+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. április 15. csütörtök, 13:51
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Azt Orbán Viktor már szerdán bejelentette, hogy az eredeti tervekkel ellentétben, miszerint intézménytípustól függetlenül az egész oktatási-nevelési rendszer április 19-ével tér vissza a jelenléti foglalkozásokhoz, csak az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozataiban kell majd ezt megtenni, a felső tagozatos és középiskolai oktatás csak május 10-ével fog majd nyitni, addig marad a digitális távoktatás.

 

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár a csütörtöki operatív törzsön ennek okaként azt jelölte meg, hogy:

 

+ a járvány jellemzően kevésbé és nem olyan súlyosan terjed a legfiatalabb korosztályban;

 

+ a szülőknek dolgoznia kell, és van is igény arra, hogy a gyerekeket újra az intézményekben lehessen oktatni-nevelni;

 

+ az általános iskolák alsó tagozataiban még nincsen szakos specializálódás a tanárok körében, tehát a gyerekek eleve kevesebb pedagógussal találkoznak;

 

+ ráadásul pont az alsó tagozatokban a legkevésbé hatékony a digitális távoktatás, és ott van a legnagyobb igény a pedagógusok fizikai jelenlétére az oktatás során.

 

Maruzsa hozzátette, hogy azzal számolnak, a gyermekek felét, kétharmadát fogják visszavinni az óvodákba a szülők április 19-ével, de ez nem kötelező: az intézményvezetőknél lehet jelezni, ha a szülők nem kívánnak élni a lehetőséggel. Az államtitkár felhívta arra a figyelmet, hogy az általános iskolákban is van lehetőség a gyerekek otthon tartásának – hogy pontosan hogyan, azt az Azonnalin részletesen körbejártuk.

 

Az államtitkár azt is elmondta, hogy

 

április 19-cel a márciusi iskolazárásig érvényben lévő szabályozás lép újra életbe: azaz kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a távolságtartásra bevezetett előírások betartása, illetve a napközbeni fertőtlenítés,

 

amihez a fertőtlenítő szereket a kormány továbbra is biztosítja. Az elromlott digitális, érintésmentes hőmérők helyett az iskolák pedig a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft-től kérhetnek új készülékeket.

 

Maruzsa Zoltán elmondta azt is, hogy a márciusig érvényben lévő szabályozás vonatkozik majd az óvodákra is: az egyes csoportokkal a saját óvodapedagógusaik fognak foglalkozni, elszeparálva az ott lévő gyerekeket a többi csoportban lévőktől, és külön kérte arra az államtitkár az intézményvezetőket, hogy ne összevont csoportokat szervezzenek.

 

Érdekes adat egyébként, hogy a 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezetének közös, a magyar pedagógusokat kor, régió és iskolatípus szerint reprezentáló kutatása szerint az április 19-i egységes nyitást követően pont ez a fajta fokozatos iskolanyitás a második leginkább elutasított verziója a nyitásnak a tanárok körében:

 

ezt a pedagógusok 62 százaléka utasítja el.

 

A kutatás tanúsága szerint a pedagógusok sokkal inkább a javuló járványügyi adatokhoz kötnék a tanintézmények nyitását.

 

NYITÓKÉP: Az április 15-i operatív törzs Facebook-élője

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás