Megvan az ellenzéki előválasztás menetrendje

2021.04.16. 15:40

Szeptember 18 és 26-a között rendezik meg az első, október 4 és 10-e között a második fordulót. Mutatjuk a részleteket!

Megvan az ellenzéki előválasztás menetrendje

Elkészült az ellenzéki előválasztás menetrendje. A Debreciner értesülései szerint már egy héten belül megalakulhatnak a helyi előválasztási bizottságok, akik a helyi előválasztás lebonyolításáért lesznek felelősek. Mivel az együttműködő hat ellenzéki párt mindegyik választókerületben előválasztással akar dönteni a jelöltek személyéről, így összesen 106 helyi bizottság fog felállni.

A lap szerint a pártok már az előválasztás menetrendjét is elfogadták, ami így fog kinézni:

+ Július 26-tól lehet jelentkezni jelöltként az előválasztásra. Ehhez a jelöltnek le kell adni a nyilatkozatát, illetve jeleznie kell, hogy a 2022-es megválasztása esetén melyik párt frakciójában foglalna helyet.

+ Augusztus 23-tól kezdődhet az aláírásgyűjtés, a jelöltek ekkor vehetik fel az indulásukhoz szükséges aláírások gyűjtőíveit. Egyéni képviselőjelöltként a választókerületből 400, míg miniszterelnök-jelöltként húszezer aláírást kell majd összegyűjteni. A gyűjtőíveket Szeptember 6-ig kell leadni a jelölteknek.

+ Szeptember 18 és 26 között tartják az előválasztás első fordulóját mind a 106 egyéni körzetben – itt azok mérkőznek meg, akik összeszedték a megfelelő mennyiségű aláírást. Ekkor tartják a miniszterelnök-jelöltek között is az első fordulót. Aki a képviselőjelöltek közül a legtöbb szavazatot szerzi, az lesz majd az adott körzet ellenzéki jelöltje a 2022-es parlamenti választáson, míg ha a miniszterelnök-jelölteknél senki sem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, második fordulóra kerül majd sor.

+ Október 4 és 10 között tartják a miniszterelnökjelölt-jelöltek között a második fordulóját, azonban arról továbbra sincs hír, hogy a második fordulóban a két vagy a három legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzik meg egymással.

Ezenkívül lap úgy tudja: a hatpárti ellenzéki együttműködés létrehozta az Országos Előválasztási Bizottságot. A Debreciner értesülései szerint a bizottságba a DK Sebián-Petrovszki Lászlót, a Jobbik Szabó Gábort, az LMP Hanák Gábort, az MSZP Molnár Zsoltot, a Momentum Hajnal Miklóst, míg a Párbeszéd Kocsis-Cake Oliviot delegálta.

Arról, hogy az ellenzéki előválasztásokat konkrétan mely településeken és hol tartják meg, a Helyi Előválasztási Bizottságok fogják majd eldönteni konszenzussal.

Az elmúlt hetekben egyre több részlet derül ki az előválasztásról: miközben egyre több párt jelenti be a jelöltjeit, illetve áll be más párt vagy egy civil jelölt mögé, az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt még a héten hozták nyilvánosságra az etikai kódexüket, amiben többek között a pártok vállalják, hogy nem fognak negatív kampányt folytatni egymás ellen, illetve az előválasztás előtt több vitát is rendeznek majd a jelöltek között.

Ugyanakkor a mostani menetrendben nem esett szó az online előválasztásról,

így azt még továbbra sem tudni, hogy lesz-e lehetőség online is szavazni, vagy sem. Annak okairól, hogy a pártok miért nem tudnak megegyezni e kérdésben, itt írtunk részletesebben. 

De egyáltalán hogyan lehet megtartani 106+1 előválasztást? Utánajártunk!

NYITÓKÉP: Ellenzéki politikusok kampányolnak Tiszaújvároson a jobbikos Bíró László mellett. Fotó: Bíró László / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek