+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 14. szerda, 16:15
Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Április 6-án érte el Magyarország a két és fél millió legalább az első adag vakcinát megkapott főt: ez volt az a határ, aminek eléréshez kötötte a kormány a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának megkezdését. Első körben a kijárási tilalom kezdete tolódott ki este nyolcról 10 órára, a bent tartózkodók számának négyzetméteralapú korlátozásával pedig kinyithattak a boltok és a szolgáltatók üzletei is.

 

Egy hétre rá, kedden elértük az első dózissal hárommillió beoltottat, Orbán Viktor miniszterelnök pedig szerda délután a korlátozások újabb enyhítését jelentette be a Facebook-oldalán. Eszerint ahogy elérjük a három és félmillió beoltottat – Orbán szerint ez a következő héten kedden-szerdán meglehet –:

 

+ kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, a vendéglátósok által fizetendő, eredetileg önkormányzati hatáskörbe tartozó közterület-használati teraszdíjat a kormány eltörli,

 

április 19-től nyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozata,

 

május 10-től a felső tagozatok a középiskolákkal együtt.

 

Érdekes adat egyébként, hogy a 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezetének közös, a magyar pedagógusokat kor, régió és iskolatípus szerint reprezentáló kutatása szerint az április 19-i egységes nyitást követően pont ez a fajta fokozatos iskolanyitás a második leginkább elutasított verziója a nyitásnak a tanárok körében: ezt a pedagógusok 62 százaléka utasítja el. Pedig ennek a nyitási stratégiának lehetne az az értelme, hogy a kisebb gyerekeiket felügyelni kénytelen szülők vissza tudjanak térni a munkájukhoz – vetette fel több szülő és tanár is az Azonnali témába vágó riportjában. A kutatás tanúsága szerint a pedagógusok sokkal inkább a javuló járványügyi adatokhoz kötnék a tanintézmények nyitását.

 

 

Orbán emellett köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon részt vett az oltások szervezésében.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás