Nappali techno, korai nyitás: ezt lépik a szórakozóhelyek a 23 órás zárásra

Szerző: Szűcs Donát
2020.09.22. 14:16

Hétfőtől minden szórakozóhelynek este 11-kor be kell zárnia. Klubokat és kocsmákat kérdeztünk arról, hogyan érinti őket az intézkedés: bár a letargia általános a szórakoztatóiparban dolgozók körében, és csak az érdemi támogatás jelentene valódi megoldást, ötleteik azért még mindig akadnak.

Nappali techno, korai nyitás: ezt lépik a szórakozóhelyek a 23 órás zárásra

Orbán Viktor múlt szerdán bejelentette: szeptember 21-én hétfőtől minden szórakozóhelynek este 11-kor be kell zárnia. Azt, hogy a kormány pontosan mit ért szórakozóhelyek alatt, egészen péntekig bizonytalanság övezte, amikor a Magyar Közlönyből kiderült: nemcsak a kluboknak és koncerthelyszínek kell majd 11-kor bezárnia a boltot, hanem minden kocsmának és vendéglátóhelynek is.

A kormányrendelet egészen pontosan a következőkről rendelkezik:

+ 500 fő feletti zenés-táncos rendezvényt továbbra sem lehet tartani.

+ Este 11 és reggel 6 között csak az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak a klubokban és rendezvényhelyszíneken.

+ A vendéglátóhelyeken este 11 és reggel 6 között szintén csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, kivéve, ha valaki ételt rendel vagy vesz át.

Az intézkedés a zeneiparban és vendéglátásban dolgozókat hidegzuhanyként érte.

„Szívesen bezárok 11 előtt is, ha lesz rendes támogatás”

Manek Gábor több klubot, néhány kocsmát és éttermeket is üzemeltet, a budapesti underground egyik legismertebb alakja. Ő az üzemeltetője többek között a LÄRM-nek, a Toldinak és a Központnak, de az ő nevéhez köthető a népszerű Dobrumba étterem is, aminek nemrég nyílt meg a testvérétterme a Széll Kálmán téren. Manek az Azonnalinak elmondta:

a döntés nagyon rosszul érinti őket, egyre inkább demotiváltak, ő legszívesebben inkább egy vidéki bungalóban töltené most az idejét.

A klubtulajdonos szerint a zenei rendezvényekre vonatkozó 500 fős korlátozás a hozzá köthető helyeket kevésbé érintette, hiszen ezek jellemzően kisebbek. A 11 órás zárás viszont szó szerint beteheti nekik a kaput, hiszen több helyen a forgalom nagy részét ezekben az órákban bonyolították eddig.

Megküzdési stratégiák persze vannak: a LÄRM-ben

már szervezik a délután kezdődő és 11-ig tartó technobulikat, a Központban pedig több koncertet kora estére raknak át.

Manek abban is bízik, hogy az új idők új szokásokat is magukkal hoznak majd, korábban indulnak az emberek bulizni, és ez tompíthatja a korai zárás negatív hatásait – bár a napközben moziként üzemelő Toldi esetében ez nem sokat segít majd rajtuk. Arra a kérdésre, hogy az események átszervezésén kívül milyen ötleteik vannak még, hogy csökkentsék a veszteségeket, Manek így reagált:

„esetleg streamelgethetünk”.

Bár az alaphangulat szerinte letargikus, folyamatosak az elbocsátások, és a megtakarítások felélése zajlik, természetesen nem adják fel: továbbra is gondolkodnak olyan alternatív megoldásokon, melyek segítségével tompíthatják az intézkedés hatását, és pluszforrásokat vonhatnak be. A vendéglátósok és klubüzemeltetők vírus elleni védekezéssel kapcsolatos felelősségéről Manek annyit mondott: ő szívesen bezár akár 11 előtt is, ha a kormány hajlandó érdemben támogatni őket. Erre viszont szerinte jelenleg egyáltalán nem számíthatnak. Ahogy beszélgetésünk során többször is kiemelte: 

Magyarország az egyetlen hely Európában, ahol a zeneipart, a vendéglátósokat és az övéhez hasonló helyzetben levő klubokat nem támogatják érdemben.

Mivel a raktárkoncertekre költött pénz nagyobb része a szervezésre megy el, szerinte annak hosszú távon nem sok értelme van, ha néhány zenész „elmegy a kormánynak klimpírozni" valamekkora gázsiért cserébe. Felvetésünkre, hogy a kormány a klubokat is tervezi támogatni, Manek elmondta: ezek a támogatások nem általánosak, pályázni kell rájuk, és az eseti, eseményekre megpályázható támogatás nem jelent valódi megoldást az iparág számára.

Itt a nappali bulik ideje

Ágoston Dániel, a Dürer Kert kommunikációs vezetője hasonlóan rossznak érzi a helyzetet, mint Manek. Az éjszakai programok lemondása mellett a Dürer Kertet az is rosszul érinti, hogy az esti programok közönsége a koncertek vége után nem tudja majd azt néhány órát eltölteni náluk a helyen, amit eddig megtehettek. A megoldás náluk is az éjszakai programok törlése, az estiek korábbra időzítése. Bár Ágoston szerint nehéz dolguk lesz az őszi időszakban, továbbra sem tudnak nagyon mást tenni, mint eddig: folyamatosan tájékoztatják a dolgozóikat, a fellépőket és a közönséget is, a fertőtlenítőket újratöltik, a takarításnál kiemelt figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, higiéniára.

Ágoston a budapesti és győri éjszakában DJ-ként is ismert, Man + Machine néven lép fel. Megkérdeztük tőle azt is, hogyan érinti az ő fellépéseit a 11 órás zárás, és vajon hogyan reagálnak a már eddig is sarokba szorított a promóterek az új helyzetre. Szerinte most

nagyot fognak menni a nappali bulik, ahogy Franciaországban és Berlinben is történik, ahol nappal mennek a rave-ek, és mindenki maszkot visel.

Ágoston DJ-ként és a Dürer Kert dolgozójaként is reméli, hogy nem fog már sokáig tartani mindez, és mielőbb normalizálódik majd a helyzet.

„Már tavasszal elkezdtünk futárkodni, a legrosszabbra vagyunk felkészülve”

Kőműves Zsófia, a Madách téri Hivatal kocsma üzemeltetője elmondta: bár ők reggel 9-től éjfélig voltak eddig nyitva, az esti egy óra kiesés így is igen rosszul érinti őket az amúgy is szorongatott helyzetben. Az intézkedést viszont alapvetően üdvözli, ahogy az Azonnalinak elmondta: több hely, már korábban önkorlátozásba kezdett a nyitvatartás terén, mert féltették a vendégeiket –

ilyen például a Gólya, ahol már szeptember 7-én, jóval Orbán bejelentése előtt eldöntötte a helyet működtető szövetkezet, hogy korábban fognak zárni és nem tartanak bulikat és koncerteket sem.

A Hivatalt üzemeltető Kőműves álláspontja szerint igazságos, hogy az intézkedés szórakozóhelyekre és kocsmákra egyaránt vonatkozik, így nem érvényesül kettős mérce. Viszont miután Kőműves szerint a kormány érdemben nem segíti őket, a 11 órás intézkedés lehet az utolsó csepp a pohárban. Bár a többi, nagyobb, korábban turistákra építő helyhez képest a Hivatalnak előnye, hogy az ő vendégkörük jellemzően magyar, és kisebbek is, de ennek ellenére

egy hónapon belül minden valószínűség szerint be kell zárniuk.

A Hivatalban dolgozók erre felkészültnek érzik magukat: már tavasszal elkezdtek másodállásokban dolgozni, néhányan futárkodnak, van, aki autókat matricáz – de Kőműves szerint nem mindenki volt ennyire előrelátó, mint ők. Sokan elveszíthetik az állásukat a bulinegyedben, hiszen az éttermek és kocsmák közül is többen vannak, akik nyáron nem tudták visszahozni a tavaszi kiesést.

A 11 órás zárás kötelezettsége a budapesti éjszakai életet egy olyan helyzetben érinti, mikor a nyári újranyitás után a koronavírusos esetszámok növekedése és a szabadtéri helyszínek, teraszok bezárása miatt egyébként is szorongatott helyzetbe kerültek az üzemeltetők és a dolgozók. A valódi kérdés az, hogy a koronavírus-járvány végére mi maradhat meg abból, amit korábban budapesti éjszakai életként ismertünk. Egy biztos:

2020 őszén teljesen másképp indul majd a kocsma- és klubszezon, mint azt a budapesti, nyilvános helyen sört fogyasztani és négynegyedre táncolni szerető emberek korábban megszokták.

NYITÓKÉP: Dürer Kert / FB

A bulinegyed helyzetéről és kilátásairól podcastunkban, a Helyzetben még júliusban beszélgettünk, az adást itt hallgathatod vissza.

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek