Az ellenzéki Fudan-konzultáció az előválasztás főpróbája

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.08. 18:12

Több civil szervezet is részt vesz az előválasztás előkészítésében. Magyar György ügyvéd szerint nem füstös szobákban kötnek háttéralkukat a pártok az előválasztásra, amikor visszalépegetnek egymás javára, hanem racionálisan mérlegelve átcsoportosítják az erőforrásaikat.

Az ellenzéki Fudan-konzultáció az előválasztás főpróbája
„A Fudan Egyetemmel kapcsolatos dolgok főpróbának számítanak az előválasztásra”

– mondta el Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság (CVB) vezetője az ernyőszervezet keddi sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a most a Fudan kapcsán szerzett tapasztalatokat az előválasztás lebonyolítása során is hasznosítani fogják.

Ha valakinek ismerősen cseng ez a név, az nem véletlen: a CVB volt az a szervezet, ami az aHanggal közösen már a 2019-es budapesti főpolgármesteri előválasztást is megszervezte és lebonyolította.

Mint arról az Azonnalin írtunk, a CVB idénre sok tagszervezettel bővült ki, és március elején be is jelentkezett, hogy segítene a hat pártnak lebonyolítani az előválasztást – erre a pártok végül csak május második felében mondták rá az áment, hivatalosan is kérve a civilek segítségét.

A mostani sajtótájékoztató apropója az volt, hogy a március eleji bejelentkezés óta eltelt három hónap, és a civilek be akarták mutatni, hogy milyen munkát végeztek ezen idő alatt.

Az aHang most már heti szinten egyeztet a hatpárti ellenzékkel

Az online és offline előválasztási szavazáshoz a szoftveres keretrendszert biztosító aHang arról számolt be, hogy mostanra már ők külön is felkérést kaptak az előválasztási döntéseket az ellenzéki szövetség részéről meghozó Országos Előválasztási Bizottságtól (OEVB), hogy vegyenek részt annak munkájában, illetve az operatív bizottságokban is helyet kaptak. Ennek köszönhetően az aHang és az ellenzéki pártok együttműködése igencsak szorossá vált:

a szervezet képviselőinek elmondása szerint már heti szinten tudnak egyeztetni a pártokkal.

Ez pedig indokolt is a hatpárti ellenzék részéről, tekintve, hogy az aHang által létrehozott informatikai keretrendszert fogják használni az előválasztáson: ezzel kapcsolatban a szervezet gyakorlatilag már minden feladatot elvégzett.

Az offline sátras szavazásokon egy olyan szavazólapot fognak használni, ami QR-kód segítségével azonosítja a szavazót, gyakorlatilag lehetetlenné téve az esetleges csalásokat.

Egyébként a Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester által kezdeményezett „négy nemes konzultáció” a Fudan Egyetemről – aminek online és offline lába is van – is már ezt a QR-kódos szavazási rendszert alkalmazza az offline térben, és az egyelőre jól működik az aHang elmondása szerint.

A praktikus technikai tapasztalatok mellett a Fudanról szóló konzultációval a szervezet azt is teszteli, hogy a rendszerük mennyire bírja a terhelést – az elmondások alapján ezzel sincs probléma, még úgy sem, hogy pár nap alatt többen vettek részt ebben a konzultációban online, mint az egész 2019-es fővárosi előválasztás online szavazásán – igaz, akkor alig akart valaki online előválasztani.

Ezen felül az aHang kész van az online szavazáshoz használt másik két szoftverével is: ebből az egyik ügyfélkapun, a másik pedig videókapcsolaton keresztül azonosítja a szavazni akaró választót. Hogy ebből melyik rendszert vagy esetleg ezek egyfajta keverékét fogják használni az előválasztáson, arról az aHang szerint az OEVB remélhetőleg már a jövő héten dönteni fog.

Az aHang ezen túl még önkéntesek szervezésével is készül az előválasztásra, amihez a koordinátori hálózat már felállt, illetve több kampánnyal is készülnek a jövőben a magas előválasztási részvétel elősegítéséhez.

Nem lesznek párhuzamosan szervezett viták az előválasztási kampányban

Az előválasztási jelölti viták megszervezéséért és lebonyolításáért felelős Tabumentes Egyesület – mint azt az Azonnalin ismertettük – már kidolgozott egy konkrét keretrendszert, amiben leírták a viták tervezett pontos menetét, a moderátornak igencsak erős szerepet adva, aki rávilágíthat a vitázók érvelési hibáira, de akár ki is zárhatja őket a vitából, ha nem tartják be a közös szabályokat.

Az Azonnali korábban vitázó ellenzéki politikusokat is megkérdezett erről, akiknek nem tetszett túlzottan ez az erős moderátori kontroll – az Azonnali kérdésére Juhász Bence az egyesület nevében kifejtette, hogy el tudják képzelni a moderátor gyengítését, ha a pártok úgy akarják, ebben ők nyitottak a konszenzusra.

Egyelőre azonban még nem tartunk ott, hogy a pártok állást foglaljanak a Tabumentes Egyesület vitaötletéről, Juhász elmondása alapján ők azt kérték tőlük, hogy mivel nincsen jelenleg erőforrásuk ezzel foglalkozni, ezért inkább más civilekkel és a média segítségével szerezzenek visszajelzéseket az ötleteikről, és

a pártokat majd csak júliusban vonják be az erről való gondolkodásba.

Annyi visszajelzést mindenesetre kapott az egyesület a pártoktól, hogy ők is támogatják, hogy az OEVB döntése alapján csak július 26-tól megszervezendő jelölti vitákon egységes keretrendszert alkalmazzanak a szervezők.

Ezzel kapcsolatban Juhász Bence elmondta, hogy elképzelhető, hogy a körzeti jelöltek és a miniszterelnök-jelöltek vitájára eltérő keretrendszert kell kidolgozni, illetve hogy folynak az egyeztetések az úgyszint előválasztási vitákat (körülbelül 30-at) szervező, Gulyás Márton-féle Partizánnal is, hogy ne szervezzenek az egyes körzetekben párhuzamosan vitákat.

Ami a jelölteket illeti, a Tabumentes Egyesület azt szorgalmazza, hogy

csak az válhasson hivatalosan is jelöltté, aki írásban vállalja, hogy kiáll nyilvánosan vitázni.

A pártok a Fudan kapcsán nagy segítséget adnak a civileknek

Az előválasztással kapcsolatos tájékoztató anyagokat készítéséért és terjesztéséért felelős Nyomtass te is! Mozgalom a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatpárti ellenzék már rendelkezésükre bocsátotta a humán-erőforrásait az előválasztási különszámuk terjesztéséhez, amit így országszerte már százezres nagyságrendben tudtak kiosztani.

Ezen felül a szervezet készített egy a Fudan Egyetemről és a Diákvárosról szóló különszámot is, amit a szombati Fudan elleni tüntetésen (amiről a tudósításunkat itt olvashatod, a fotóriportunkat itt nézheted meg, itt meg összeszedtük a tüntetés tanulságait) a pártok segítségével tízezres nagyságrendben osztottak ki.

Az előválasztáson (és majd később a parlamenti választáson) a szavazatszámláláskor a pártok felett civil kontrollt adni kívánó Számoljuk együtt Mozgalomnak is jól jön a mostani aHang-os konzultáció a Fudanról és a Diákvárosról – ennek kapcsán szereznek önkénteseik tapasztalatokat a később az előválasztáson is alkalmazandó QR-kódos szavazólapok ellenőrzésében és rögzítésében.

Ennél többet a szervezet azonban egyelőre nem tud tenni, hiszen

a számukra fontos részletkérdésekről – minthogy az előválasztáson hol és hány sátor lesz, ahova szavazatszámlálókat kell majd biztosítaniuk – még nem hozott döntést az OEVB.

A civilek sem értenek egyet az egymás javára visszalépegető ellenzéki pártokkal

A szociális, kulturális, oktatási és jogi programokat szervező, az előválasztás technikai hátterét (mint a hangosítás, vetítés) biztosító Főnix Mozgalom arra hívta fel a figyelmet, hogy szerinte az előválasztás célját nem támogatja az az egyre gyakoribbá váló jelenség, hogy a pártok visszaléptetik a saját jelöltjeiket a más pártok jelöltjeinek javára:

a mozgalom szerint ez a választók passzivitásához járul hozzá.

Az Azonnali kérdésére, hogy amúgy mennyire összeegyeztethető az előválasztás demokratikus és részvételi alapelvével, hogy a pártok saját maguk között egyeznek meg arról, hogy ki, hol és kinek a javára lépjen vissza, ahelyett, hogy a választókra hagynák a döntést, Magyar György úgy reagált, hogy az előválasztást még a pártok is most gyakorolják be, és szerinte itt – bár ennek lehetőségét nem lehet kizárni – nem politikai háttéralkukat kötnek a szereplők.

Magyar György szerint inkább arról van szó, hogy egyes helyeken, ahol már van egy széles körben ismert, beágyazott jelölt, ott a pártok sokszor úgy érzik, nem éri meg ellene indulva a szűkös erőforrásokat arra a körzetre fordítani, és ezért inkább visszahúzzák a jelöltjeiket, vagy nem is állítanak jelöltet – cserébe viszont az erőforrásaikat azokra a körzetekre koncentrálhatják, ahol nagyobb esélyt látnak a győzelemre.

Az ügyvéd becslése szerint egyébként a 106-ból közel 100 olyan egyéni választókerület lesz, ahol legalább két jelölt között szoros versenynek nézünk elébe, és a pártok nem sajátítják ki maguknak az előválasztást.  

A Tabumentes Egyesület képviseletében Juhász Bence is egyetértett ebben Magyar Györggyel, annyival árnyalva az ügyvéd mondatait, hogy tiszteletben kell tartani ezeket a pártok közötti alkukat,

azt viszont komoly problémának gondolnák, ha ezek miatt egy-egy körzetben kihívó nélkül maradna bármelyik jelölt.

Magyar György egy 2022-es főpolgármesteri előválasztás gondolatával is eljátszik

A sajtótájékoztatón egyébként a Tabumentes Egyesület és a Főnix Mozgalom is amellett állt ki, hogy az előválasztáson a szavazók preferenciális szavazatokat adhassanak le, azaz több jelöltre is leadhassák a voksukat, rangsorolva őket valamilyen személyes motiváció alapján.

Hasonlót javaslatot tett le egyébként az asztalra három szakértő és kutató az Azonnalin, a több jelöltre történő szavazási rendszerrel azonban csak Pálinkás József és Márki-Zay Péter értett egyet az ellenzéki politikai szereplők közül. Azóta a hatpárti ellenzék már el is döntötte: arra való hivatkozással, hogy nem akarják a szavazókat összezavarni, gyakorlatilag egy az egyben az országgyűlési választáson is alkalmazott, egyfordulós és egyetlen jelölt támogatását engedő választási rendszert fogják lemásolni az előválasztásra is.

Az Azonnali kérdésére, hogy akkor mégis mi értelme van a civileknek preferenciális szavazást emlegetni, Magyar György úgy válaszolt, hogy ez a hajó bizony már elment, nem fogják a civilek kedvéért a pártok megváltoztatni most már az előválasztási rendszer egy ilyen sarokpontját, főleg úgy nem, hogy az előválasztással kapcsolatos döntések a hat párt konszenzusával születnek meg – ezt tudomásul kell venni.

Ugyanakkor az ügyvéd szerint van értelme a fejekben tartani a preferenciális szavazás lehetőségét, hiszen ha az a mostani előválasztáson nem is fog debütálni, de ha úgy alakulna, hogy Karácsony Gergely mostani főpolgármesternek le kellene mondani a miniszterelnöki szék megszerzése után a mostani posztjáról, és előrehozott főpolgármester-választást kéne tartani (erről itt írtunk bővebben), akkor

egy azt megelőző, főpolgármesteri előválasztáson már lehetne újra próbálkozni a preferenciális szavazás megvalósításával.

Az előválasztás július 26-tól kezdődik, amikortól a jelöltek formálisan is bejelentkezhetnek az előválasztásra. A választókerületi előválasztásokat, valamint a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják meg, míg a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulóját – az első fordulóban a három legtöbb szavazatot szerzett miniszterelnök-jelölttel – október 4-10. között rendezi meg az ellenzék.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek