Kiakadt Németország leghíresebb énekese, hogy a járványügyi szabályok miatt abba kellett hagynia a koncertjét, miközben a berlini Pride-on nyolcvanezren bulizhattak

Szerző: Bukovics Martin
2021.07.26. 15:40

Szerezzétek vissza a szabadságotokat, üzente Nena berlini koncertjén rajongóinak, arra kérve őket, hogy táncoljanak úgy, mint régen. Félbe is szakították emiatt a koncertjét.

Kiakadt Németország leghíresebb énekese, hogy a járványügyi szabályok miatt abba kellett hagynia a koncertjét, miközben a berlini Pride-on nyolcvanezren bulizhattak

Nagyon kiakadt a vasárnapi berlini koncertjén az idén a 61. születésnapját ünneplő német poplegenda, a Magyarországon valamiért csak a kilencvenkilenc lufiról szóló számáról (aminek 2009-es félig német, félig francia verziója jobb, mint az 1983-as eredeti) ismert Nena Kerner.

A német sajtó egy része jóideje oltásellenesnek és antiszociálisnak igyekszik beállítani az énekest, a Tagesspiegel például külön bekezdéseket szentelt annak a koncertről szóló cikkében, hogy az újságírójuk sajtóakkreditációját előbb visszavonták teltházra hivatkozva (ami a covidszabályok alapján nem kellene, hogy zavarja az újságírót, elvégre lehet, hogy pont útban lenne a távolságtartáshoz szükséges egy-másfél méterek betartásában), holott ők kifejezetten kíváncsiak lettek volna, mint írják, arra, hogy mit tud mondani zeneileg 2021-ben az a Nena, aki idén márciusban még Instagram-posztban üdvözölte a járvánnyal és oltásokkal szkeptikus Querdenker-mozgalom egyik kasseli tüntetését.

Ez annyit jelent, hogy posztolt róla egy képet, és odaírta mellé, hogy köszöni Kasselnek, jelentsen ez bármit is: a berlini balliberális napilap akkor a magyar kormánymédiára emlékeztető stílusban cikket szentelt annak, hogy mégis hogyan mer valaki kritikát megfogalmazni a járványügyi intézkedésekkel szemben, külön kiemelve, hogy Nena amúgy nagymama.

Felőle a rendőrség is leviheti a színpadról

Nena tehát vasárnap egy a schönefeldi repülőtér egyik nem használt terminálján rendezett szabadtéri programsorozaton lépett fel, ahol a szervezők 15 ezer, nagyjából félméteres magasságig felpakolt Coca-Cola-dobozból alakítottak ki privát boxoknak nevezett területeket, hogy a közönség járvány miatti távolságtartása garantált legyen a koncert alatt. A koncert során az egyik ikonikus dala, a másik és társasága iránti vágyról szóló Nur geträumt előtt felszólította a közönséget, hogy „szerezzék vissza a szabadságukat”, menjenek ki ezekből az előre megjelölt helyekről, és jöjjön mindenki a színpad elé, együtt elénekelni a dalt.

A rajongóknak nem kellett kétszer mondani, rengetegen elindultak a színpad felé, mire a szervezők elkezdték visszaküldeni az embereket a kólásdobozok közé. Nena erre újra bemondta, hogy vár mindenkit a színpad elé, amire reakcióként az egyik szervező felüzent neki valamit a színpadra, amit a poplegenda így reagált le:

„Azzal fenyegetnek, hogy félbeszakítják a show-t, mert nem mentek be a boxaitokba, ahogy ezeket hívják. A ti felelősségetekre bízom, hogy megteszitek-e ezt vagy nem, mindenki szabadon dönthet erről. Ahogy arról is, hogy beoltatja-e magát covid ellen vagy nem!”

A közönség hangosan ünnepelte ezért. (Nena ugyanis már februárban közölte: a koncertjein nem járul hozzá ahhoz, hogy bármiféle oltási igazolványt kérjenek, ő nem akar hozzájárulni ahhoz, hogy legyenek első- és másodrangú állampolgárok, az oltás ugyanis mindenkinek a magánügye, amit tiszteletben kell tartani.) Majd így folytatta:

„Teljesen átpolitizálják ezt az egészet, viszolyog tőle a gyomrom. Tegnap rendezték meg a Christopher Street Day-t, ahol totál rendben volt, hogy 80 ezer ember szorosan egymás mellett vonuljon az utcán. Szóval kapcsoljátok le az áramot, és vitessetek le engem a rendőrséggel a színpadról, I don't fucking care, a faszom tele van már ezzel!”

(A Christopher Street Day a berlini Pride, amit egy napon tartottak a budapestivel.) De volt egy olyan része is annak, amit mondott, amit már nem közölt le a Nenát magát áldozati pózba vágással vádoló német média, de YouTube-on fent van:

„Tavaly autósmozikban adtam koncertet, hogy legalább valamiféle kontaktunk legyen. Nektek azokon sem az autók ablakát nem szabadott lehúznotok, sem énekelnetek nem volt szabad. A kérdés nem az, hogy mit szabad nekünk, hanem hogy mit engedünk, hogy megtegyenek velünk!”

A közönség javarésze ezt követően hangosan ünnepelte Nenát, majd az énekes barátja mindenkit felszólított arra, hogy menjen vissza a boxába, hogy folytatódhasson a koncert. Páran maradtak csak elől, Nena pedig a folytatásban eljátszotta pár ismertebb slágerét, amire rengetegen újra visszamentek a színpad elé, majd egyperces csendet kért a nemrégi németországi áradások áldozatainak emlékére. Ezután még jött pár szám, majd a ráadás előtti szokásos zárás, a 99 Luftballons, aminek a végén Nena közölte: ezen a ponton kellene visszamennie a színpad mögé, hogy visszatapsolják és elénekelje a ráadást.

Ez azonban nem történhetett meg, a szervezők ugyanis félbeszakították a koncertet a rengeteg járványügyi szabályszegés miatt.

A konteósok szövegeit valósítják meg a német politikusok?

A legtöbb német lap ezt úgy kommentálta, hogy a lépés már csak a korábban indiainak nevezett delta nevű vírusvariáns terjedése miatt is teljesen logikus és érthető volt, hiszen a koncert megtartásának feltételei és körülményei mind Nena, mind az arra jegyet váltók előtt ismertek voltak, és eleve az énekes volt az, aki a higiéniai intézkedéseket átpolitizálta a különböző megjegyzéseivel.

A koncert félbeszakításából a legnagyobb példányszámú napilap, a konzervatív Axel Springer-konszern zászlóshajója, a Bild bulvárlap viszont óriási botrányt csinált. A lap főszerkesztője, a járványügyi szabályok értelmetlenségét és az általuk immáron másfél éve tartó szabadságjog-korlátozásokat rendszeresen bíráló Julian Reichelt ki is fakadt a Bild egyik videójában: „Megtiltják az embereknek egy már nagyon magas mértékben átoltott társadalomban, hogy egy nyárestén meghallgassanak egy ráadást Nenától? Miféle állam lett ez mára?” Reichelt szerint láthatóan

maguk a német politikusok mindent megtesznek azért, hogy a járvánnyal kapcsolatban tavaly óta összeesküvés-elméleteket hirdetők szövegeiről végül bebizonyosodjon, hogy igazuk volt.

A Bild főszerkesztője emlékeztett: a német állam vezetése korábban fake newsnak nevezte azt a járványszkeptikusok tüntetésein rendre felhozott szöveget, miszerint a covidoltások kötelező tételén gondolkoznának. Ehhez képest most maga Jens Spahn kereszténydemokrata egészségügyi miniszter mondta azt, hogy ne csodálkozzon, ha valakit oltatlanként nem hívnak meg egy buliba. A német politikusblablát bíráló Reichelt szerint azok után, hogy a német állam így bélyegez meg csoportokat és presszionálja őket az oltások valamelyikének beadatására, nem nagyon van már mit cáfolni a tüntetők kötelező oltás miatti félelmein.

NYITÓKÉP: Nena / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek