Kormány: Napokon belül elhagyjuk a maszkviselést

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.24. 11:03

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány sem kell máshova, csak a tömegrendezvényekre. A hétfőtől induló nemzeti konzultáció pedig a pedofiltörvényt ért kritikákra is reagálni fog.

Kormány: Napokon belül elhagyjuk a maszkviselést

Jelenleg 5 millió 445 ezren vannak, akik legalább az első koronavírus elleni oltásukat megkapták már. Azaz már csupán 55 ezer embert kell beoltani ahhoz, hogy a maszkokat a kormány akarata szerint eldobhassuk: erről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón, kifejtve, hogy a kormány ülésén úgy döntöttek:

5,5 millió beoltottnál egységesen kivezetik a maszkhordási kötelezettséget. Gulyás szerint nagyjából 3-5 napon belül ezt elérhetjük.

Továbbá a kormány döntött arról is, hogy a védettségi igazolvány használatán is enyhít, ha elérjük a fenti oltottsági számot: ekkortól nem kell már védettségi igazolvány ahhoz, hogy szállodákba, éttermekbe, fürdőkbe és strandokra mehessünk. Azaz a kormány csak tömegrendezvényekre (például koncertekre) írja elő a védettségi igazolvány meglétét.

A miniszter arra is kitért, hogy július 1-jétől bevezetik az uniós zöldigazolványt is, amit majd papíralapon a kormányablakokban, elektronikusan ügyfélkapun keresztül lehet majd igényelni. Az uniós zöldigazolvány lesz ugye az az igazolvány, amivel az uniós tagállamok között (legalábbis ezt állítja az uniós kommunikáció) nagyobb macera nélkül lehet majd utazni – erről kimerítő összefoglalónkat itt olvashatod. Mindenesetre jövőhét elejétől a kormány tájékoztató kampányt fog indítani erről az igazolványról.

Úgyszint hétfőtől kezdődik az újraindításról szóló nemzeti konzultáció, aminek a korábban ismertetteken túl része lesz – a pedofíliát a homoszexualitással és a nemváltással összemosó pedofiltörvényt ért nemzetközi kritikákra válaszul –

része lesz az is, hogy a szülők joga legyen-e kizárólagosan a gyermekek szexuális nevelése.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek