Nyissanak-e hétfőn az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai?

2021.04.15. 19:11

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjatok véleményt ti!

Nyissanak-e hétfőn az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai?

Ha valami, akkor az iskolanyitás az a téma, ahol a kormány a leglátványosabban visszatáncolt a korábbi álláspontjából.

„A tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, az életkoruk és egészségügyi állapotuknak megfelelően” – mondta még március 16-án a parlamentben Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter – erre rá tíz nappal már azt jelentette be Orbán Viktor, hogy „ha vissza akarjuk engedni a gyerekeinket az iskolába, ami fontos, be kell oltani a pedagógusokat”.

Egy nappal ezután, március 27-én már arról jelent meg kormányrendelet, hogy óvodától fölfelé a komplett oktatási-nevelési szféra április 19-én fog visszatérni a jelenléti oktatáshoz. Csakhogy erre a pedagógus-szakszervezetek széles köre, az ADOM Diákmozgalom és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is azt mondta, ezt nagyon nem kéne.

A legfőbb érv az volt, hogy

hiába oltják be a pedagógusokat április elején, 19-ére nem alakul ki bennük olyan szintű védettség a koronavírus-fertőzés ellen, ami mellett biztonságban vissza tudnának térni a jelenléti oktatásra.

De érveltek azzal is, hogy a tanárok hiába lesznek védettek, a gyerekek még ugyanúgy elkaphatják a fertőzést, és megfertőzhetik diáktársaikat és családtagjaikat.

Külön borzolta a kedélyeket a végzős érettségiző diákok ügye: nekik a május elejétől kezdődő érettségi időszak előtti két hétben kellett volna visszatérniük az iskola falai közé – sok szülő komolyan gondolkodott is rajta, hogy nem fogja a gyerekét elengedni arra a két hétre, mert a végén még elkapja bent a vírust, és akkor érettségizni sem tud.

A 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezetének közös, a pedagógusokat korra, régióra és iskolatípusra reprezentáló kutatásából az is kiderült, hogy a magyar pedagógustársadalom gyakorlatilag egyöntetűen elutasítja az oktatási rendszer egységes, április 19-i nyitását, és azt inkább az érdemben javuló járványügyi adatokhoz kötnék.

A kormány azt hangoztatta, hogy a nyitás ellen tiltakozók

gondoljanak a diákokra, akiknek a jelenléti oktatása hatékonyabb a digitálisnál, illetve a szülőkre, akiknek a gyerekeik felügyeletét sokszor a munkájuk rovására kell megoldaniuk.

Ennek ellenére a kormány ebből is meghátrált: április 9-én már arról beszélt a miniszterelnök, hogy csak az általános iskolákat és óvodákat nyitják ki másfél hét múlva, a középiskolák a kötelező tárgyakból teendő érettségi írásbeli köre után, május 10-én kell kinyissanak, és néhány kivételtől eltekintve csak írásbeli érettségiket fognak tartani idén is. Erre a szülők és a tanárok az Azonnali riportjában úgy reagáltak, hogy ezzel Orbán Viktor félmunkát végzett, és a korábban felvetett problémák ugyanúgy fennállnak, csak éppen most már a középiskoláktól lefelé.

A kormány végül itt is visszavonulót fújt: egy hétbe sem telt, és Orbán már arról számolt be, hogy csak az óvodák és az általános iskola alsó tagozatai nyitnak április 19-cel, a felső tagozatok pedig csatlakoznak a május 10-i nyitáshoz, addig digitális távoktatásban maradva.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ezt úgy indokolta, hogy a járvány jellemzően kevésbé és nem olyan súlyosan terjed a legfiatalabb korosztályban, a szülőknek is dolgozniuk kell, ráadásul az alsó tagozatban még kevés tanár foglalkozik a gyerekekkel, és nekik van a legnagyobb szükségük a jelenléti oktatásra.

A 21 Kutatóközpont felmérése szerint viszont pont ennek a fajta lépcsőzetes nyitásnak van a második legnagyobb, 62 százalékos elutasítottsága a pedagógusok körében az egységes, és mára már nem aktuális, április 19-i nyitást követően.

A megannyi érv és ellenérv között inkább rátok bíznánk a döntést:

szerintetek nyissanak április 19-én, azaz jövő hét hétfőn az óvodák és az általános iskolai alsó tagozatok?

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek