+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Várható volt, hogy a hatpárti ellenzéki együttműködés nem úgy fog elvonulni karácsonyozni, hogy valami csilivili ajándékot ne tegyen a fa alá a szavazóinak az összefogásról. December 20-án be is jelentették, hogy – miután egyébként a Fidesz Volner János asszisztjával amúgy is erre kényszerítette őket –

 

a közös egyéni választókerületi jelöltek és miniszterelnök-jelölt mellett a lista is közös lesz.

 

Így is adták el az ellenzéki politikusok a megállapodást, hogy most már aztán tényleg „megszületett a teljes ellenzéki összefogás”.

 

Emellett a Momentum, a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP kiadott egy amolyan programkezdeményt is a Korszakváltás garanciái címmel, amiben vállaltak egy csomó mindent, hogy mit fognak véghezvinni kormányon, meg azért már előtte is. Így például az összefogás pártjai:

 

+ új alkotmányt hoznának létre, amit népszavazással erősítenének meg,

 

+ új választási törvényt alkotnának, amely az arányosság és igazságosság elvein alapulna,

 

+ a hatáskörbővítésen áteső, és így már nem a kormány bábjaként működő köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyeznék,

 

+ és addig is 2022-ben csak olyan jelölteket indítanának, akik átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon.

 

Az összes lényeges ígéretet és követelést itt szedtük össze.

 

Fájó lehet azért sokak számára, hogy az ellenzéki kinyilatkoztatás nemcsak hogy többségében orbitális politikai közhelyeket puffogtat (lásd „megtisztítjuk az országot a rendszerszintű korrupciótól”), de még csak érdemi konkrétumokat is alig ad: egy betű nem szól arról, hogy hogyan alkotmányoznának a vágyálomnak tűnő kétharmados többség nélkül, milyen hatásköröket adnának pontosan a köztársasági elnöknek, vagy éppen hogy mi a búbánatot jelent a jelöltekre vonatkozó „szigorú átvilágítás”.

 

Az Azonnali szerkesztőségében is volt olyan, aki ezt a pártok szemére olvasta, de volt olyan is, aki szerint a december 20-i bejelentésnek nem is az volt a célja, hogy konkrétumokat adjon, hanem egyszerűen csak az, hogy az ellenzék úgy küldje ünnepelni a hozzá húzó választókat, hogy azok elégedetten rágcsálhassák a fa alatt az összefogás nevű bejglit, még ha az egy kicsit száraz is, és a töltelék hiányzik belőle. Mi azonban kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is:

 

titeket mennyire győzött meg, hogy most már aztán tényleg pénz, paripa, fegyver is közös lesz az ellenzéki oldalon?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás