Mennyivel lett vonzóbb a hatpárti ellenzék most, hogy teljesen összefogott?

2020.12.23. 11:45

Most már aztán tényleg minden közös lesz, nemcsak a jelöltek, hanem a lista is. De mennyire meggyőző ez?

Mennyivel lett vonzóbb a hatpárti ellenzék most, hogy teljesen összefogott?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Várható volt, hogy a hatpárti ellenzéki együttműködés nem úgy fog elvonulni karácsonyozni, hogy valami csilivili ajándékot ne tegyen a fa alá a szavazóinak az összefogásról. December 20-án be is jelentették, hogy – miután egyébként a Fidesz Volner János asszisztjával amúgy is erre kényszerítette őket –

a közös egyéni választókerületi jelöltek és miniszterelnök-jelölt mellett a lista is közös lesz.

Így is adták el az ellenzéki politikusok a megállapodást, hogy most már aztán tényleg „megszületett a teljes ellenzéki összefogás”.

Emellett a Momentum, a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP kiadott egy amolyan programkezdeményt is a Korszakváltás garanciái címmel, amiben vállaltak egy csomó mindent, hogy mit fognak véghezvinni kormányon, meg azért már előtte is. Így például az összefogás pártjai:

+ új alkotmányt hoznának létre, amit népszavazással erősítenének meg,

+ új választási törvényt alkotnának, amely az arányosság és igazságosság elvein alapulna,

+ a hatáskörbővítésen áteső, és így már nem a kormány bábjaként működő köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyeznék,

+ és addig is 2022-ben csak olyan jelölteket indítanának, akik átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon.

Az összes lényeges ígéretet és követelést itt szedtük össze.

Fájó lehet azért sokak számára, hogy az ellenzéki kinyilatkoztatás nemcsak hogy többségében orbitális politikai közhelyeket puffogtat (lásd „megtisztítjuk az országot a rendszerszintű korrupciótól”), de még csak érdemi konkrétumokat is alig ad: egy betű nem szól arról, hogy hogyan alkotmányoznának a vágyálomnak tűnő kétharmados többség nélkül, milyen hatásköröket adnának pontosan a köztársasági elnöknek, vagy éppen hogy mi a búbánatot jelent a jelöltekre vonatkozó „szigorú átvilágítás”.

Az Azonnali szerkesztőségében is volt olyan, aki ezt a pártok szemére olvasta, de volt olyan is, aki szerint a december 20-i bejelentésnek nem is az volt a célja, hogy konkrétumokat adjon, hanem egyszerűen csak az, hogy az ellenzék úgy küldje ünnepelni a hozzá húzó választókat, hogy azok elégedetten rágcsálhassák a fa alatt az összefogás nevű bejglit, még ha az egy kicsit száraz is, és a töltelék hiányzik belőle. Mi azonban kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is:

titeket mennyire győzött meg, hogy most már aztán tényleg pénz, paripa, fegyver is közös lesz az ellenzéki oldalon?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek