+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. április 16. péntek, 15:40
Szeptember 18 és 26-a között rendezik meg az első, október 4 és 10-e között a második fordulót. Mutatjuk a részleteket!

Elkészült az ellenzéki előválasztás menetrendje. A Debreciner értesülései szerint már egy héten belül megalakulhatnak a helyi előválasztási bizottságok, akik a helyi előválasztás lebonyolításáért lesznek felelősek. Mivel az együttműködő hat ellenzéki párt mindegyik választókerületben előválasztással akar dönteni a jelöltek személyéről, így összesen 106 helyi bizottság fog felállni.

 

A lap szerint a pártok már az előválasztás menetrendjét is elfogadták, ami így fog kinézni:

 

+ Július 26-tól lehet jelentkezni jelöltként az előválasztásra. Ehhez a jelöltnek le kell adni a nyilatkozatát, illetve jeleznie kell, hogy a 2022-es megválasztása esetén melyik párt frakciójában foglalna helyet.

 

+ Augusztus 23-tól kezdődhet az aláírásgyűjtés, a jelöltek ekkor vehetik fel az indulásukhoz szükséges aláírások gyűjtőíveit. Egyéni képviselőjelöltként a választókerületből 400, míg miniszterelnök-jelöltként húszezer aláírást kell majd összegyűjteni. A gyűjtőíveket Szeptember 6-ig kell leadni a jelölteknek.

 

+ Szeptember 18 és 26 között tartják az előválasztás első fordulóját mind a 106 egyéni körzetben – itt azok mérkőznek meg, akik összeszedték a megfelelő mennyiségű aláírást. Ekkor tartják a miniszterelnök-jelöltek között is az első fordulót. Aki a képviselőjelöltek közül a legtöbb szavazatot szerzi, az lesz majd az adott körzet ellenzéki jelöltje a 2022-es parlamenti választáson, míg ha a miniszterelnök-jelölteknél senki sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, második fordulóra kerül majd sor.

 

+ Október 4 és 10 között tartják a miniszterelnökjelölt-jelöltek között a második fordulóját, azonban arról továbbra sincs hír, hogy a második fordulóban a két vagy a három legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzik meg egymással.

 

Ezenkívül lap úgy tudja: a hatpárti ellenzéki együttműködés létrehozta az Országos Előválasztási Bizottságot. A Debreciner értesülései szerint a bizottságba a DK Sebián-Petrovszki Lászlót, a Jobbik Szabó Gábort, az LMP Hanák Gábort, az MSZP Molnár Zsoltot, a Momentum Hajnal Miklóst, míg a Párbeszéd Kocsis-Cake Oliviot delegálta.

 

Arról, hogy az ellenzéki előválasztásokat konkrétan mely településeken és hol tartják meg, a Helyi Előválasztási Bizottságok fogják majd eldönteni konszenzussal.

 

Az elmúlt hetekben egyre több részlet derül ki az előválasztásról: miközben egyre több párt jelenti be a jelöltjeit, illetve áll be más párt vagy egy civil jelölt mögé, az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt még a héten hozták nyilvánosságra az etikai kódexüket, amiben többek között a pártok vállalják, hogy nem fognak negatív kampányt folytatni egymás ellen, illetve az előválasztás előtt több vitát is rendeznek majd a jelöltek között.

 

Ugyanakkor a mostani menetrendben nem esett szó az online előválasztásról,

 

így azt még továbbra sem tudni, hogy lesz-e lehetőség online is szavazni, vagy sem. Annak okairól, hogy a pártok miért nem tudnak megegyezni e kérdésben, itt írtunk részletesebben. 

 

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

 

NYITÓKÉP: Ellenzéki politikusok kampányolnak Tiszaújvároson a jobbikos Bíró László mellett. Fotó: Bíró László / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás