A britek mindjárt elérik, de mi sem lehetünk távol a nyájimmunitástól

Szerző: Petróczi Rafael
2021.04.08. 20:14

Már csak párat kell aludni a brit UCL kutatói szerint, mire Nagy-Britannia beoltja a lakosok felét, így elérve a nyájimmunitást. És bár ők ezt azért tudják kijelenteni, mert a magyarnál jóval rendezettebb, katonásabb adatbázisokból készíthetnek előrejelzéseket, Magyarországon is feltételezhető, hogy hasonló átoltottsági aránynál már itt is a nyájimmunitásnak örülhetünk.

A britek mindjárt elérik, de mi sem lehetünk távol a nyájimmunitástól

„A nyájimmunitásra vonatkozó becslés meglepett” – így kommentálta Karl Friston, a University College London (UCL) egyik kutatója azt az eredményüket, hogy Nagy-Britannia április 12-ével – Európában elsőként – eléri a nyájimmunitást.

A UCL modellje alapján ugyanis jövő hét hétfőre a felnőtt lakosság több, mint 50 százaléka be lesz oltva (a briteknél a Pfizer és az AstraZeneca vakcináival oltanak), a lakosság 42 százaléka átesett már valamilyen formában a fertőzésen, és 10 százalék pedig egyszerűen azért is védett, mert másfajta koronavírusoknak ki volt téve korábban, és így alakult ki bennük keresztimmunitás a Covid-19-cel szemben is.

A UCL modellje amellett, hogy a lehető legvalósabb idejű járványtani adatokkal és a Google népességmobilitási adataival is dolgozik, figyelembe veszi  – mint azt Letoha Tamás kutatóorvos az Azonnalinak magyarázta – az oltások hatékonyságát és az újrafertőződés esélyét is: így jött ki a UCL-nek, hogy

április 12-ére a teljes lakosság 73,4 százaléka lesz védett a koronavírus okozta súlyos megbetegedéssel szemben.

De mit jelent a nyájimmunitás?

Letoha Tamás arra azért felhívta az Azonnali figyelmét, hogy a nyájimmunitás közel sem azt jelenti, hogy onnantól kezdve a vírus nem cirkulál tovább a populációban, csupán azt, hogy a fertőzés – népegészségügyi szempontból – nem fog jelentős mértékű halálozással meg megbetegedéssel járni.

„Az immunizálásnak nem is az a lényege, hogy sterilizáló immunitást nyerj, azaz egyáltalán ne tudd elkapni a vírust, az benned ne tudjon szaporodni.

A jelenlegi vakcinák nem sterilizáló immunitást adnak, hanem azt célozzák, hogy az emberbe jutó vírusok ne tudjanak olyan szinten reprodukálódni, mint a nem oltottakban.”

Viszont hiába lesz ekkor továbbra is jelen a vírus egy társadalomban, a járványügyi kockázat már annyira alacsonnyá válik, hogy a nyájimmunitás alapját adhatja egy grandiózusabb nyitásnak.

Magyarországon nem lehet ilyen becsléseket készíteni

Hogy Magyarországon pontosan mikor érhetjük el a nyájimmunitást, Letoha szerint azért nehéz megjósolni, mert ég és föld a brit és a magyar járványügyi adatokból képezhető adatbázis minősége.

„Magyarországon nagyon furcsán vezetik a számokat. Ahhoz, hogy egy járványt kordában tarts, katonás rendben kell gyűjtened az adatokat: így például központi járványügyi laborok által végzett, nemzetközi standardokon álló tesztelésre van szükség, és az ebből származó adatokra alapozva lehet megalapozott becsléseket is készíteni.

Nagy-Britanniában ez adott, Magyarországon viszont nagy a magánlaborok befolyása, amik sok fajta és ezért az adatok megbízhatóságát kétségbe vonó metodikát alkalmaznak a tesztelésekkor”

– magyarázta a kutatóorvos.

Ha a lakosság felét beoltják, Magyarországon is ünnepelhetjük a nyájimmunitást

Letoha Tamás szerint biztosat ugyan nem lehet mondani a magyar társadalom nyájimmunitásáról, mindenestre azt lehet feltételezni, hogy a magyar lakosság is körülbelül akkora hányada eshet át a fertőzésen, mint a brit.

„Ugyanúgy egy európai populációról beszélünk a magyarok esetében, mint Angliában, és a vírust a határzárások ellenére sem lehet megállítani.

Így ha Nagy-Britanniában – ahol eleve a világ legjobb epidemiológusai találhatóak – azt mondják, hogy náluk a lakosság 50 százalékos átoltottságával el lehet érni a nyájimmunitást, akkor az nálunk is így lehet.”

Főleg úgy – folytatta a kutatóorvos  –, hogy az oltási stratégiája is lényegileg egyező a brit és a magyar kormánynak: a kockázati csoportok oltására koncentrálnak, akik ha védettséget szereznek, a vírusnak kevésbé kitett társadalmi csoportok között már nem fogunk kiugró megbetegedési és halálozási statisztikát látni.

„Szóval ha arányaiban olyan magas lesz nálunk is az oltottság, mint Nagy-Britanniában, akkor biztos, hogy nálunk is ki fog alakulni egyfajta nyájimmunitás.”

A körülbelül 9 milliós magyar népességben – mint azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta – a beoltottak száma jelenleg 2,6 millió fő, ebből a második oltásukat is megkapottak aránya kicsivel kevesebb, mint 1,1 millió fő. A kormány Gulyás elmondása alapján azt reméli, hogy a rendelkezésre álló és beérkező vakcinamennyiség alapján még áprilisban minden regisztrált magyar állampolgár meg fogja kapni legalább az első oltást, a regisztráltak teljes, második körös oltásával pedig májusban végezhetnek. Jelenleg valamivel kevesebb, mint 4 millióan regisztráltak az oltásra.

NYITÓKÉP: Pixabay

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek