Orbán döntött: nem nyitnak április 19-én a középiskolák és csak írásbeli érettségi lesz idén

2021.04.09. 08:45

Nem érdemes néhány napra a középiskolákat kinyitni - mondta a miniszterelnök péntek reggeli, Kossuth rádiós interjújában. Ehelyett május 10-én kezdődhet meg a középiskolai oktatás. Az április 19-i kezdés ellen egyébként a tanárszakszervezetek és polgári engedetlenséggel a tanárok egy része is tiltakozni akart.

Orbán döntött: nem nyitnak április 19-én a középiskolák és csak írásbeli érettségi lesz idén

Nem nyitnak április 19-én a középiskolák, és az oktatás sem áll vissza bejárós, tantermi rendszerre, közölte péntek reggeli, Kossuth Rádióban elhangzó interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán ragaszkodott ahhoz a véleményéhez, hogy tíz nap múlva már teljesen biztonságos lenne a fizikai oktatás megkezdése, ugyanakkor végül úgy döntöttek,

„Nem érdemes néhány napra kinyitni”,

így csupán az érettségik előtt, május 10-én kezdődhet meg a visszatérés az iskolákba. A miniszterelnök ehhez még hozzátette, a 2020-as rendszerhez hasonlóan idén is csak az írásbeli érettségiket tartják majd meg május közepétől.

Orbánék mostani döntésének minden bizonnyal a legfontosabb előzménye az volt, hogy a pedagógus szakszervezetek közölték, jogszerűen meg lehet tagadni egy tanárnak azt, hogy április 19-én bemenjen az osztályterembe tanítani.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tegnap a Mércének is elmondta, szerinte a jelenlegi körülmények között „a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható”, így szerintük kötelessége is a tanároknak megtagadni a fizikai oktatást a szerintük túl korai, április 19-i dátumtól. Az Eduline április 8-án közzétett felmérése szerint pedig az érettségizők 90 százaléka sem tartja biztonságosnak az április nyitást.

A kormányfő interjújában ismét a járványintézkedések bejelentése és tárgyalása dominált. Megemlítette például, hogy a péntek reggeli operatív törzsön sem kapott járványszakértőktől egyértelmű választ arra, érdemes-e a 16-18 éveseket beoltani. Ehhez hozzátette, szerinte az idősek beoltásának arányában sok olyan országot előz meg Magyarország amelyekt általában „fejben elénk szoktak sorolni”.

Arról is hosszabban beszélt, szerinte a magyar oltási program rendkívül sikeres, és inkább attól tart, az ország hamarabb kifogy az oltásra regisztrálókból, mint a vakcinákból.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek