+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Böcskei Balázs
2020. január 26. vasárnap, 20:27
Aki Győrben valaha nyerni akar, annak „az ördög ügyvédjének” kell lenni. Ha az a blog nincs, a mai nap még szomorúbb lenne. Borkai ma búcsúzott, a Balogh-Borkai-éra modelljei maradnak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Abban a percben, amikor véget ért a győri időközi választás, elkezdődött az Audi ETO-Brest BL-kézimeccs. Nyilván előbbi ma jobban foglalkoztatta a győrieket, de ez csak kizárólag a mai napot megelőző időszakra lesz igaz.

 

Holnaptól ismét az lesz az igazán fontos, hogy meddig jut az ETO a BL-ben.

 

A győri politikai hétköznapok visszatérnek a városra jellemző, a NER-re jellemző tér- és időzónába. Másképpen: nincs itt kérem, semmi látnivaló.

 

A jelöltekről, a győztesről (Dr. Dézsi Csaba András) és a vesztesről (Pollreisz Balázs) mindent elmondtak a napokban, talán azt is, amit nem is érdemes. Pollreisz Balázst a nyilvánosság a Borkai-ügyig nem ismer(het)te, akkor is csak azért, mert ő lett akkor az egyik nyilatkozó mint ellenzéki politikus. Esetében győri léptékkel és súllyal alig ismert közszereplőről beszélhetünk, aki most sem azért lett előválasztás nélkül az ellenzék jelöltje, mert minden tekintetben alkalmas, hanem mert a többinek nem volt még előválasztásképes embere se.

 

Ilyenkor szokták leírni az elemzők és a véleményvezérek, hogy „tehát a győzelemhez jó jelöltek kellenek, helyi szervezet, beágyazottság, kapcsolat a települések vezetőivel vagy hangadóival”. Gondolom, senki nem hiszi azt, hogy a politikusok ezt maguktól nem tudják. De ha vereség van, annak oka sem mindig az előbbiek hiánya (bár jelen esetben ezek csak részben fennállnak), ahogyan győzelem is történt mindezek nélkül (láss pár esetet október 13-án).

 

De akkor miért nyert ekkorát a Fidesz?

 

Például azért, mert Győr fideszes uralásának előzményei a ’90-es évekig nyúlnak vissza. Amikor is azok, akik a mostani kampányban relativizálva a városházi tevékenységet „Audi-város” bélyeggel címkézték a várost – ami igaz –, rátették a megyeszékhelyt (és a környező települések lakóit) a győri ipari park technokrata modelljére. Győr az MSZP-s Balogh József vezetésével ugyanis nem baloldali polgármesterrel bírt, hanem egy lokális késő-kádári technokrata politikussal. Az 1994-ben polgármesterré választott Balogh tudta, hogy a város környezete politikatörténetileg jobboldali, és ezt csak erősítette az a párt, amelynek ő általános tanácselnök-helyettese, majd tanácselnöke volt 1990-ig. Azaz az MSZMP.

 

A város a szocializmusban a Rába Vagon- és Gépgyár modelljére épült (erről lásd Bartha Eszter remek munkáját), a dolgozók a rendszerváltás után pedig folyamatosan megértették, mit is jelent a privatizáció. Tar Sándor Ez is elmúlt c. munkájából idézve: „Mi meg szedtük szét a gyárat megint. De most már darabokra, mert osztódással szaporodott. Most kezdtük sejteni, hogy mit is jelent a privatizáció. Azt, hogy nincs semmink.”

 

Balogh tökélesen felismerte, hogy ha ő itt hosszútávra akar tervezni, akkor a kiáramló magyar helyett azonnal beáramló külföldi tőke kell ide, így az 1991/1992-ben induló ipari parkot a Balogh-érában felfuttatta a városvezetés. Szemben más térségekkel, ahol szintén hasonlóval próbálkoztak (volna), Győrben viszonylagos (!) jólét lett. A városvezetőknek ideológiai vitái leginkább a szubkultúrával Győrben valóban bíró egyháziakkal voltak. Balogh igazi kamarillapolitikus volt, Dézsi a városvezetői tapasztalatait is mellette szerezte (alpolgármestere volt).

 

A város akkori politikusai unalmasságát bizonyítja, hogy bár mindenki tudta, hogy a később elhíresült Györkös István (és fiai) merre akcióznak a bőnyi kiserdőben, és hogy Győrben hova járnak iddogálni a „bajtársak”, a város baloldala 2009-ig nagy ívben tett a város széljobber szubkultúrájára (más városban is, tegyük hozzá, különösen a fővárosban).

 

Egy ideológiaivihar-mentes városban a helyiek annak jegyében szocializálódtak, hogy első a viszonylagos jólét, a nagypolitika disputáit a városfalnál stoppolni kell.

 

A Balogh-éra depolitizált, külföldi működő tőke- és munkahelyteremtése (és a dolgozók relatív kizsákmányolása) biztosította is a csendet.

 

Ezen az Őszöd után tartott önkormányzati választás értelemszerűen változtatott – Balogh nem indult már. Az sem véletlen, hogy Balogh József soha nem gondolt az érdemi utódlásra, és egy új polgármester szisztematikus felépítésére. Ahhoz ő túl büszke volt, minthogy munkáját és elismerését még az utolsó években is többszereplőssé tegye. Felelős ő is a sima 2006-os buktáért.

 

Ekkor feléledt a város antikommunizmusa, és a szocialista technokráciával szemben Borkai Zsolt volt a változás embere. Utóbbi nagyot alakított Szöulban, de csak ott és csak akkor. Számára mentőöv volt a polgármesterjelölti lehetőség, nem jöttek be előtte a számításai. Annyit megértett a stábja, hogy a gazdasági prosperitás a béke garanciája. Csak és csak arra figyelni, hogy a keresletképesség fennmaradjon, a győri középosztály szélesedjen, mélyüljön. Vagy annak szubjektív érzete.   

 

A városba pedig továbbra is áramlott pénz, az Audi terebélyesedett, a középiskolai- és egyetemi képzésektől kezdve a sport- és kultúratámogatáson át a különböző fesztiválok patronálásáig mindenhova beszállt. Győr esetén az „ilyen volt, ilyen lett” fotók tényleg értelmezhetők.

 

A győriek egy része pedig pontosan tudta, mi zajlik a városházán (helyesebben mi az, ami pont nem ott zajlik), de közben az MSZP kvázi teljesen eltűnt a városból, ellenzéki életjelet az októberi kampányban, országosan megismertté lett Glázer Tímea (DK-ja) mutatott. A Momentum az EP-választáson a városban 5419 szavazatot kapott, ezzel rövid politikatörténete során 2019-re a második ellenzéki erő lett Győrben. Minden más párt történelem vagy „örök esély”. Ugyanakkor az egyes 2010 utáni eredmények azt is mutatták, hogy az ellenzéki munka ellenére is

 

a város nem látta okát a változtatásnak: rend, fesztiválok, csinosodás, fizetőképesség, Audi.

 

Döntő, hogy az Audi is megtalálta a helyét a rendszerben: mert senki sem gondolhatja azt, hogy a komplett városokat és országrészeket uraló német járműipari óriás érintettjei ne tudták volna, hogy a polgármester és körei hogyan jutnak földhöz, és hogyan keresnek azon és az Audin akkorát, hogy annak egy egységére egy globális értékesítési láncban nyertes oldalon ülő autós vezér is azt mondaná: „Korrekt. Das ist korrekt.”  Jó volt ez így mindenkinek.

 

Ennek nem tett be, csak éppen kibillentette azt – azt viszont szépen – a Borkai-ügy. Személy szerint engem meglepett, hogy október 13-a olyan szoros volt, mint az ismert. Ahogy országosan kevéssé, úgy Győrben jobban működhetett a Borkai-faktor. Helyesebben a Fidesz rosszabbik arca. Az, ahogy ledaráltak világokat, aktorokat, sajátjaikat, a Kisalföldet, az ellenzéket. Hogy ricsajossá tették Győrt, miközben az ottaniak az Audi-gépsor zakatolásánál nagyobb zajt nem kívánnak elviselni. És persze minden más egyéb politikai, intézményi ok is volt a háttérben, de ezeket az olvasók mind ismerhetik (például kvázi egy ellenzéki induló, protestszavazás, stb.).

 

Így érkeztünk el 2020. január 26-ához.

 

Jobb ellenzéki jelölt nem lehetett volna, a beágyazottságot megteremteni pedig egy sikeres városvezetési (nem városvezetői[!]) modell árnyékában nem magától értetődő. Jelen esetben, amikor is nem volt az időközin túli plusz országos felhajtóereje a kampánynak, és a Fidesz mozgósítása még mindig a Fidesz mozgósítása, az inkumbens jelleg jobban kidomborodik.

 

A Kubatov-lista (mint minden adatbázis) csak akkor működik, ha vannak benne (potenciális) szavazók. Az ellenzéknek ezek számát kell jelentősen növelnie, de ennek városról városra, vagy választókerületről választókerületre más lehet a konkrét módja. A fentebb idézett véleményvezéri tanács annyira evidens, hogy annak szerzője is tudhatja, hogy a lokális alkalmazása igazából a lokális lényegekben van. Nem biztos, hogy kampányban az a plusz, ha valaki azt ígéri, hogy első napokban kihirdeti klímavészhelyzetet, és meghívja a Transparency International szakértőit átláthatósági projektre.

 

Aki Győrben valaha nyerni akar, annak „az ördög ügyvédjének” kell lenni.

 

Tudásilag. Ugyanis, ha az a blog nincs, úgy a mai nap még szomorúbb lenne. És ahhoz a bloghoz az ellenzéknek sok köze nincs.

 

Pedig Borkai Zsolt 13 éven át volt a város vezetője. Ő ma búcsúzott, Balogh-Borkai-éra modellje(i) marad(nak).

 

A szerző politikai elemző, az IDEA Intézet kutatási igazgatója, főpolgármester-helyettesi tanácsadó. A cikk kizárólag a szerző magánvéleményét tükrözi.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás