Ki legyen Áder után az új köztársasági elnök?

2021.05.04. 16:10

2022-ben még az országgyűlési választás előtt a parlament új köztársasági elnököt fog választani, aki ha akar, megkerülhetetlen szereplőjévé is válhatna a politikának. De ki legyen az?

Ki legyen Áder után az új köztársasági elnök?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Újabb fideszes pártkatona kerül a köztársasági elnöki székbe – ezzel a címmel adott ki közleményt az MSZP, miután a parlament Igazságügyi bizottságának keddi ülésén a kormánypárti többség nem vette tárgysorozatba azt a szocialista Molnár Gyula által jegyzett alkotmánymódosítási indítványt, ami a köztársasági elnök parlament általi megválasztását, ha az a parlamenti választás évében esedékes, az újonnan megválasztott Országgyűlés alakuló ülése utáni 30. napra tenné, és addig meghosszabbítaná a leköszönő elnök mandátumát.

Ugyanis az Alaptörvény jelenlegi szövege szerint „a köztársasági elnököt a korábbi köztársasági elnök megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal (…) kell megválasztani”. Azaz tekintve, hogy a második köztársasági elnöki ciklusát töltő, és a kétharmados fideszes Országgyűlés által megszavazott Áder János mandátuma 2022. március 13-án jár le,

a Fidesz-KDNP-frakciónak az országgyűlési választás előtt még lenne lehetősége megválasztani egy neki tetsző köztársasági elnököt, aki egészen 2027-ig hivatalban lehetne.

Hogy ez ne történhessen meg, a szocialisták még arra is hajlandóak lennének, hogy – a hatpárti ellenzék választási sikerére számítva – az új Országgyűlés megalakulását követő 30 napig még Áder János maradjon a köztársasági elnök: ennek lehetőségét söpörte le most a Fidesz-KDNP az Igazságügyi bizottságban.

Első látásra sokat ezzel – a szimbolikus politikai téten túl, hogy kinek az akarata érvényesülhet a köztársasági elnök megválasztásakor – sem az MSZP, sem en bloc az ellenzék nem veszít, tekintve, hogy a magyar állami berendezkedésben a köztársasági elnök hagyományosan nem egy erős, inkább csak szimbolikus, a „nemzet egységét” megjelenítő szereplő, aki azon túl, hogy a Magyar Honvédség főparancsnoka (aminek békeidőben nem sok jelentősége van, de igazából még most, a járvány alatt sem), leginkább csak képviseli Magyarországot egyes diplomáciai eseményeken, illetve elrendeli a parlament által elfogadott törvények kihirdetését.

Pedig amúgy ha akarná, lehetne a köztársasági elnök a mindennapi politikának is egy megkerülhetetlen szereplője.

A köztársasági elnök:

+ a kihirdetése előtt bármely törvényt visszaküldheti a parlamentnek megfontolásra (igaz, ha az a szöveget akár változtatás nélkül újra elfogadja, köteles már aláírni), vagy éppen – még ha az most éppen fideszes is – az Alkotmánybíróságnak (Sólyom László volt az ilyen politikai és alkotmányossági vétókban a bajnok);

+ szabadon javaslatot tehet – többek között – a kormányalakításra hivatott miniszterelnök személyére, a választási eredménytől függetlenül (még ha szokásjog alapján eddig minden elnök a választáson legerősebb politikai formáció miniszterelnök-jelöltjét kérte fel erre);

+ részt vehetne és időkorlát nélkül felszólalhatna minden egyes parlamenti ülésen;

+ amúgy is mindenfajta megkötés nélkül, akár napi szinten és aktuálpolitikai ügyekben tehetne politikai nyilatkozatokat;

+ eláraszthatná a parlamentet a saját törvényjavaslataival (csak Göncz Árpád élt ezzel, például a taxisblokád résztvevőinek nyújtott közkegyelem kapcsán);

+ és még országos népszavazást is kezdeményezhetne (a rendszerváltás óta soha senki nem élt ezzel az elnöki jogkörrel).

Látszik tehát, hogy ha egy aktivista szerepfelfogású köztársasági elnök kerülne pozícióba – legyen az akár valóban „az államszervezet demokratikus működése felett” őrködő, vagy az aktuális kormány avagy ellenzék irányába elfogult szereplő –, igenis képes lehetne az aktuálpolitika meghatározó alakítója lenni.

Mivel egy személy legfeljebb két cikluson (tíz éven) keresztül töltheti be a posztot,

Áder János után 2022-ben mindenképp új köztársasági elnököt kell választani.

A kormányközeli Mandiner tavaly ősszel Trócsányi László EP-képviselő és ügyvéd, Maróth Miklós klasszika-filológus és Csák János üzletember, korábbi londoni nagykövet nevét dobta be, de rendszeresen felmerül Kövér László házelnöké is, nem beszélve arról a 2010-2014 között a baloldali sajtóban rendszeresen felmerülő pletykáról, miszerint Orbán Viktor költözne be a Sándor-palotába.

Szerinted ki legyen? Ez a hét kérdése az Azonnalin.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek