+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 26. péntek, 13:08
Három szakértő felvetette, hogy az ellenzéki előválasztáson több jelöltre is lehessen szavazni. Az ellenzéki pártok reakciói alapján azonban úgy tűnik, hogy az országgyűlési választáson is használt „győztes mindent visz” logika szerint lehet majd kiválasztani a Fidesz-KDNP 2022-es kihívóit.

Március 24-én állt a nyilvánosság elé három választási szakértő, Csóka Endre matematikus, Kósa Lívia politikai elemző és Tóka Gábor politológus azzal az ötletükkel, hogy az idén augusztusban startoló ellenzéki előválasztásnál ne a „többség mindent visz” elvén működő választási módszert alkalmazzák a pártok, hanem az általuk „jóváhagyó szavazásnak” nevezett módszerrel szavazzanak.

 

A javaslatuk lényege, hogy míg a magyar országgyűlési választásokon is használt rendszerekben mindenki csak egy jelöltre szavazhat és a legtöbb szavazatot szerző jelölt győz, addig az általuk preferált

 

jóváhagyó szavazásnál egy ember több jelöltre is szavazhatna, ami szerintük jobban kifejezné a szavazók választási preferenciáit.

 

Így ugyanis a választóknak nem kell taktikázni, hogy kire szavazzanak, és azzal, hogy több jelöltre is szavazhatnak, könnyebben felmérhető, hogy melyik jelölt mögé képes beállni a legtöbb ellenzéki szavazó, ki teremthet nagy konszenzust. Az Azonnalin publikált javaslat szerint a jóváhagyó szavazásnak az is a hatalmas előnye, hogy a jelölteknek a vetélytársaikat nem áll érdekében negatív fényben feltűntetni, hiszen egy ilyen rendszerben a jelölt a vagdalkozással magának is árthat.

 

A három szerző szerint a legtöbb választási szakértő és politológus szerint is egy ilyen szavazási módszer lenne a megfelelő. De hogy mit gondolnak erről maguk az érintett ellenzéki pártok? Megkérdeztük őket!

 

Felmerült a javaslat, de végül nem fog megvalósulni

 

Az Azonnali az ellenzéki előválasztást szervező mind a hat pártot (Párbeszéd, MSZP, LMP, Momentum, DK, Jobbik) megkereste a javaslattal kapcsolatban. Írtunk még az előválasztáson részt vevő Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak és az előválasztási részvételre hajlandóságot mutató Pálinkás József volt MTA-elnök pártjának, az Új Világ Néppártnak is.

 

A pártoktól arra voltunk kíváncsiak:

 

+ Támogatják-e a cikkben leírt javaslatot, hogy jóváhagyó, több X-es szavazással lehessen kiválasztani az ellenzéki képviselőjelölteket és a miniszterelnökjelöltet?

 

+ Felmerült-e már a hatpárti egyeztetés kapcsán, hogy a cikkben bemutatott választási módszert használják?

 

+ A pártjuk szerint milyen választási rendszer lenne a legjobb az ellenzéki választáson? Miért?

 

Az MMM-től és az Új Világtól azt is megkérdeztük, hogy ők előálltak-e valamilyen javaslattal az előválasztás kapcsán, hiszen e két politikai szereplő nem vesz részt a hatpárti egyeztetésen, így az előválasztás kidolgozásában sem.

 

Felmerült a kérdés, de már lekerült az asztalról

 

A baloldali ökopárt, a Párbeszéd szerkesztőségünknek eljuttatott válaszában leírták, hogy az előválasztáson a legideálisabb a preferenciális szavazás lenne, amit mind listás, egyéni és miniszterelnök-jelölti választás kapcsán alkalmaznák, de

 

mivel „igen körülményes elmagyarázni ezt az új módszert a választópolgároknak”, ezért végül az ellenzéki egyeztetéseken lekerült a javaslat az asztalról.

 

A Karácsony Gergely és Szabó Tímea vezette ökopárt ugyanakkor támogatta az ötletet, de végül elfogadták a többi párt indokát.

 

Ugyanezt erősítette meg a Jobbik is, akik rövid válaszukban azt írják, hogy a felvetést hónapokkal ezelőtt „már alaposan megtárgyalta a hat ellenzéki párt”, és végül konszenzussal azt a döntést hozták, hogy egy választók által nem ismert módszerrel nem kísérleteznek az előválasztás során.

 

Az MSZP-től azt a választ kaptuk, hogy a párt nyitott minden módszerre és előválasztási eljárásra, de a végleges döntést a hat párt közösen fogja meghozni. Az nem derült ki, hogy ők milyen álláspontot képviselnek a kérdésben, és mit tartanak ideális választási módszernek. A pontosításokat kérő levelünkre nem válaszoltak.

 

Hasonló választ kaptunk az LMP-től is. Ungár Pétert, az LMP titkárát (és az Azonnali többségi tulajdonosát – a szerk.) telefonon értük utol, aki elmondta, hogy az ökopárt minden olyan módszert megfontol, ami az állapolgárok legszélesebb bevonására alkalmas, és ezt közvetítik is a többi partnerük felé – de ennél több részletet nem árult el.

 

A Momentum a „szakpolitikai csapatuk leterheltsége” miatt elállt a válaszadástól, míg a DK azt jelezte, hogy nem kívánják kommentálni a javaslatot.

 

A külsősök örülnének a jóváhagyó szavazásnak

 

A Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom ugyanakkor támogatná a szerzők által felvetett javaslatot, és nem csak annak politikai hasznossága miatt. Ahogy arra Márki-Zay a válaszában felhívta a figyelmet: „ezzel ugyanis hatékonyan, egyetlen fordulóban kiválasztható a Fidesz legyőzésére legalkalmasabb jelölt”, ami Márki-Zay szerint olcsóbb és kevesebb erőforrást igényel. Emellett a válaszában kiemelte, hogy

 

jogos és fontos szempont, hogy az előválasztási kampány során egy ilyen választási módszerrel a többi párt közötti békét és együttműködést is megőriznék.

 

Az Új Világ Néppárt is az MMM-hez hasonlóan áll a felvetett javaslathoz. A 2020 októberében alakult párt elnöke, Pálinkás József úgy válaszolt, hogy pártja támogatná a javaslatot, mivel a „legfontosabb szempontunk, hogy ez nem készteti a versenytársakat negatív kampányra”, illetve egy ilyen választási módszer „csökkenti a háttérmegállapodásokra való – az előválasztokkal nem igazán összeegyeztethető – igényt”.

 

Pálinkás emellett azt is kiemelte, hogy a több jelöltre való szavazás lehetősége

 

„jobb módszer egy, a lényegét tekintve későbbi együttműködés legalkalmasabb szereplőinek kiválasztására”.

 

Ugyanakkor sem az MMM, sem az Új Világ Néppárt nem állt elő saját javaslattal az előválasztás kapcsán, sőt, az MMM jelezte: elfogadta a Civil Választási Bizottság javaslatait, ami szerint többfordulós és pártlistás előválasztás lesz.

 

Hogyan nézhet ki akkor az előválasztás?

 

Mint arról korábban beszámoltunk, az előválasztást több civil szervezet fogja lebonyolítani, és eddigi az alábbi információkat tudjuk az elméletben augusztustól elrajtoló előválasztásról:

 

+ mind a 106 választókerületben lesz;

 

+ az egyéni jelölteket egyfordulós, a közös miniszterelnök-jelöltet pedig kétfordulós szavazással választják ki.

 

A pártok Azonnalinak megküldött válaszából jelenleg az körvonalazódik, hogy a magyar országgyűlési választásokon is használt a „győztes mindent visz” választási módszerrel választhatják ki a jelöltet,

 

azaz minden választó csak egy szavazattal rendelkezik majd, és a legtöbb szavazatot kapó jelölt fog nyerni.

 

Így például előfordulhat az, hogy egy olyan körzetben, ahol többen is elindulnak, végül nem a legintegratívabb jelölt győzedelmeskedik majd – hiszen például ha több baloldali jelölt áll egy jobboldali jelölttel szemben, akkor a jobboldali jelölt a szavazatok relatív többségével is győzhet. Ugyanígy több jobboldali jelölt esetén nevető harmadikként győzhet egy baloldali jelölt más körzetekben.

 

Mint arra a három szakértő cikkükben felhívták a figyelmet, ez azt a problémát vonhatja maga után, hogy

 

lehetnek olyan körzetek, ahol nem a legintegratívabb jelölt fog győzni, aki mögé a teljes ellenzéki szavazóbázis könnyebben odaállna,

 

hanem akár olyan jelöltek, amelyek az ellenzéki választói koalíció egy jelentős részének akár ellenszenvesek is lehetnek.

 

Mi is ez a jóváhagyó szavazás? És miért jó? Olvasd el a szakértők véleménycikkét a témáról! Kiváncsi vagy, hogy kik szervezik az előválasztást? Itt összeszedtük neked!

 

NYITÓKÉP: Kunhalmi Ágnes, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely kampányol a jobbikos Bíró László mellett a 2020. októberi időközi választáson. Fotó: Bíró László / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás