Legyen Karácsony!

Berze Márton

Szerző:
Berze Márton

2021.05.20. 07:45

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti bejelentkezésének nem a ténye, hanem a hangvétele volt meglepő. Vajon elég lesz egy év alatt két választási győzelemhez a mérsékelt stílussal képviselt karakteres baloldali agenda?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Botka László rövidéletű, „Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!” kampánya óta nem volt olyan erős szociális éle mainstream magyar politikai projektnek, mint amit Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti debütálása alapján várhatunk az MSZP-Párbeszéd-LMP jelöltjétől a következő időszakban.

Két hónappal ezelőtt ugyanitt azt írtam: Karácsony a politikai centrum része, aki Dobrev Klárához képest kétségkívül távolabbi, rokonszenves halványpirosra színezett pontot vesz fel a skálán, de mégiscsak a „közép” embere.

A Bernie Sanderst és az Occupy Wall Street mozgalmat megidéző 99 Mozgalom és a Karácsony által felvetettt politikai prioritások (az újjáépítendő köztársaság és demokratikus intézményrendszer szociális legitimitásának szélesítése, a kiváltságos 1 százalék „megregulázása”, a zöld gazdasági fordulat stb.) viszont

reményt adhatnak a 2006 után képviselet nélkül hagyott valódi magyar baloldalnak, hogy szavazóinak ne centrista és jobboldali jelöltek közül kelljen orrbefogva választania.

És ezúttal jelöltjük még győzhet is.

Mivel minden jel arra mutat, az ellenzék nemcsak győzelemre, kormányzásra is készül, ezért nemcsak az a kérdés, melyik jelölt képes inkább egymás után két választást nyerni az ötök közül, hanem az is, melyikük lesz kormányfőként hatékonyabb a sokpárti koalíció egyben tartására és az ország vezetésére. (Mindezt úgy, hogy a NER belső és az ellenzék külső határai között finoman szólva sem mindig egyértelműek a vonalak és éles kulturális, személyes és politikai törésvonalak húzódnak a koalíción belül.)

Az ötösfogat tagjai közül mindkét feladat teljesítésére jelenleg Karácsony Gergely tűnik a legalkalmasabbnak. Nem azért, mert tökéletes jelölt (messze nem az), hanem azért, mert négy riválisa a két kihívás (győzelem, kormányzóképesség) egyikének, vagy egyikének sem tud megfelelni.

+ Márki-Zay Péter mögött nincs szervezett politikai hátország: előválasztást nyerni vagy az általa óhajtott szakértői kormányt felállítani (majd vezetni) viszont nem lehet erős mozgalom/párttámogatás nélkül. MZP politikai profilja homályos, programjáról keveset tudunk, és bár a Lázár János feat. vásárhelyi Fidesz elleni sikeres küzdelme, emberi tulajdonságai, személyes integritása, mérsékelt stílusa szimpatikussá teszik,

konzervatív értékvilága távol esik a „tipikus” ellenzéki szavazóétól, esetleges győzelmei után pedig kormányon jó eséllyel bedarálnák a koalíción belüli küzdelmek.

Hasonló okok miatt valószínűtlen Jakab Péter sikere, akinek a jelöltsége inkább tűnik a Jobbik koalíción belüli befolyásának növelését, helyi képviselői és listás pozíciónak erősítését célzó lépésnek, mint komoly politikai szándéknak. Jakab az ellenzék ökleként, „parizeres kisembereként” fontos és hasznos aktora a Fidesz elleni küzdelemnek, de részben pártja múltjának, részben saját karakterének foglya: sem a széles spektrumon mozgó ellenzéki és bizonytalan szavazók integrálására, sem a kormányfőségre nem tűnik alkalmasnak, miközben politikai programjának tartalmáról lényegében semmit nem lehet tudni.

Könnyen lehet, hogy az előválasztás második körébe jutva az ő visszalépése dönti majd el a küzdelmet Karácsony javára.

Fekete-Győr András kampányából nem a konkrétumok és hívószavak („felcsúti per”, „finn iskolarendszer”, „Magyarország-részvény” stb.), hanem leginkább az átütő erő hiányzik. Korai beszállása sem személyes népszerűségét, sem a Momentum pozícióit nem javította: pártja támogatottsága 10 százalék környékén befagyott, a miniszterelnök-jelöltek népszerűségi versenyében pedig rendre ő zárja a sort. A megválaszthatóságáról alkotott képnek a Partizánnak adott interjúja sem tett jót – a külső szemlélő számára egyszerűen „túl nagynak tűnik rajta a kabát”. A Momentum ráadásul pont azokat a jogállami és antikorrupciós ügyeket hangosítja fel – erős nemzedéki felhanggal és kissé tartalmatlan európázással kísérve –, amelyek tematizálása már ’14-ben és ’18-ban sem ért választási győzelmet az ellenzéknek.

Dobrev Kláráról talán soha nem derülhet ki, hogyan váltaná üzleti, közigazgatási tapasztalatait és a nagypolitika boszorkánykonyhájában szerzett évtizedes jártasságát kormányzati kompetenciára: a Gyurcsány-faktor miatt már az előválasztáson is sebezhető, a Fidesz elleni 1:1 küzdelemben pedig talán a legkevésbé megválasztható jelölt az ötök közül. Hiába a DK az ellenzék egyik vezető ereje, ez az elsőség eleve relatív, másrészt

a Fidesz számára papíron a létező legideálisabb kihívóról van szó, akivel szemben a legkönnyebben, leghatékonyabban tudná mozgósítani Orbán saját táborát.

(Miniszterelnök-jelöltként adott első interjúiban, a keleti vakcinákról elmondott szavaival pedig mintha még fel is dobta volna a labdát a mostanában minden kamerába nézve „oltásellenes baloldalt” mantrázó Fidesznek – a labda pedig sokatmondóan azóta is a plafon közelében lebeg.)

Végül nézzük Karácsonyt. Az öt aspiráns közül Budapest főpolgármestereként ő rendelkezik a legnagyobb politikai tőkével, ismertséggel és választói legitimitással. Tény, hogy Karácsony 2011 óta következetesen képviseli a teljes ellenzéki összefogás szükségességét (akkor még technikai koalíció néven dobta be az ötletet az azóta megszűnt Népszabadságban), és bár saját mikropártja, a Párbeszéd mellett egy meggyengült MSZP és egy szebb napokat látott LMP jelöltje, mégis szimbolikusan fontos, hogy eleve közös jelöltént határozza meg magát.

Karácsony valamennyi ellenzéki párt táborában népszerű, integratív figura, a politikai kompromisszumok embere (ennek minden előnyével és hátrányával együtt), erős beágyazottsággal az ellenzék tágabb – bár egyre szűkülő – értelmiségi holdudvarába, gazdasági elitjébe, amit jól fémjelez a 99 Mozgalomhoz csatlakozók névsora.

Mégsem ezek miatt lehet Karácsony az ideális jelölt. A miniszterelnök-jelölti zászlóbontásnál bedobott „99 százalék kontra 1 százalék” végre olyan politikai narratíva alapja lehet, amely valódi sebet ejthet a Fideszen és választási győzelmet hozhat az ellenzéknek.

A korábbi választásokon Orbánék neoliberális, szegényellenes, (felső-)középosztályépítő és háztáji tőkésosztályát erősítő politikájának negatív hatásait a 10 éven át tartó globális gazdasági konjunktúra, az ügyes témaépítés (rezsicsökkentés, migránsok), a választások előtti pénzosztás és a megosztott ellenzék gyengesége simán felülírta. A pandémia azonban kibillentette a szociális status quo-t, és élesen rávilágított a hazai ellátórendszerek csődjére, a magyar társadalom végzetes kettészakadására, a dolgozói szegénység örvényére.

Százezrek maradtak munka vagy megtakarítás nélkül, a törlesztési moratórium végén többezer ingatlan kerülhet kalapács alá, ami tovább mélyítheti a lakhatási válságot, az oktatást és az egészségügyi rendszert csak a benne dolgozók tartják a felszínen, miközben kisvállalkozók ezreinek feje fölött lebeg a csőd veszélye. Ezek a jelenségek nem tegnap jöttek létre, de a közös miniszterelnök-jelölttel, közös listán, közös programmal induló ellenzéknek először van érdemi esélye a választás tétjének Fidesz számára kedvezőtlen keretezésére.

Korrupcióellenes és demokráciaféltő szólamok helyett a szociális válság leküzdése, a tolerálhatatlan társadalmi igazságtalanságok felszámolása, vagyis egy karakteres baloldali történet elmesélése kinyithatja az ellenzéki blokkot olyan szavazók előtt, akik számára a napi megélhetési problémák és a jövőjük felett érzett szüntelen aggodalom élvez politikai prioritást az absztrakt jogelvek és normák helyett.

Erre a narratívaépítésre pedig jelenleg Karácsony Gergely jelölésével van a legjobb esélye az ellenzéknek. Ha a bejelentéséhez hasonló ügyességgel, autentikussággal tudja továbbépíteni ezt a történetet és sikerül maga mögött egyesítenie októberben a koalíciót, azzal még csak csatát nyer, háborút nem.

Legalább ennyire fontos, ha nem fontosabb, hogy az egyéni körzetek több mint felét olyan jelöltek hozzák el az előválasztáson, akik az ellenzéken belüli liberális/szocialista, szabad verseny/beavatkozó állam törésvonal baloldali, zöld mezőjében állnak.

A miniszterelnök-jelölt személye mellett ugyanis ez, az egyéni körzetek politikai térképének alakulása a legfontosabb kérdés, amely a ’22 utáni sokpárti kormányzás minőségére és a kormányfő koalíción belüli mozgásterére döntő hatással lesz.

Ennek az ellenzéki földharcnak ma még megjósolhatatlan a kimenetele, de ha sikerrel veszi az akadályt, 2022-ben kormányprogrammá válhat a 99 százalék agendája.

Legyen Karácsony? Lehet Karácsony.

A szerző politológus, kommunikációs szakember. Vitáznál vele? Írj!

Berze Márton

Politológus, kommunikációs szakember.

olvass még a szerzőtől
Berze Márton

Politológus, kommunikációs szakember.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek