Hét romániai sztori 2020-ból, amiről minden magyarországinak tudnia kell

Szerző: Vass Csaba
2020.12.30. 18:08

Sok mindent el lehet mondani Romániáról, de azt biztosan nem, hogy unalmas lenne. Aki rendszeresen olvassa az Azonnalit, tudja: ha Romániában történik valami említésre méltó, mi biztosan megírjuk. Most előszedtünk neked hét romániai történetet 2020-ból, hogy ne szomorúan búcsúztasd el az évet.

Hét romániai sztori 2020-ból, amiről minden magyarországinak tudnia kell

7. Az év apukája

 

A koronavírus-járvány tavaszi hulláma alatt Romániában teljes kijárási tilalmat vezettek be, ami azt jelentette, hogy az állampolgárok csak indokolt esetben hagyhatták el az otthonukat, és ha ezt megtették, akkor egy, a kormány által kiadott formanyomtatvány kitöltésével kellett igazolniuk, hogy miért is teszik azt. A kijárási tilalom miatt a települések között is felfüggesztették a buszjáratokat, ez pedig rendkívül megnehezítette azoknak a főleg vidéki romániaiaknak az életét, akik nem rendelkeznek autóval, de sürgős elintéznivalójuk lett volna a városban.

 

A fent felsoroltak miatt kényszerült a 22 esztendős Sergiu Ion Ciobotariu is arra, hogy lóháton közlekedve látogassa meg ifjú feleségét,

 

aki a falujuktól 50 kilométerre található jászvásári kórházban adott életet újszülött gyermeküknek.

 

A férfi története bejárta a teljes román sajtót, miután pedig kiderült, hogy milyen nehéz anyagi körülmények között él a család, az emberek pénzt gyűjtöttek a megsegítésükre, hiszen mindenkit meghatott, hogy a hős apa és férj 100 kilométert is megttt lóháton csak azért, hogy meglátogassa kisfiát és feleségét. Sergiu Ion Ciobotariunak végül egy román ketrecharcos 30 ezer eurót adományozott, amiből egy új házat vásárolt magának. A legutolsó hír az volt róla, hogy jogosítvány nélkül vezetett autót, és ezért megbüntették, de azóta eltűnt a média látóköréből.

 

 

6. Az év koldusa

 

Decemberben sikerült lekapcsolni Bukarestben azt a férfit, aki ortodox apácának öltözve kéregetett az egyik fővárosi templom előtt. A 27 éves fiatalembernek jót tett a koronavírus-járvány, hiszen az apácajelmezhez felvett egészségügyi maszk és vastag karimájú szemüveg miatt senki nem gyanakodott arra, hogy egy imposztor rejtőzködik a jelmez alatt, aki ráadásul még férfi is.

 

Egy 2019-ben elvégzett közvélemény kutatás szerint a román társadalom Európa legvallásosabb társadalma, az ortodox hívek számára – akik a román társadalom többségét képezik – pedig teljesen hétköznapi dolog, hogy egy apáca egy templom előtt kéreget. Ez bevett dolog, igaz, többnyire nem a maguk számára, hanem beteg gyerekeknek, árvaházaknak, kolostoroknak gyűjtenek.

 

Főhősünk mégis gyanús lett valakinek, ezért ki is hívták rá a rendőrséget. A kihallgatáson az imposztor azt vallotta, hogy azért öltözött apácának, mert az emberek így sokkal adakozóbb kedvűek,

 

és ha azt látják, hogy fiatal férfiként kéreget, akkor mindenki elküldi őt dolgozni.

 

A férfinál 800 lejt (kb. 60 ezer forintot) talált a rendőrség, ami az aznapi bevétele volt. Pénzbírságot kapott végül.

 

5. Az év autópálya-átadása

 

Cikkek százait találhatják meg a neten az autópálya és a Románia kulcsszavak használatával azok, akiket érdekel, hogy keleti szomszédunknál mennyire nehezen haladnak az autópályaépítési műveletek. Ugyanakkor 2020 van, Romániában is nehéz helyzetbe került az egészségügy a koronavírus miatt, kellett valami pozitív hír is a médiába. Nos, azt bírták kitalálni, hogy végre megnyitják a a második olyan autópálya-határátkelőt, ami összeköti Romániát Magyarországgal, ezzel együtt pedig egész Nyugat-Európával.

 

Szóval, szeptember 13-án át is adták a Magyarország és Románia közötti második autópálya-határátkelőt. A Nagykereki-Bors határátkelőhely a magyarországi M4-es autópályát köti össze a romániai A3-as autópálya öt kilométeres szakaszával. Tehát: amíg a határátkelőhelyhez magyar oldalon 26,5 kilométeres pályaszakasz vezet – melyen 20 új hidat, Gáborjánnál és Nagykerekinél egy-egy csomópontot, pihenőt, tengelysúlymérő állomást, közel 2,5 kilométer madárvédő falat és 540 méter zajvédő falat is építettek – a román oldalon egyelőre

 

5,3 kilométer autópálya épült meg, amely aztán a Nagyvárad–Szatmárnémeti országútba csatlakozik be Bihar település mellett.

 

Ez azért már teljesítmény!

 

4. Az év temetése

 

Augusztus negyedikére virradó hajnalban meggyilkolták Emi Piant, a bukaresti alvilág egyik legismertebb figuráját. A Duduianu roma klán vezetőjét egy rivális banda tagja szúrta le, életét pedig nem tudták megmenteni. Halálával nyilvánvalóvá vált, hogy a román belügyminisztérium képtelen kordában tartani Bukarest alvilági csoportosulásait.

 

Pian halála után a belügy attól tartott, hogy bandaháború robban ki a Duduianu és a rivális klán között, gyanújuk pedig nem is volt alaptalan, hiszen a klánvezér halálát követő este a titkosszolgálat segítségével sikerült lekapcsolni egy autót Bukarestben, amiben nagy mennyiségben fegyvereket, kardokat és késeket találtak a rendőrök. Azt feltételezték, hogy az emberi élet kioltására alkalmas eszközöket egy esetleges bosszúhadjáratban szerették volna használni, természetesen az ügy végére a mai napig nem került pont.

 

Emi Pian holttestét több napon át felravatalozva tartották a villájában, ahová naponta emberek tucatjai vonultak ki leróni a tiszteletüket – annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások tiltották a nagy tömegekkel járó rendezvények és temetések megszervezését, sőt még azt is, hogy virrasztásokat tartsanak a halottaknak. A román hatóságok egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a maffiavezért gyászolókkal, igaz, pár bírságot kiosztottak, de többre nem futotta tőlük.

 

Liviu Vasilescu országos rendőrparancsnok ekkor úgy döntött, hogy kézbe veszi a dolgokat.

 

Az éj leple alatt találkozót szervezett a Duduianu-klán tagjaival, akiket arra kért, hogy temessék már el végre egykori vezetőjüket, mert a történteknek túl nagy a sajtóvisszhangja.

 

A rendőrparancsnok szerencsétlenségére a találkozó híre kiszivárgott a sajtóba, nagy felháborodást váltva ki országszerte, hiszen alapvetően mégiscsak az történt, hogy az országos rendőrparancsnok titokban egyezkedett az alvilággal. Vasilescu végül lemondott, amit Marcel Vela akkori belügyminiszter egyszerűen csak „helyesnek“ tartott, de ennek az ügynek sem lett komolyabb következménye.

 

A klánvezért végül eltemették, a koronavírus-járvány pedig elfeledtette a közvéleménnyel, hogy mennyire képtelen a romániai belügy nemhogy felszámolni, de egyáltalán törvényesen kordában tartani az alvilágot. Ha kiváncsi vagy, miként búcsúztatnak egy alvilági klánvezért a romániai romák, nézd meg ezt a videót:

 

 

3. Az év feltámadása

 

Románia keleti felén található Iași megye Custuleni nevű falujában történt, hogy október közepén jelentették a hatóságoknak egy fiatalember, Gabriel Luca eltűnését. A rendőrök november végén találtak egy holtestet a település közelében, amiről azt feltételezték, hogy az eltűnt személyé lehet, ezért behívták az eltűnt legközelebbi hozzátartozóit, akik azonosították is a holttestet, azt állítva, hogy az az eltűnt személyé.

 

A holttestet végül december 10-én örök nyugalomra helyezték a faluja temetőjében, az erről készült fotókat itt lehet megtekinteni,

 

csakhogy nyolc napra rá, december 18-án a férfi egyszer csak hazaállított a szülői házba.

 

Jelenleg folyik a kivizsgálás, hogy ki hibázhatott az ügyben, valamint az eltemetett holttestet is exhumálni kell, hogy kiderítsék, valójában kit temettek el Gabriel Luca helyett. Sem a rendőrség, sem a román sajtó nem adott ki arra vonatkozó információkat, hogy az eltűnt személy hol tartózkodhatott az elmúlt hetekben.

 

2. Az év papja

 

Ezt a címet mindenképpen a Kolozsvárhoz közeli Kolozstótfalu ortodox papja érdemelte ki, aki egy temetésen akarta becsicskítani a gyászoló családot, de végül országos botrány lett az ügyből.

 

Az történt ugyanis, hogy egy elhunyt idős asszonyt nem volt hajlandó eltemetni a pap, mivel a nő és családja több éve nem fizettek egyházi adót, ennek összege pedig már elérte az 5000 lejt (kb. 370 000 forint). Már a temetés előtt csúnyán összekapott a gyászoló család és a pap, de végül kiegyeztek abban, hogy a család kifizet 3000 lejt (kb. 220 000 forint) az egyházközségnek, cserébe a temetési szertartást elvégzi a pap.

 

Ez majdnem meg is történt, csakhogy az egyházfi úgy gondolta, hogy a temetési szertartás előtt a halott koporsójánál még felelősségre vonja egyszer utoljára a családot a történtekért, és arra kéri őket, hogy

 

a gyászolók előtt kérjenek tőle nyilvánosan bocsánatot, sőt: csókoljanak neki kezet.

 

A bocsánatkérés meg is történt, viszont a kézcsók már kicsit sok volt a gyászló családnak, így a koporsó előtt állva ismét kitört a vita. A történteket az egyik gyászoló filmre is vette, és meg is osztotta a YouTube-on, országos botrányt kirobbantva ezzel. A pap végül megúszta némi ejnye-bejnyével a történteket, hiszen a Román Ortodox Egyházban csak nem állítanak falhoz senkit, aki kezet akar csókoltatni, és nyilvánosan megalázni embereket, nem igaz? 

 

 

1. Az év miniszterelnöke

 

Ezt a címet mindenképpen Florin-Vasile Cîțu (ejtsd: kücu) érdemelte ki, akit az idén kétszer is jelöltek erre a posztra, és bár elsőnek megfutamodott a kormány vezetésétől, azért másodjára csak összejött neki.

 

Még mielőtt kitört volna a koronavírus-járvány Romániában, Cîțu – aki akkor éppen pénzügyminiszter volt – esélyes volt a kormányfői tisztség betöltésére, de csak azért, mert Klaus Johannis jobboldali államfő és miniszterelnöke, Ludovic Orban, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt elnöke (akit akkor épp megbuktott a román parlament egy bizalmatlansági indítvánnyal) úgy gondolták, hogy ha valakit, akkor a neoliberális Cîțut a kutya sem szavazná meg miniszterelnöknek, nemhogy a baloldali többségű román parlament, és ha a parlament erről nem tud dönteni, akkor ki kell végre írni az előre hozott parlamenti választásokat. Ez pedig jól jött volna a Nemzeti Liberális Pártnak, mert tavasszal éppen nagyon népszerűek voltak.

 

Viszont a koronavírus hirtelen jött, Romániának meg nem volt kormánya épp, ezért a parlament bárkit megszavazott volna, még Cîțut is, ez azonban keresztbehúzta Johannis és Orban számításait. Cîțu ezért a kormánya megszavazása előtt hirtelen visszalépett, átadva a helyét a megbuktatott Ludovic Orbannak, akit hiába buktatott meg előtte a parlament, hirtelen mégis újra megszavazták, mert mindenki úgy látta, hogy a járvánnyal kellene inkább törődni a politikai harcok helyett, azt pedig kormány nélkül nem lehet.

 

A december 6-án megtartott romániai parlamenti választásokon végül alulmaradt a Nemzeti Liberális Párt, ezért Ludovic Orban lemondott, és nem indult újra a kormányfői tisztségért, a párt meg ismételten Florin Cîțut jelölte, aki végül csak miniszterelnök lett Romániában 2020-ban. Az általa vezetett új jobbközép román kormánynak négy magyar minisztere is van, mivel a jobboldali PNL koalíciós partnernek kérte fel a román Momentumként is emlegetett USR-PLUS-t és az RMDSZ-t. A történet tanulsága: soha nem szabad feladni, mert nem tudhatod, mikor sikerülhet!

 

NYITÓKÉP: Utopia Goup Reloaded / Facebook

 

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek