Nyithatnak a teraszok, ha 3,5 millió ember megkapta az első oltást

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.14. 16:15

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Nyithatnak a teraszok, ha 3,5 millió ember megkapta az első oltást

Április 6-án érte el Magyarország a két és fél millió legalább az első adag vakcinát megkapott főt: ez volt az a határ, aminek eléréshez kötötte a kormány a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának megkezdését. Első körben a kijárási tilalom kezdete tolódott ki este nyolcról 10 órára, a bent tartózkodók számának négyzetméteralapú korlátozásával pedig kinyithattak a boltok és a szolgáltatók üzletei is.

Egy hétre rá, kedden elértük az első dózissal hárommillió beoltottat, Orbán Viktor miniszterelnök pedig szerda délután a korlátozások újabb enyhítését jelentette be a Facebook-oldalán. Eszerint ahogy elérjük a három és félmillió beoltottat – Orbán szerint ez a következő héten kedden-szerdán meglehet –:

+ kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, a vendéglátósok által fizetendő, eredetileg önkormányzati hatáskörbe tartozó közterület-használati teraszdíjat a kormány eltörli,

 

április 19-től nyitnak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozata,

 

május 10-től a felső tagozatok a középiskolákkal együtt.

 

Érdekes adat egyébként, hogy a 21 Kutatóközpont és a Pedagógusok Szakszervezetének közös, a magyar pedagógusokat kor, régió és iskolatípus szerint reprezentáló kutatása szerint az április 19-i egységes nyitást követően pont ez a fajta fokozatos iskolanyitás a második leginkább elutasított verziója a nyitásnak a tanárok körében: ezt a pedagógusok 62 százaléka utasítja el. Pedig ennek a nyitási stratégiának lehetne az az értelme, hogy a kisebb gyerekeiket felügyelni kénytelen szülők vissza tudjanak térni a munkájukhoz – vetette fel több szülő és tanár is az Azonnali témába vágó riportjában. A kutatás tanúsága szerint a pedagógusok sokkal inkább a javuló járványügyi adatokhoz kötnék a tanintézmények nyitását.

Orbán emellett köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon részt vett az oltások szervezésében.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook
Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek