+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Tóth Csaba Tibor
2021. április 9. péntek, 08:45
Nem érdemes néhány napra a középiskolákat kinyitni - mondta a miniszterelnök péntek reggeli, Kossuth rádiós interjújában. Ehelyett május 10-én kezdődhet meg a középiskolai oktatás. Az április 19-i kezdés ellen egyébként a tanárszakszervezetek és polgári engedetlenséggel a tanárok egy része is tiltakozni akart.

Nem nyitnak április 19-én a középiskolák, és az oktatás sem áll vissza bejárós, tantermi rendszerre, közölte péntek reggeli, Kossuth Rádióban elhangzó interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán ragaszkodott ahhoz a véleményéhez, hogy tíz nap múlva már teljesen biztonságos lenne a fizikai oktatás megkezdése, ugyanakkor végül úgy döntöttek,

 

„Nem érdemes néhány napra kinyitni”,

 

így csupán az érettségik előtt, május 10-én kezdődhet meg a visszatérés az iskolákba. A miniszterelnök ehhez még hozzátette, a 2020-as rendszerhez hasonlóan idén is csak az írásbeli érettségiket tartják majd meg május közepétől.

 

Orbánék mostani döntésének minden bizonnyal a legfontosabb előzménye az volt, hogy a pedagógus szakszervezetek közölték, jogszerűen meg lehet tagadni egy tanárnak azt, hogy április 19-én bemenjen az osztályterembe tanítani.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tegnap a Mércének is elmondta, szerinte a jelenlegi körülmények között „a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható”, így szerintük kötelessége is a tanároknak megtagadni a fizikai oktatást a szerintük túl korai, április 19-i dátumtól. Az Eduline április 8-án közzétett felmérése szerint pedig az érettségizők 90 százaléka sem tartja biztonságosnak az április nyitást.

 

A kormányfő interjújában ismét a járványintézkedések bejelentése és tárgyalása dominált. Megemlítette például, hogy a péntek reggeli operatív törzsön sem kapott járványszakértőktől egyértelmű választ arra, érdemes-e a 16-18 éveseket beoltani. Ehhez hozzátette, szerinte az idősek beoltásának arányában sok olyan országot előz meg Magyarország amelyekt általában „fejben elénk szoktak sorolni”.

 

Arról is hosszabban beszélt, szerinte a magyar oltási program rendkívül sikeres, és inkább attól tart, az ország hamarabb kifogy az oltásra regisztrálókból, mint a vakcinákból.

 

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás