Megint lesz kötelező hőmérsékletmérés az újranyitó iskolákban

Szerző: Petróczi Rafael
2021.04.15. 13:51

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Megint lesz kötelező hőmérsékletmérés az újranyitó iskolákban

Azt Orbán Viktor már szerdán bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben, miszerint intézménytípustól függetlenül az egész oktatási-nevelési rendszer április 19-ével tér vissza a jelenléti foglalkozásokhoz, csak az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban kell majd ezt megtenni, a felső tagozatos és középiskolai oktatás csak május 10-ével fog majd nyitni, addig marad a digitális távoktatás.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a csütörtöki operatív törzsön ennek okaként azt jelölte meg, hogy:

+ a járvány jellemzően kevésbé és nem olyan súlyosan terjed a legfiatalabb korosztályban;

+ a szülőknek dolgoznia kell, és van is igény arra, hogy a gyerekeket újra az intézményekben lehessen oktatni-nevelni;

+ az általános iskolák alsó tagozataiban még nincsen szakos specializálódás a tanárok körében, tehát a gyerekek eleve kevesebb pedagógussal találkoznak;

+ ráadásul pont az alsó tagozatokban a legkevésbé hatékony a digitális távoktatás, és ott van a legnagyobb igény a pedagógusok fizikai jelenlétére az oktatás során.

Maruzsa hozzátette, hogy azzal számolnak, a gyermekek felét, kétharmadát fogják visszavinni az óvodákba a szülők április 19-ével, de ez nem kötelező: az intézményvezetőknél lehet jelezni, ha a szülők nem kívánnak élni a lehetőséggel. Az államtitkár felhívta arra a figyelmet, hogy az általános iskolákban is van lehetőség a gyerekek otthon tartásának – hogy pontosan hogyan, azt az Azonnalin részletesen körbejártuk.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy

április 19-cel a márciusi iskolazárásig érvényben lévő szabályozás lép újra életbe: azaz kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a távolságtartásra bevezetett előírások betartása, illetve a napközbeni fertőtlenítés,

amihez a fertőtlenítő szereket a kormány továbbra is biztosítja. Az elromlott digitális, érintésmentes hőmérők helyett az iskolák pedig a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft-től kérhetnek új készülékeket.

Maruzsa Zoltán elmondta azt is, hogy a márciusig érvényben lévő szabályozás vonatkozik majd az óvodákra is: az egyes csoportokkal a saját óvodapedagógusaik fognak foglalkozni, elszeparálva az ott lévő gyerekeket a többi csoportban lévőktől, és külön kérte arra az államtitkár az intézményvezetőket, hogy ne összevont csoportokat szervezzenek.

Érdekes adat egyébként, hogy a 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezetének közös, a magyar pedagógusokat kor, régió és iskolatípus szerint reprezentáló kutatása szerint az április 19-i egységes nyitást követően pont ez a fajta fokozatos iskolanyitás a második leginkább elutasított verziója a nyitásnak a tanárok körében:

ezt a pedagógusok 62 százaléka utasítja el.

A kutatás tanúsága szerint a pedagógusok sokkal inkább a javuló járványügyi adatokhoz kötnék a tanintézmények nyitását.

NYITÓKÉP: Az április 15-i operatív törzs Facebook-élője

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek