Mikor mondjon le Karácsony Gergely?

Szerző: Petróczi Rafael
2021.05.26. 07:10

Le kell-e mondani Karácsonynak a főpolgármesterségről most, hogy már a miniszterelnökségre pályázik? Röviden: jogilag csak akkor kell ezt meglépnie, ha megválasztják miniszterelnöknek, politikailag viszont sokat számíthat az időzítés. Összeszedtük az egyes forgatókönyvek melletti érveket és ellenérveket.

Mikor mondjon le Karácsony Gergely?

Május 15-e örömteli nap lehetett az ellenzéki oldalon. Az Áder János köztársasági elnök után a legnépszerűbb és az ország vezetésére az egyik legkompetensebbnek ítélt politikus, Karácsony Gergely gyerekkora helyszínéről, Nyírtassról falusi kisfiúként bejelentette: beszáll ő is a miniszterelnök-jelölti versenybe az ellenzéki előválasztáson.

A Párbeszéd mellett gyorsan besorolt a jelöltsége mögé az MSZP és az LMP is, sőt, Karácsony még 99 Mozgalom néven saját hátországot is toborzott és létrehozott, aminek alapítója például Ferge Zsuzsa szociológus, Ángyán József, a második Orbán-kormány Vidékfejlesztési Minisztériumának parlamenti ügyekért felelős államtitkára, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, vagy Alföldi Róbert színész és rendező.

A nagy bejelentések közepette egy dologról azonban könnyen el lehet feledkezni: Karácsony Gergely már visel egy nagyon is fontos posztot, ő Budapest főpolgármestere, ahol – jogi oldalról – bizony miniszterelnök-jelölti indulás ide vagy oda, továbbra is kötelezettségei vannak. Politikai oldalról pedig

nem elhanyagolható az a 353 593 szavazó, akik 2019. október 13-án a főpolgármesteri székbe repítették a párbeszédes politikust, azzal a céllal, hogy a következő, 2024-es önkormányzati választásig vezesse a fővárost.

Hogy mihez kezdene a főpolgármesteri teendőivel Karácsony, hogyan menedzselné Budapest ügyes-bajos dolgait a koronavírus-járvány utáni, várhatóan nehéz gazdasági talpraállás időszakában az előválasztási és – győzelme esetén – az országos választási kampány alatt, arról az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje eddig egy szót nem ejtett.

Le kell-e egyáltalán mondania Karácsonynak a főpolgármesterségről?

De mindenek előtt érdemes tisztázni: a mindenkori kormány tagjairól és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény értelmében,

ha Karácsony Gergely miniszterelnök lesz, le kell mondani a főpolgármesterségről.

Ugyanis mint állami vezető „további munkavégzésre irányuló jogviszonyt” nem folytathat, „kivéve, ha az tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet” céloz. Azaz ha Karácsony Gergely még mindig egyetemen oktatna, miniszterelnöksége ellenére is megtarthatná a katedrát.

Ha és amennyiben tehát úgy alakulna, hogy Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként megnyeri mind az előválasztást, mind a rendes választást, és őt az újonnan felálló Országgyűlés a köztársasági elnök (aki még nem tudni, ki lesz 2022 április-májusában) javaslatára megválasztja kormányfőnek, akkor legkésőbb akkor távoznia kell a főpolgármesteri székből.

Persze egyáltalán nem biztos, hogy nem lenne előbb érdemes távoznia Karácsonynak Budapest éléről, már csak azért is, hogy minden figyelmét a miniszterelnök-jelölti feladataira összpontosíthassa. Akármikor is következne be a lemondás, azt követően a döntés a Fővárosi Választási Bizottság kezébe kerülne, ami hivatott lenne az időközi főpolgármester-választást kitűzni olyan mód, hogy „a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé essen”.

TISZTA VÍZ A POHÁRBAN.

Mikor mondhat le Karácsony?

Az, hogy ez mikor fog megtörténni (már ha egyáltalán), egyelőre tisztázatlan. Természetesen megkérdeztük az illetékes Karácsony Gergelyt, hogy most, hogy bejelentette a miniszterelnöki szándékait, le kíván-e mondani a főpolgármesteri tisztségéről az elkövetkező időszakban, vagy hogy hogyan tervezi ellátni az előválasztási és – az ottani győzelme esetén – a parlamenti választási kampányban a főpolgármesteri feladatait. Erre azt a választ kaptuk, hogy mivel a válaszok hosszadalmasak és összetettek, ezért inkább egy interjú keretében beszéljük meg ezeket.

Addig is felvázoljuk a különböző, lehetséges szcenáriókat.

1. Az előválasztási kampányban mond le a főpolgármesterségről

Ez nem túl valószínű eshetőség: nemcsak hogy nagyképűen azt kommunikálná a három párt közös miniszterelnök-jelöltje, hogy ez már lefutott meccs, de ezzel még az előválasztás szellemiségét is előre aláásná. Hiszen ha annyira biztos a győzelmében, hogy már az előválasztás eredménye előtt lemond, felmerülne a kérdés, hogy akkor tulajdonképpen minek is kellett ezt az előválasztásnak nevezett bábszínházat eljátszani, miért nem mondták azt egyből, hogy Karácsony lesz a közös miniszterelnök-jelölt, pont.

Arról nem is beszélve, ha esetlegesen mégsem Karácsony nyerné az előválasztást, egy olyan pofonba szaladna bele az akkor már exfőpolgármester, amiből szinte lehetetlen lenne felállni, és amit ő maga adott saját magának – mindezzel a Fidesz malmára hajtva a vizet.

Keresve se találhatna jobb ütőkártyát 2022-re a Fidesz, minthogy egy ekkora bénázás támassza alá az állításukat, hogy ez a szivárványkoalíció alkalmatlan az ország vezetésére.

Az előválasztási kampány alatt lemondani tehát lehet, hogy elegáns és tiszta helyzetet teremtő lépés lenne (hiszen egyértelmű lenne, hogy Karácsony most már a miniszterelnöki széket akarja megszerezni, nem pedig főpolgármester lenni), de a politikai kockázatok és a kiszámíthatatlanság miatt összességében nem valószínű, hogy bekövetkezne.

2. Karácsony Gergely megnyeri az előválasztást, és azt követően, de még a 2022-es választás előtt mond le

Ekkor a lemondással az ellenzéken belüli ellenfeleit Karácsony már nem tudná lenézni, és pozitív üzenet lehetne ez az összellenzéki szavazótábor felé is: komolyan gondolom, hogy az ország vezetésére jelentkezem, csakis erre a feladatra akarok koncentrálni, és bízom magamban annyira, hogy mindent egy lapra tegyek fel.

Ennek az eshetőségnek ugyanakkor inkább már praktikus akadályai lehetnek: technikailag szinte kivitelezhetetlen lenne, hogy akkor, amikor az ellenzék minden erejével egész pályás letámadást vezet éppen az országos kampányban a Fidesz ellen,

még egy másik, budapesti előválasztási és egy főpolgármester-választási kampányt is le kelljen vezényelnie, elvonva mind az erőforrásokat, mind a figyelmet az országos kampányról.

Ráadásul egy egyidőben zajló főpolgármester-választási vagy éppen főpolgármester-jelölti előválasztási kampányban az ellenzéki pártok jó eséllyel egymás ellen is versenyeznének – miközben az országos kampányban pont azt kellene közvetíteniük, hogy mennyire egységesek és szervettek. A nevető harmadik ez esetben is Orbán Viktor vagy a Fidesz budapesti jelöltje lehetne.

3. Akkor mond csak le, ha nyer 2022-ben

Ez tűnne a korábbiak alapján a leglogikusabb lépésnek, és nem csak azért, mert sem a saját oldalán állókat és az előválasztást sem ássa alá, valamint mert a párhuzamos kampány kockázatait sem kell viselni. Hanem azért is, mert az ellenzék mondhatni tét nélkül, egy biztos győzelem után (aminek a motorja, ha így lesz, pont Budapest lesz), a győzteshez húzás jelenségét kihasználva arathatna még nagyobb győzelmet.

Egy győztes parlamenti választás után tehát gyakorlatilag jutalomjáték lenne az ellenzéknek egy főpolgármester-választás, amivel feltehetnék az i-re a pontot, és

amivel egy utolsó, a budapestiek pártpreferenciáit ismerve megsemmisítő csapást mérhetnének a Fideszre.

Lesz-e listavezető Karácsony, ha megnyeri az előválasztást?

Még egy kérdés azonban így is felmerül: akar-e parlamenti képviselő is lenni Karácsony Gergely? Logikus lenne, hogy nem: hiába nyeri meg az előválasztást Karácsony, ha a parlamenti választást az ellenzék elveszíti, viszont Karácsony – akár listáról, akár egyéni körzetből – bejut a parlamentbe, iszonyat kényelmetlen szituációban találhatná magát.

Országgyűlési képviselők esetében ugyanis ugyanolyan összeférhetetlenségi szabályok állnak fenn, mint a miniszterelnök esetében: Karácsony Gergely nem lehetne egyszerre parlamenti képviselő és főpolgármester. Így ott lenne, hogy a választók így vagy úgy, de bejuttatták őt a parlamentbe, és így vagy visszaül 2014 után papírnehezéknek egy újabb fideszes parlamentbe, vagy a választói akaratot felülírva lemondana a parlamenti mandátumáról, hogy az egyszeri országgyűlési képviselőéénél fontosabb főpolgármesteri munkáját folytassa. Akármelyiket választaná, az mindenképpen sokakban hagyna rossz szájízt.

A legkényelmesebb megoldás az lenne tehát Karácsonynak, ha ezt nem kockáztatva sem egyéniben nem indulna, sem a közös ellenzéki lista egy befutó helyére nem kerülne fel. Miniszterelnök-jelölt még így is lehetne, láttunk már nem egy példát arra, hogy az aktuális kormányfő nem volt tagja a parlamentnek: Antall József halálát követően, 1993-ban Boross Péter, Medgyessy Péter III/II-es kémbotránya miatti lemondása után, 2004-ben Gyurcsány Ferenc, de Gyurcsány Ferenc 2009-es lemondását követően Bajnai Gordon sem volt tagja az Országgyűlésnek.

Sőt, arra is találni példát, hogy egy pártszövetség, az MSZP-SZDSZ 2002-ben olyan miniszterelnök-jelölttel, Medgyessy Péterrel vágott neki a választásnak, aki nem ambícionálta mellé még a parlamenti széket is.

Ezek azonban a kivételes esetek: látható, hogy az egyszem Medgyessyt leszámítva mindig valamilyen kormányválság következtében nyúltak csak a pártok olyan kormányfőkhöz, akik nem voltak a parlament tagjai, és mostanra már az is bevett gyakorlat, hogy a pártok, pártszövetségek a saját miniszterelnök-jelöltjüket teszik a lista élére, hogy az adott személy neve is húzza fölfelé a listát.

És azért valljuk be, elég furcsa lenne, ha egy győzelemre törekvő, ellenzéki pártszövetség nem tenné meg listavezetőjének a saját miniszterelnök-jelöltjét csak azért, mert annak potenciálisan kényelmetlen lehet magyarázkodnia, hogy miért nem ül be mégsem a parlamentbe.

FOTÓK: Karácsony Gergely / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek