bérlemények után az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek.

A szokásos csütörtöki időpont helyett pénteken tartotta meg a kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, mivel csütörtökön Orbán Viktoré volt a főszerep: a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján elmondta, hogy február 15-től március elejéig online nemzeti konzultációt indít a kormány a nyitás részleteiről.

 

Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújából az is kiderült, hogy a konzultáció eredményétől fog függeni, hogy a védettséget igazoló plasztikkártyák pontosan mire fogják feljogosítani a birtokosaikat, valamint hogy a kormány újraindítási gyorskölcsönt fog nyújtani a kkv-szektornak: 10 millió forintos hitelt vehetnek majd fel 10 évre és 0 százalékos kamattal úgy, hogy az első három évben nem kell elkezdeni a törlesztést.

 

Mindezt Gulyás Gergely azzal egészítette ki, hogy

 

a nyitásra két ütemben kerül majd sor a kormány tervei szerint: először március 1-jétől, majd április 1-jétől vagy 3-ától.

 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek részleteiről nem beszélt, de azért hozzátette: csak akkor lesz nyitás, ha a jelenlegi járványtrendek folytatódnak, és nem robban be nálunk a harmadik hullám. Ezzel kapcsolatban Gulyás megjegyezte: azért stagnálnak jelenleg a koronavírus-statisztikák, és nem csökkennek, mert megjelent Magyarországon is az először Nagy-Britanniában tömegesen elterjedt és gyorsabb fertőzésre képes vírusmutáció.

 

Milliós tételben jöhet kínai vakcina a következő hónapokban

 

Persze a nyitással szorosan összefügg az, hogy mennyi embert sikerül beoltani. Ezzel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy a kínai Sinopharm vakcinájából összesen ötmilliót adagnyi, tehát 2,5 millió embernek elegendő mennyiséget rendelt Magyarország:

 

ebből február, március, és április során fél-félmillió adag (havonta 250 ezer embernek elegendő) oltóanyag fog érkezni, ezt követően pedig 3,4 millió (1,7 millió embernek elegendő) adag.

 

A most már nem csupán a magyar, hanem az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét is megkapó (de például Svájcban visszadobott) AstraZeneca vakcinája Gulyás szerint már a hétvégén megérkezhet Magyarországra, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által még vizsgált orosz Szputnyik V-vel is hamarosan megkezdődhet az oltás – ennél konkrétabb időpontot a miniszter nem mondott.

 

A vakcinabehozatalt egyúttal meg is könnyítette már a kormány azzal, hogy engedélyezhetővé tette azokat a vakcinákat is, amiket legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban engedélyezettek, és amiket legalább egymillió főnek beadtak – ez segíti elő, hogy a kormány az OGYÉI rendes engedélyeztetési eljárást megkerülve behozhassa Magyarországra a kínai Sinopharm-vakcinát.

 

Ezzel kapcsolatban az Azonnali kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy

 

a beérkezett vakcinákat az NNK szakemberei minden alkalommal biztonsági vizsgálatnak vetik alá, és közérdek, hogy minél több embert tudjanak beoltani Magyarországon.

 

Gulyás arra kérdésre érdemben nem válaszolt, hogy ezzel nem ássák-e alá a magyarok kínai vakcinákba vetett bizalmát.

 

Mindenesetre Gulyás Gergely azt jósolta, hogy a beérkező vakcinamennyiségnek köszönhetően februárban és márciusban már nagyobb arányban tudják majd beoltani az embereket. A későbbi tömeges oltás egyébként majd az alapján a konkrétumokat tartalmazó oltási terv alapján történhet, amit nem a kormány, hanem Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hozott nyilvánosságra, és aminek megvalósíthatóságát az Azonnali itt járta körbe.

 

Könnyítés jön a vendéglátósoknak és a konditulajdonosoknak

 

Lépett a kormány többek között a vendéglátósok ügyében is, akik múlt hét vasárnap és e hét hétfőn is tüntettek a nehéz gazdasági helyzetük miatt. Mint Gulyás Gergely elmondta,

 

február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati bérletek után nem kell bérleti díjat fizetni az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek.

 

A miniszter hozzátette, szerinte indokolt lenne a bérleti díjak elengedése azoknál a szereplőknél is, akik nem önkormányzati vagy állami ingatlant bérelnek, de magánszemélyek közötti vitákba nem fog beszállni a kormány.

 

A kormány azonban nemcsak nekik, hanem a koronavírus miatt az összeomlás szélére került Portugáliának is segíthetne például az első hullám alatt felhalmozott lélegeztetőgépekkel. Az Azonnali erre irányuló kérdésére a miniszter elmondta: ha Portugália Magyarország segítségét kéri a járványkezeléshez – ahogy ezt Németország esetében megtette –, akkor azonnal meg fogja adni ezt a segítséget a magyar kormány.

 

Kérdésünkre kitért még Gulyás Gergely az Oroszországba visszatért és ott letartóztatott Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyére is, akit a moszkvai bíróság felfüggesztettről letöltendő börtönbüntetésre ítélt: a miniszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország is csatlakozott ahhoz a közös uniós nyilatkozathoz, ami elítéli az orosz hatóságok Navalnij elleni intézkedéseit.

 

NYITÓKÉP: A február 5-i kormányinfó Facebook-élője

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás